Eksistensiell Krise

Svært mange av oss vil havne i en eksistensiell krise

- Det er faktisk svært vanlig, men fører ofte til dårlig samvittighet, forteller familieterapeut.

STÅR FAST I LIVET: Det er helt vanlig og egentlig sunt å komme i faser i livet der man ønsker seg noe mer.
STÅR FAST I LIVET: Det er helt vanlig og egentlig sunt å komme i faser i livet der man ønsker seg noe mer. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du kommet til et punkt i livet der alt føles litt tomt? Kanskje befinner du deg på et helt annet sted i livet enn du trodde du skulle? Å kjenne at man står litt fast er faktisk helt normalt, og noe mange av oss vil føle på en eller annen gang.

Den gode nyheten er at det ikke trenger å bety at livet egentlig er så gærent og at alt må forandres på. 

- Det er faktisk svært vanlig, hvert fall i terapirommet, forteller Kate Elin Søyland, samlivsterapeut og daglig leder i privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes. 

Ofte vurderer vi andres liv til å være mer innholdsrikt og spennende enn det livet vi har selv

- Som musen i det lille hjulet – du bare løper og løper, men det eneste du får er mer av det samme. Plutselig tar du deg i å tenke «hvor har tiden blitt av?», «hva vil jeg egentlig med livet?», «hvorfor er dagene blitt så kjedelige og grå?» I alle fall føles det sånn. Ofte vurderer vi andres liv til å være mer innholdsrikt og spennende enn det livet vi har selv – spesielt når vi kommer til «er dette alt?»-punktet, fortsetter hun. 

LES OGSÅ: - Flere par klager på sextørke eller at livet er rutinepreget

Naturlig med voksefaser der vi trenger ny mening og lærdom

Også Mariann Marthinussen, som er terapeut, coach, underviser i psykosyntese hos Lev ditt liv, forteller at denne følelsen er noe de fleste vil oppleve, og det kan faktisk sies å være et sunnhetstegn. 

- Det er fordi vi kommer i voksefaser hvor vi trenger noe mer – noe som gir oss ny mening, nye mål og ny læring, sier hun og legger til: 

- Slike livskriser kommer på et eller annet sted i livet, hvor vi ser tilbake og ønsker noe mer eller noe annet for oss selv. Vi kan kaller de transpersonlige eller eksistensielle kriser, hvor vår livskraft ønsker større gjennomslag og tilstedeværelse i vårt liv.

Likevel kan denne følelsen være skummel og ubehagelig, og det er nok fort gjort å tenke at det beste er å overse den. Gjør du det vil de antakelig komme tilbake og plage deg enda mer. Dessuten trenger ikke det at livet føles kjedelig, jobben føles meningsløs, eller forholdet føles monotont bety at alt har gått galt. Det trenger hverken å bety at du er i feil jobb eller feil forhold, men det betyr mest sannsynlig at det er på plass med noen endringer. (Psst: Forbli eller forlate jobben - det evige karrierespørsmålet)

- Det er viktig å huske på at følelser ikke er farlige selv om de er ubehagelige. 

Følelser er vår GPS og de er breddfulle av informasjon. Det betyr ikke nødvendigvis at dersom du føler at mannen din er kjedelig så er ikke forholdet liv laga, men det kan bety at du trenger endring, forklarer Søyland. 

LES OGSÅ: Phubbing er den nye store trusselen for parforholdet

NYE FASER I LIVET: Livskriser kommer på et eller annet sted i livet, og det er normalt å ønske noe mer eller noe annet for oss selv. Foto: NTB scanpix
NYE FASER I LIVET: Livskriser kommer på et eller annet sted i livet, og det er normalt å ønske noe mer eller noe annet for oss selv. Foto: NTB scanpix Vis mer

Får dårlig samvittighet

Ifølge henne opplever mange at følelsen av tomhet fører til dårlig samvittighet, men er selv opptatt av å få frem at dette er helt vanlige følelser, og det mest produktive du kan gjøre er jo heller å finne ut av akkurat hva de kommer av. 

Du er ikke negativ selv om du kjenner på vanskelige følelser – det er faktisk et sunnhetstegn

- En del spør meg i terapirommet om det er greit at de tenker og føler sånn når de har det så bra på alle andre områder. Følelsene blir gjerne bagatellisert med at «alle har jo ikke bare gode dager» «det er jo bare sånn livet er» «er jeg negativ som tenker og føler som jeg gjør?» Du er ikke negativ selv om du kjenner på vanskelige følelser – det er faktisk et sunnhetstegn, men det kan være et godt tips å ta noen timer hos en terapeut eller coach om du føler at du står på stedet hvil eller savner en å sparre med, mener hun. 

- Ofte er det ikke store ting de ønsker. Ofte kan man ha det bra materielt, men kan kjenne på en stigende uro og savn etter noe. 

LES OGSÅ: Derfor er venner så utrolig viktig

VANSKELIG: Noen vet hva de mangler, mens andre kjenner på en tomhet uten å kunne koble følelsen opp mot noe spesielt. Foto: Scanpix
VANSKELIG: Noen vet hva de mangler, mens andre kjenner på en tomhet uten å kunne koble følelsen opp mot noe spesielt. Foto: Scanpix Vis mer

Noen vet akkurat hva dette «noe» er for noe, og kobler det til følelsene sine, mens andre har vanskelig for å forstå hvorfor de føler som de gjør. 

Måten å finne svaret på kan ligge i fortiden og det du vet om deg selv. Har du en tendens til å gruble mye, tenke negativt og ned om deg selv, så er løsningen sannsynligvis heller å jobbe med selvbildet enn å flytte til utlandet eller bytte jobb. 

- Når du har selvfølelsen mer på plass og fremdeles drømmer om å bo i Italia er det kanskje det du skal forsøke. Alle trenger vi trygghet for å være balanserte mennesker og by på oss selv, men samtidig handler endring om å tørre å kaste seg ut i noe nytt uten å ha helt kontroll – da kjenner vi at vi lever.

Gode spørsmål du kan stille deg selv er:

 • Hva savner du i livet ditt? 
 • Hvilke verdier er viktige for deg? Og hvilke verdier glemmer du som er viktige for deg?
 • Hvilket forhold har du til ditt eget følelsesliv? Lytter du for mye eller for lite til dine følelser? 
 • Om du skulle velge et annet liv, hva ville det vært? Og hvorfor finner du det livet attraktivt? 
 • Hvordan er dine nære relasjoner? 
 • Dersom du bare hadde seks måneder igjen å leve hva ville du prioritert? 
 • Hva er du redd for?
 • Hva drømmer du om? 
 • Hvilke små ting i hverdagen er magisk for deg?
 • Forandring fryder? Hvilket forhold har du til forandring – er det noe du søker eller holder du deg til det trygge vante?
 • Hva hindrer deg i å gjøre de endringene jeg ønsker?

(Kilde: Kate Elin Søyland/Åpen dialog) 

- Mennesker er skapt for endring

- Det er mange veier til endring. Ofte er det frykten som stopper oss. Frykten for det ukjente og usikre – for det å bryte ut av trygge rammer, sier Marthinussen. 

Forandring er skummelt, og mange vil nok heller tenke at det er tryggest å bli hvor de er, men faren med det er at du ender opp bitter og angrende. Kjenner du at noe bør gjøres, så finn ut av hvorfor før du bestemmer deg. Still deg selv spørsmål som; hva var eller er mine drømmer? Hva vil jeg skal være MIN største bragd? Når blir jeg mest glad? Hva gir meg mest glede? Hva gir meg dypest sett mening? Hva kan jeg ikke leve uten i mitt liv?

- Mennesker er skapt for endring, men det utfordrer trygghetssonen til de fleste, påpeker Marthinussen. 

- Det å lytte til drømmene våre, behovene, ønskene vil være en vei mot endring. Da trenger vi mobilisere kraften til å gjennomføre og mot til å stå i det. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer