Nervøs svette

Svetter du? Prøv tyggis!

Er du plaget med svette i sosialt lag eller når du blir nervøs? Forskning har vist at et enkelt triks kan hjelpe.

TA EN TYGGIS: Forskere har gjort overraskende funn om nervøse kroppsreaksjoner. FOTO: NTBScanpix
TA EN TYGGIS: Forskere har gjort overraskende funn om nervøse kroppsreaksjoner. FOTO: NTBScanpix Vis mer
Publisert

Mange uroes over tanken på egen kroppslukt, og bruker deodorant flere ganger om dagen i frykt for å påføre omgivelsene svettelukt. Andre igjen er eksperter på å legge merke til andres svettelukt, og værer som en sporhund på t-banen.

Mens folk i gamledager luktet både sterkt og mye, er svette tabu i vår kultur, og folks frykt for å lukte svette – og dermed bli utestengt fra fellesskapet, er noe av det reklamebransjen har tjent mest penger på opp gjennom tidene.

Fryktsvette

Psykologene Anne Hilde Vassbø Hagen og Jan Reidar Stiegler kommer høsten 2020 med en bok om følelser, som tar opp både skam, frykt, sinne glede, iver og tristhet. I boken «De seks store følelsene. Hvordan emosjonene styrer deg mer enn du aner» (Kagge) utforsker psykologene også fenomenet fryktsvette.

Ifølge forfatterne finnes det nemlig vanlig svette, og det finnes fryktsvette. Kroppen har tre ulike svettekjertler: ekkrine, apoekkrine og apokrine. De ekkrine finne over hele kroppen og aktiveres under trening, og skal passe på kroppens temperatur og kjøle deg ned. De apoekkrine svettekjertlene har noenlunde samme funksjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer