Psykisk helse:

Svært mange sliter med denne post-korona tilstanden

- Jeg tenker at særlig i travle, hektiske perioder av livet kan dette være en tilstand som ofte forekommer, sier ekspert.

LIVSMATT: En tilstand der du føler deg flat og likegyldig, og merker at du ikke får glede av de samme tingene som før. FOTO: NTB
LIVSMATT: En tilstand der du føler deg flat og likegyldig, og merker at du ikke får glede av de samme tingene som før. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Er livet litt «blah» for tiden? Er humøret ditt nøytralt eller flatt? Er både tristhet, glede, sinne og entusiasme blitt litt borte fra følelsesrepertoaret ditt? Har du det ikke spesielt bra, men du kjenner deg ikke igjen i tegnene på depresjon?

Da kan det hende du opplever «languishing».

Det var den amerikanske psykologen Corey Keyes som introduserte begrepet i 2002. Han ønsket å nyansere mental helse utover «bra» og «dårlig», og delte det inn i fire nivåer:

  • «Flourishing» - god mental helse
  • Moderat mental helse
  • «Languishing» - dårlig mental helse
  • Depresjon

«Languishing» er en nedgang i din mentale helse. Du fungerer fremdeles i dagliglivet, og går ikke gjennom en stor livskrise - men du opplever heller ikke særlig mye glede.

Det kan være en frustrerende, kjedelig og demotiverende tilstand å være i. Her får du psykologenes beste tips til hvordan du kommer deg ut av det - eller hvordan du kan akseptere at livet kommer i bølgedaler.

«Livsmatthet»

- Da Aftenposten trykket en artikkel om «languishing» skrevet av den amerikanske psykologen Adam Grant i 2021 ble begrepet oversatt med «livsmatthet». Det er et godt ord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer