Histrionisk personlighetsforstyrrelse:

Svigermor klager, lyver og skaper konflikt

Mennesker med denne personlighetsforstyrrelsen er sjarmerende og sprudlende i det ene øyeblikket, for så å lage konflikt og drama i det neste.

Det tok flere år før «Ingrid» skjønte at dette slitsomme og sårende spillet handlet om en dramatiserende, også kalt histrionisk, personlighetsforstyrrelse. Mye av omgangen dreier seg om klaging, løgn eller forsøk på å skape konflikt og splid. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Det tok flere år før «Ingrid» skjønte at dette slitsomme og sårende spillet handlet om en dramatiserende, også kalt histrionisk, personlighetsforstyrrelse. Mye av omgangen dreier seg om klaging, løgn eller forsøk på å skape konflikt og splid. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): «Ingrid» har levd med en dominerende svigermor siden hun var 26 år gammel og ble presentert for kjærestens mor. Hun velger å fortelle historien sin anonymt for at ikke svigermoren skal kjenne seg igjen.

I begynnelsen var svigermoren overstrømmende, blid og sjarmerende, men «Ingrid» innså snart at hun var veldig spesiell på flere måter. Hun måtte – og må fortsatt – alltid være i fokus. Dessuten var hun en mester i å lage intriger, skape splid og komme med utallige små, sårende stikk.

– Svigermor er rett og slett ekstremt selvopptatt, forteller «Ingrid» med et oppgitt sukk.

– Selv om hun ikke gjør vanvittig skade, er hun til stor plage for sine omgivelser. Hun vil helst ha folk alene på besøk for da får hun definere sannheten alene. I årenes løp har det meste av slekt og venner skygget unna.

Urimelig væremåte

Det tok flere år før «Ingrid» skjønte at dette slitsomme og sårende spillet handlet om en dramatiserende, også kalt histrionisk, personlighetsforstyrrelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.