Pernille Juvodden:

- Sykdommen tok over hele kroppen

Den høygravide influenseren ønsker å sette lys på kvinnesykdommer.

SMERTEHELVETE: Influenser Pernille Juvodden delte forrige uke et lengre Instagram-innlegg om sykdommen borreliose. Det kom også fram at hun har endometriose og lavt stoffskifte. Foto: Privat
SMERTEHELVETE: Influenser Pernille Juvodden delte forrige uke et lengre Instagram-innlegg om sykdommen borreliose. Det kom også fram at hun har endometriose og lavt stoffskifte. Foto: Privat Vis mer
Publisert

I disse dager venter influenser Pernille Juvodden (24) og tidligere fotballspiller John Carew (41) spent på å ønske sitt første barn sammen velkommen til verden. Gravidnyheten delte paret i oktober i fjor, og samme måned ble det kjent at det er ei lita jente de skal bli foreldre til.

Veien til der Juvodden befinner seg i dag har imidlertid ikke bare vært enkel. Forrige uke innrømmet Juvodden at hun har hatt borreliose, også kalt Lyme disease, i et ærlig, ufiltrert innlegg på Instagram.

«Kroppen min har bekjempet alvorlig borreliose (Lyme disease), en tilstand hvor jeg trodde livet var over og døden prikket meg på skuldra flere ganger enn jeg vil innrømme. Hvor jeg måtte kjempe en kamp hver eneste dag i flere år for å komme meg på beina. Kjempe for å klare å dusje selv, gå, prate, spise mat og noe så enkelt som se lys og høre lyd igjen. Ting man tar som en selvfølge ellers i livet», skrev hun.

Det kom også fram at Juvodden har endometriose og lavt stoffskifte.

Borreliose

  • Borreliose, også kalt Lyme borreliose, er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge. Sykdommen skyldes en gruppe bakterier som heter Borrelia-bakterier, som kan smitte både dyr og mennesker.
  • Kun to av 100 flåttbitt gir sykdom. De fleste som blir syke (ca. 90 %) får bare en mild borreliainfeksjon i huden, men 10 % får det som kalles for utbredt (disseminert) borreliose, som er en alvorlig tilstand.
  • Borreliose deles inn i tre kategorier:1. Tidlig lokal sykdom: Et hudutslett, rødt og ofte ringformet oppstår etter flåttbitt. Dette kalles erytema migrans. Behandles effektivt med penicillin.2. Utbredt (disseminert) sykdom: som betyr at Borrelia- bakterien har spredd seg til andre organer i kroppen, som nervesystemet eller ledd. Symptomer oppstår typisk en til to måneder etter bitt. Behandles effektivt med antibiotika tablettkur.3. Sen utbredt sykdom: Vedvarende plager som har vart i mer enn seks måneder. Varige hudforandringer, leddbetennelser og nevroborreliose. Symptomer kan for eksempel være balanseproblemer, svakhet i beina, urin/avføringslekkasje eller endret bevissthet. I tillegg til dette kan man også få andre symptomer som hodepine, sykdomsfølelse, tretthet etc.
  • Kilde: Lommelegen.no

Rent smertehelvete

Influenseren forklarer at hun har slitt med borreliose så lenge hun kan huske, men at hun ble dårligere jo eldre hun ble. Det var først da hun gikk på ungdomsskolen at hun skjønte at noe var galt.

Da fikk 24-åringen plutselig lammelser i kroppen, glemte ting, ble ekstremt klumsete, utmattet, fikk smerter i kroppen og hadde vansker med å prate, lese, dusje og spise.

- Bare det å se lys og lyd var et rent smertehelvete for å si det pent. Sykdommen tok over hele kroppen og kan nesten ikke beskrives, sier hun og legger til:

- Dessverre er borreliose en usynlig sykdom som sjeldent synes på dem som er syke, derfor er det ekstra vanskelig å forklare til andre hvordan det er. Noe som gjør en allerede grusom sykdom ekstra vanskelig er nettopp det at man da sjelden blir trodd på av andre, forteller hun.

Diagnosen fikk Juvodden i 2012 etter flere år med utredninger i det offentlige som ikke ledet noen vei. Til slutt fikk hun hjelp av en lege hos Norsk Borreliose senter.

Redningen ble det hun beskriver som en hestekur med antibiotika kombinert med andre medisiner i ti måneder. Det å gå på antibiotika i så lang tid var imidlertid ikke en ønskesituasjon for Juvodden.

- Men på det tidspunktet var det dessverre lite troverdighet rundt selve sykdommen og ikke minst lite behandlingsmuligheter. Det var det eller gi opp, noe som ikke var aktuelt i mitt tilfelle. Jeg ville gjøre hva som helst for å få tilbake livet, påpeker 24-åringen.

Lang prosess

Juvodden måtte sakte, men sikkert bygge opp kroppen sin igjen da den var ganske nedbrutt etter all medisinering.

- Dette har tatt lang tid. Borreliosen og de andre infeksjonene som fulgte med er ute av systemet, men kroppen kommer nok alltid til å være preget av en såpass tøff reise som det var for å bli frisk, sier hun.

Som nevnt har Juvodden også endometriose og lavt stoffskifte. Endometriosen ble hun diagnostisert med og operert for i 2017, noe som gjorde at hun merket stor forskjell på den generelle formen sin.

- Det var som en ny start, og som om et teppe med smerter og plager ble dratt av kroppen min. En helt uvirkelig følelse, rett og slett. Takket være en fantastisk gynekolog og kirurg på Tønsberg sykehus som tok meg på alvor. Jeg har også fått medisinering for lavt stoffskifte som hjelper, men det krever en stor egeninnsats og store livsstilsendringer for å føle seg bra eller bedre, forteller hun.

Endometriose

  • Endometriose er en tilstand der endometrievev ligger feilplassert på andre steder i kroppen enn i livmoren, vanligvis på forskjellige steder i bukhulen, men kan i sjeldne tilfeller finnes på andre steder i kroppen slik som i lungene.
  • Endometriet, livmorslimhinnen, er det vevet som kler innsiden av livmoren. På samme måte som endometriet påvirkes av kvinnens kjønnshormoner, vil også endometriose kunne påvirkes gjennom syklus.Det skaper en irritasjonstilstand i bukhulen, en slags inflammasjon.
  • Det kan medføre smerter som typisk følger syklus. På eggstokkene kan det dannes blodcyster, endometriomer, som kan sprekke og tømme blod ut i bukhulen som kan føre til sammenvoksinger. Endometriose kan finnes omkring tarm og urinblære og gi symptomer ved avføring og vannlating.
  • Endometriose forekommer hos 5–10 % av kvinner i fruktbar alder, dvs. fra pubertet til overgangsalderen, men forekommer sjelden etter menopausen (siste menstruasjon).
  • Endometriose er relatert til barnløshet, cirka en tredel har problemer med å bli gravide.
  • Kilde: Lommelegen.no

Juvodden påpeker at endometriose og stoffskifteproblemer er ganske utbredt blant kvinner, men at det dessverre er lite forsket på og snakket om. Det å bli gravid er heller ingen selvfølge med endometriose, noe hun fikk beskjed om da hun fikk diagnosen.

MÅTTE OPERERE: For fire år siden ble Pernille Juvodden diagnostisert med endometriose. Her er bilde av magen etter operasjonen. Foto: Privat
MÅTTE OPERERE: For fire år siden ble Pernille Juvodden diagnostisert med endometriose. Her er bilde av magen etter operasjonen. Foto: Privat Vis mer

24-åringen forklarer at hun og Carew derfor regnet med at det kom til å ta en god stund å bli gravide og at det muligens ikke ville gå overhodet.

- At det da gikk så fort for oss var ikke annet enn en stor overraskelse og glede da det var veldig ønsket fra vår side, legger hun til.

- Hvordan har sykdommen påvirket graviditeten?

- Jeg har egentlig bare følt meg bedre og kost meg masse. Sett bort ifra litt typiske gravidplager i ny og ne har reisen vært fantastisk så langt. Jeg har hatt disse sykdommene i så mange år, og har lært utrolig mye på veien om helse og kvinnekroppen slik at jeg har kunnet gjøre tiltak og gode valg underveis, svarer den vordende mora.

ARR: Etter operasjonen merket Pernille Juvodden at hun den generelle formen hennes var bedre enn tidligere. Her ser man arrene etter operasjonen. Foto: Privat
ARR: Etter operasjonen merket Pernille Juvodden at hun den generelle formen hennes var bedre enn tidligere. Her ser man arrene etter operasjonen. Foto: Privat Vis mer

Ønsker åpenhet

Juvodden peker på at kvinnesykdommer er utrolig mye mer utbredt enn hva man skulle tro, og mener at mange av disse henger sammen.

- Kvinner går dag ut og dag inn med store helseplager som angst, depresjon, utmattelse, underlivsplager og mye mer uten å få hjelp da disse, som med borreliose, er veldig usynlige hos mange. Man får høre at plagene man har er helt normale, men jeg har sett og opplevd hvor mye slike kvinnesykdommer ødelegger liv, men også hvor mye bedre man kan bli, fortsetter hun.

Derfor mener Juvodden dette er spesielt viktig å snakke om, slik at flere står opp for egen helse når noe er galt og vet hvilke muligheter man har når det kommer til behandling.

- Bare det å ikke føle seg alene er en stor letteste for mange som føler de ikke kommer noen vei. Det er så viktig at kvinner forstår at de ikke er late, eller at det ikke er normalt å gå med umenneskelige smerter generelt under menstruasjon eller samleie. At angst og depresjon kan komme av så mye mer enn hva vi tror, sier 24-åringen.

- Kvinnekroppen har blitt satt til side altfor lenge, og jeg må si jeg blir skremt når jeg ser hvor mange i bare min krets som har utfordringer med nettopp disse diagnosene. Heldigvis har vi en fin fellesnevner og det er at vi vil være friske og raske alle sammen, så her må man bare ikke gi seg, legger hun til.

Til tross for komplikasjoner med helsa er Juvodden positiv og tenker at alt skjer for en grunn.

- Det er ikke alltid like lett, men jeg vet at jeg har fått disse erfaringene for å kunne hjelpe andre, og det er det som gjør det lettere å akseptere kortene jeg har fått utdelt. Jeg går ikke rundt og ser på meg selv som syk, jeg føler heller jeg lever hver eneste dag og vet hvor heldig jeg er som fikk en ny sjanse, forteller hun åpenhjertig.

Juvodden peker på at hun har så mye annet positivt i livet som gjør alt verdt det. Hun innrømmer også at hun har fått et annet syn på hva som virkelig betyr noe i livet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer