Føtter og helse:

Syv helseproblemer føttene dine kan avsløre

Det er ikke bare for å få myk hud du bør stelle føttene dine.

FØTTER OG HELSE: Føttene din kan avsløre mye om hvordan det står til med helse. FOTO: NTB Scanpix
FØTTER OG HELSE: Føttene din kan avsløre mye om hvordan det står til med helse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Gnagsår, tørr hud, ubehag og kalde føtter er noe de fleste har opplevd. Det er lett å tenke at problemene går over, at det ikke er så farlig og at du kan ta tiden til hjelp. Det mange ikke tenker på er at symptomene i noen tilfeller kan skyldes større helseproblemer

- Det er alt for mange som ikke tar fothelsen på alvor, og som ikke tenker på at problemene kan ha andre underliggende årsaker. Det kan få alvorlige konsekvenser om du ikke behandler sår og plager på føttene.

Dette sier Unni Bjelland, som er eier av klinikken Nordstrand Hud- og Fotklinikk og har jobbet som autorisert fotterapeut i over 25 år.

Føttene dine kan avsløre følgende syv helseproblemer:

LES OGSÅ: Derfor er den ene foten din større enn den andre

1. Diabetes

- Dersom du opplever nedsatt førlighet, nedsatt evne til at sår gror eller dårlig sirkulasjon i føttene, kan det skyldes diabetes. Ofte starter symptomene i føttene og beveger seg oppover, forklarer Bjelland.

Det er spesielt viktig å være obs på sår som ikke gror, og det er ikke alltid like lett å oppdage.

- Ved diabetes vil et forhøyet blodsukkernivå kunne føre til nedsatt førlighet som følge av nerveskader. Dette gjør det vanskelig å oppdage sår, sier Håvard Høydahl, som er autorisert fotterapeut, forfatter og innehaver av Såleklinikken. Han har spesialkompetanse på å avdekke smerter, feilstillinger og sykdommer.

Dersom du har hatt diabetes over en tid, enten type 1 eller 2, kan du få komplikasjoner.

- Jeg har opplevd et par ganger i løpet av karrieren at noen har vært nødt til å amputere foten på grunn av diabetes, men det er verste utfall, forteller Bjelland. Dersom du opplever noen av symptomene på diabetes, er det lurt å oppsøke lege fortest mulig.

LES OGSÅ: Har du prediabetes?

2. Revmatiske lidelser

- Revmatiske lidelser som leddgikt er noe man lett kan oppdage på grunn av feilstillinger i foten. Tærne kan bli stive og grå, og noen ledd stivner, sier Bjelland. Slitasjegikt er en vanlig tilstand, og skyldes ofte en blanding mellom arvelige faktorer og dårlige sko.

- Høye hæler og spisse sko kan føre til skrå og vond stortå. Det beste du kan gjøre for å unngå det er å bruke gode sko, sier hun.

3. Psoriasis

- Deling av huden, tørr hud, blemmer og avskalling kan skyldes psoriasis, sier Bjelland.

Det er ikke en vanlig tilstand, studier viser aten til to prosent av befolkningen har det, og symptomene ses oftest under foten.

- Noen kan ha utbrudd en gang uten at det kommer tilbake, mens andre får flere utbrudd over tid, forklarer hun.

4. Fotsopp

- Tørr, flassete hud og i noen tilfeller med en søtlig lukt kan indikere fotsopp. Dette bør man få behandling for så fort som mulig da det kan spres til andre områder, sier Høydahl.

Mange tror at fotsopp skyldes dårlig hygiene og at man ikke er renslig nok. Det er helt feil.

- Fotsopp rammer først og fremst de som trener mye, vasker seg mye og som er varme og svette. Det kommer ikke fordi man er uhygienisk, men fordi man er veldig renslig, sier Bjelland.

Fotsopp gir tørr hud som flasser i ujevne flak, og begynner ofte mellom tærne.

- Når man blir eldre blir neglene tykkere og mer porøse, mange beveger seg lite og har dårlige sirkulasjon i kroppen. Da øker sannsynligheten for å få fotsopp, og noen får det lettere enn andre, sier hun.

LES OGSÅ: Sliter du med rastløse ben?

5. Dårlig sirkulasjon

- Kalde føtter kan være tegn på dårlig sirkulasjon, såkalt liktær og likfingre. Nervebanen gjør at årene trekker seg sammen, sier Bjelland.

Om du ofte fryser og er kald på føttene, kan det skyldes dårlig sirkulasjon, men det kan også ha andre årsaker.

- Hvis man er litt opp i årene og er kald på føttene, bør de sjekkes hos legen. Om huden er blekere og tynnere, skyldes det ofte dårlig sirkulasjon, sier hun.

6. Stramme leggmuskler

- Smerter i føttene kan komme fra ryggen, og oppleves ofte som flekkvise smerter. Smerter i foten kan også komme på grunn av for stramme leggmuskler. Da får man vondt under foten, sier hun.

Når det strammer i et ledd kan det forårsake smerter i foten. Enten på siden eller midt under foten, som ofte skyldes for kort akilleshæl.

- Smerter i skjelettet i foten kan også skyldes for kort muskulatur i beinet. Det er viktig å huske på at alt henger sammen, forklarer Bjelland.

7. Blodpropp og hjertesvikt

- Hevelse i et ben kan være en indikasjon på åreknuter, lymfeødem, eller overfladisk blodpropp, sier Høydahl.

Hevelse i begge ben kan skyldes hjertesvikt eller nyresvikt.

- Samtidig er det viktig å formidle at i de fleste tilfeller kan de nevnte symptomene skyldes overvekt, stillesittende arbeid eller kanskje at du har hatt en lengre flytur, sier han.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke å gå barbent i skoene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer