Hund:

Svensk studie: Hundeeiere er friskere og lever lenger

Vi visste det!

HUNDEEIERE ER FRISKERE: Ny, svensk studie viser disse resultatene. Foto: Scanpix
HUNDEEIERE ER FRISKERE: Ny, svensk studie viser disse resultatene. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det sies jo at hunden er menneskets beste venn, men nå ser det også ut til at hunden er menneskets beste medisin! Ifølge en svensk studie utført av en gruppe forskere ved universitetet i Uppsala, er det sånn at hundeeiere er friskere og lever lenger.

I løpet av en periode på hele 12 år, har gruppen kommet fram til resultatene sine ved å studere 3,4 millioner svenske hundeeiere. Undersøkelsen viser også at det å eie en hund er ekstra positivt for deg som bor alene.

- Et interessant funn i studiet vårt var at dette resultatet kom best frem blant dem som bor alene. Å bo alene har tidligere blitt rapportert som en risikofaktor for hjerte- og karsykdommer, men det viser seg at en hund kan nøytralisere dette, sier Tove Fall, veterinær og førsteamanuensis ved universitetet i Uppsala, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Gir du kjæledyret ditt middagsrestene dine?

Dette avslører hunden din om deg

Ifølge Fall kunne de også se at eiere av jakthunder var enda friskere. Kanskje er det fordi både eier og hund trives i naturen? Det er jo nemlig sånn at man ofte kan trekke likheter mellom hunden og dens eier.

– Man sier jo gjerne «som hund, så eier», og det er vel noe i det, har Kim-André Sørland, leder av Oslo Hundeskoles avdeling Asker og Bærum, sagt til KK.no.

Nå er det ikke nødvendigvis snakk om likheter som baserer seg på utseendet. Det er for eksempel ikke bare damer med krøller som har puddel, eller tjukke, skallede menn som har bulldog, men når det gjelder personlighet kan det faktisk være noen likheter.

– Det kan i hvert fall stemme hvis man har vært nøye i letingen etter hunderase, og tatt seg tid til å undersøke hva slags type hund som egner seg best til akkurat deg og din livsstil, forteller han.

Han tror de fleste har en tendens til å velge hund ut i fra sine egne behov, og kanskje glemmer hundens behov. Og han skulle ønske at flere var mer nøye i prosessen med å finne en hund som passer for dem.

LES OGSÅ: - Min hund er viktigere for meg enn ditt barn, slik ditt barn er viktigere for deg enn andres barn

EN HUN SOM ER SOM EN SELV: – Man sier jo gjerne «som hund, så eier», og det er vel noe i det, sier ekspert. Foto: Scanpix
EN HUN SOM ER SOM EN SELV: – Man sier jo gjerne «som hund, så eier», og det er vel noe i det, sier ekspert. Foto: Scanpix Vis mer

Turmenneske, sofagris eller trendslave?

Dersom du elsker å legge ut på lange turer i skog og mark og vil ha en turkamerat, så skjønner man at de minste hundene kanskje ikke er det beste valget. Og dersom du selv er en ordentlig sofagris er det nok ikke det lureste å skaffe seg en hund av en atletisk rase.

Forutsatt at du har valgt riktig hund så skal det altså gå an å si noe om eieren ved å se på hunden.

– De som har valgt seg aktive hunder, er ofte (og bør være) ganske aktive i livsstilen selv. Hunder som husky eller fuglehunder har mye temperament, og trenger å være mye i aktivitet, forteller Sørland.

– De sosiale hundene som labrador og retrievere er typiske valg for barnefamilier, mens allergikere for eksempel går for allergivennlige hunder som puddel og doodle, legger han til.

I tillegg er det også noen som liker å kaste seg på de nyeste trendene, også når det kommer til hundehold. Både dalmatinere og chihuahua er typiske hunderaser som i perioder har vært populære valg.

– Så har man jo veskehundene, som for mange kan fungere som en form for troféhund for mennesker som «har alt». Men dette er hunder som ofte er redde av seg, og dessverre er det ikke alltid at eierne av slike hunder har tilstrekkelig med kunnskap.

– De små hundene med mye pels ser veldig søte ut, men er ofte de største utfordringene, forklarer avdelingslederen.

Les resten av saken her.

AKTIV: – De som har valgt seg aktive hunder, er ofte (og bør være) ganske aktive i livsstilen selv. Foto: Scanpix
AKTIV: – De som har valgt seg aktive hunder, er ofte (og bør være) ganske aktive i livsstilen selv. Foto: Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer