Drikkepress:

Svært mange voksne føler de må unnskylde at de ikke drikker

Martine Halvorsen har flere ganger opplevd å ikke bli invitert med ut fordi hun ikke drikker.

DRIKKEPRESS: Ved mange sosiale arrangementer er det lagt opp til at man skal drikke alkohol, og for mange kan det bli vanskelig å si nei. FOTO: NTB Scanpix
DRIKKEPRESS: Ved mange sosiale arrangementer er det lagt opp til at man skal drikke alkohol, og for mange kan det bli vanskelig å si nei. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den store julebordsmåneden er snart over, og for mange handler denne tiden i stor grad om klakkende hæler og akevitt. Både alkovettorganisasjonen Av-og-til, og blogger Martine Halvorsen mener alkohol tar for stor plass på sosiale arrangementer, og at det for mange er vanskelig å si nei.

For ikke lenge siden la komiker Maria Stavrang, som kaller seg Piateed på sosiale medier, ut en video på Facebook der hun forteller om sin korte periode som avholdskvinne og hvor vanskelig det er å skulle si nei til alkohol. Det å måtte komme med unnskyldning på unnskyldning for hvorfor man ikke drikker er hun ikke alene om å ha opplevd.

- Desember er den fuktigste måneden i året, og vi har flust med anledninger til å drikke. Dessverre er det også sånn at mange opplever mangel på alkoholfrie alternativer på julebordene, og at de må komme med unnskyldninger dersom de velger vekk alkoholen, forteller fungerende generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, Elise Nyborg Eriksen.

LES OGSÅ: Norske kvinner drikker mer enn før

Må skjule at de ikke drikker

Og drikkepresset er et problem blant kvinner og menn i alle aldre.

- Alle kan oppleve drikkepress, men i det siste er det mange unge stemmer som har protestert mot dette, sier Eriksen, og viser til blant andre Stavrang.

- Ellers er dette et velkjent problem blant kvinner som er i en tidlig fase av graviditeten og ikke ønsker å avsløre det ennå. Det finnes flust med samtaletråder på nett der kvinner diskuterer gode måter å skjule at de ikke drikker på. Det er utrolig trist at vi i 2017 fortsatt må forsvare å velge alkoholfritt, sier Eriksen.

LES OGSÅ: Derfor får du black out

Trenger en «god grunn»

En av de som har kjent på drikkepresset er blogger Martine Halvorsen. 19-åringen har selv et veldig avslappet forhold til alkohol. Hun har aldri sagt bastant nei til å noen gang skulle drikke, men har heller aldri kjent på behovet for å drikke alkohol på fest.

- Mitt forhold til alkohol eksisterer egentlig ikke. Jeg har smakt alkohol og er ikke 100 prosent avholds, men har bestemt meg for at det ikke er noe for meg. Det gjorde jeg ganske tidlig så jeg begynte egentlig bare aldri å drikke, forteller hun.

Men det er forventninger om at du skal drikke på fest, forteller hun. Alkoholen forbindes ofte med kos og avslapping og kommentarer om at det «må gå an å slappe av litt» kommer fra både unge og gamle, kjente og ukjente. Det er ingen som sier at du må, men det er få som egentlig helt godtar at du sier nei.

Halvorsen opplever at man må ha en «god grunn» til å ikke drikke, og får blant annet spørsmål om det er fordi hun er gravid at hun ikke drikker eller om hun er under avrusning.

- Om jeg sier jeg skal kjøre, eller på jobb, så virker det ikke som om det heller er «gode nok unskyldninger», forteller hun.

LES OGSÅ: Dette gjør alkohol med handlingene dine

OPPLEVER DRIKKEPRESS: Martine Halvorsen (19) forteller at det finnes drikkepress hos både ungdom og voksne. FOTO: Privat
OPPLEVER DRIKKEPRESS: Martine Halvorsen (19) forteller at det finnes drikkepress hos både ungdom og voksne. FOTO: Privat Vis mer

Legges opp til julebordsfyll

Hun mener dessuten alkoholen altfor ofte står i sentrum på sosiale arrangementer.

- Det er blant annet en del store arrangementer der det er lagt veldig opp til at du skal drikke, som for eksempel julebordene. Bestiller du deg en fanta i baren da så er du jo helt rar, påpeker hun.

Og det er heller ikke bare spørsmålene som blir voldsomme. Halvorsen har flere ganger opplevd å ikke bli invitert med ut fordi hun ikke drikker. Hun tror det kan være vanskelig for mange å motstå alt drikkepresset og at det å gi etter fort kan bli den letteste utveien.

- Jeg har opplevd å ikke bli invitert i bursdag fordi jeg ikke drikker, og at jeg ikke blir invitert med ut fordi de «skulle ta et glass vin». Da blir det jo igjen alkoholen som står i fokus, påpeker hun.

LES OGSÅ: Redd for å miste kontrollen på julebordet?

«Det du trenger er en skikkelig fyllekule»

Hun får støtte av Eriksen, som forteller at alkohol ofte får en svært stor plass i sosiale sammenhenger.

- Vi er vant med å tenke at alkohol er et smøremiddel i sosiale settinger. Vi har vel alle hørt floskler som «Vi nordmenn må drikke oss opp fra minus til 0», «Skal jeg danse må jeg drikke en del mer først» eller «Du, den kjærlighetssorgen går over. Det du trenger er en skikkelig fyllekule!». På den måten lærer vi oss at alkohol er sentralt for å smøre sosiale relasjoner. Det er klart det kan finnes mange grunner til å ta seg et glass, og det kan åpenbart lette stemningen, men problemet er at det fort kan bikke over, sier hun.

Hun tror mange kan se seg nødt til å unngå sosiale situasjoner for å slippe presset.

- Jeg tror nok at folk ofte velger å holde seg unna arrangementer og fester der de er redde for at det kan bli stort drikkepress. Det er selvsagt veldig leit at alkohol kan føre til at folk blir hjemme fra festen, sier hun.

LES OGSÅ: - Det er mer sosialt akseptert å drikke alkohol i hverdagen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer