Nervøs svette

Svetter du? Prøv tyggis!

Er du plaget med svette i sosialt lag eller når du blir nervøs? Forskning har vist at et enkelt triks kan hjelpe.

TA EN TYGGIS: Forskere har gjort overraskende funn om nervøse kroppsreaksjoner. FOTO: NTBScanpix
TA EN TYGGIS: Forskere har gjort overraskende funn om nervøse kroppsreaksjoner. FOTO: NTBScanpix Vis mer
Publisert

Mange uroes over tanken på egen kroppslukt, og bruker deodorant flere ganger om dagen i frykt for å påføre omgivelsene svettelukt. Andre igjen er eksperter på å legge merke til andres svettelukt, og værer som en sporhund på t-banen.

Mens folk i gamledager luktet både sterkt og mye, er svette tabu i vår kultur, og folks frykt for å lukte svette – og dermed bli utestengt fra fellesskapet, er noe av det reklamebransjen har tjent mest penger på opp gjennom tidene.

Fryktsvette

Psykologene Anne Hilde Vassbø Hagen og Jan Reidar Stiegler kommer høsten 2020 med en bok om følelser, som tar opp både skam, frykt, sinne glede, iver og tristhet. I boken «De seks store følelsene. Hvordan emosjonene styrer deg mer enn du aner» (Kagge) utforsker psykologene også fenomenet fryktsvette.

Ifølge forfatterne finnes det nemlig vanlig svette, og det finnes fryktsvette. Kroppen har tre ulike svettekjertler: ekkrine, apoekkrine og apokrine. De ekkrine finne over hele kroppen og aktiveres under trening, og skal passe på kroppens temperatur og kjøle deg ned. De apoekkrine svettekjertlene har noenlunde samme funksjon.

Lukten skal varsle andre

De apokrine svettekjertlene, på sin side, er lokalisert på avsidesliggende steder: i armhulen, rundt brystvortene, i navlen, rundt kjønnsorganer og endetarmsåpningen. Det er disse som aktivere når vi utsettes for psykologisk stress, skriver forfatterne. Svetten herfra er den som gir svetteringer under armene i sosiale sammenhenger, og produserer den strammeste svettelukten.

De to psykologene antyder at fryktsvetten hos våre primitive forfedre har hatt funksjonen å varsle resten av flokken om farer. Ved å utsondre fryktsvette kunne hulemannen advare flokken om at noe var på ferde.

Støtte av forskning

Hypotesen om at stinkende frykt er et varselsystem får støtte av forskning. En studie har funnet at den stinkende svetten aktiverer fryktnettverket i hjernen hos dem som lukter den. De som ble utsatt for angstsvette ble i større grad opptatt av både åpenbare og mindre åpenbare trusler enn dem som ble utsatt for treningssvette.

Hvorvidt man i det moderne samfunnet med beredskapsapper og sosial medier har bruk for å varsle om farer via svettelukt er vanskelig å si.

Billig triks

Men ifølge de to psykologene finnes det råd mot svetting som kommer av uro og frykt. Og et billig et sådant!

Ifølge boken har forskning nemlig funnet ut at forsøkspersoner som følte seg oppkavede, kjente seg mindre engstelige og hadde 18 prosent mindre stresshormon i spyttet når de tygget tyggegummi.

Forskernes hypotese er at tyggingen øker blodtilstrømningen til hjernen, noe som hjelper på årvåkenheten og dermed distraherer folk fra det som stresser dem.

De to psykologene understreker i boken at de ikke kan garantere at tyggis fungerer mot kroppslige symptomer på frykt, men at gevinsten uansett er at man hvert fall ikke trenger å bekymre seg for dårlig ånde i tillegg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer