Føtter og helse:

Syv helseproblemer føttene dine kan avsløre

Det er ikke bare for å få myk hud du bør stelle føttene dine.

FØTTER OG HELSE: Føttene din kan avsløre mye om hvordan det står til med helse. FOTO: NTB Scanpix
FØTTER OG HELSE: Føttene din kan avsløre mye om hvordan det står til med helse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Gnagsår, tørr hud, ubehag og kalde føtter er noe de fleste har opplevd. Det er lett å tenke at problemene går over, at det ikke er så farlig og at du kan ta tiden til hjelp. Det mange ikke tenker på er at symptomene i noen tilfeller kan skyldes større helseproblemer

- Det er alt for mange som ikke tar fothelsen på alvor, og som ikke tenker på at problemene kan ha andre underliggende årsaker. Det kan få alvorlige konsekvenser om du ikke behandler sår og plager på føttene.

Dette sier Unni Bjelland, som er eier av klinikken Nordstrand Hud- og Fotklinikk og har jobbet som autorisert fotterapeut i over 25 år.

Føttene dine kan avsløre følgende syv helseproblemer:

LES OGSÅ: Derfor er den ene foten din større enn den andre

1. Diabetes

- Dersom du opplever nedsatt førlighet, nedsatt evne til at sår gror eller dårlig sirkulasjon i føttene, kan det skyldes diabetes. Ofte starter symptomene i føttene og beveger seg oppover, forklarer Bjelland.

Det er spesielt viktig å være obs på sår som ikke gror, og det er ikke alltid like lett å oppdage.

- Ved diabetes vil et forhøyet blodsukkernivå kunne føre til nedsatt førlighet som følge av nerveskader. Dette gjør det vanskelig å oppdage sår, sier Håvard Høydahl, som er autorisert fotterapeut, forfatter og innehaver av Såleklinikken. Han har spesialkompetanse på å avdekke smerter, feilstillinger og sykdommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer