Bryster:

Syv ting du kanskje ikke visste om pupper

Bryster kommer i alle størrelser og fasonger, og det er en del man kan gjøre selv for å ta godt vare på de.

BRYSTER: Visste du at noen har en tredje brystvorte og at usymmetriske pupper er helt normalt? FOTO: NTB Scanpix
BRYSTER: Visste du at noen har en tredje brystvorte og at usymmetriske pupper er helt normalt? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at brystkreft er en av de vanligste kreftformene i Norge? Og at noen er født med mer enn to nipler? Nedenfor finner du en liste over syv ting du trolig ikke visste om brystene dine:

1. Kan man trene brystene til å få en bedre form?

Trening som resulterer i større vektnedgang, kan føre til at brystene blir mindre fyldige, og mer hengete. Dette skyldes at fettmengden i brystet reduseres, forklarer Tyge Tindholdt, spesialist i plastikkirurgi ved Aleris Sykehus Frogner, og Aleris Strømmen Medisinske Senter.

– Sett ut fra en generell helsemessig betraktning, vil styrketrening ha en gunstig effekt på brystmuskulaturen, men det vil ikke påvirke brystformen, sier han.

2. Vær forsiktig i solen, og stump røyken

Røyking og soling har negativ effekt på hudkvaliteten, ved at hudens strukturelle komponenter brytes ned.

– På brystene ser man det ved at huden blir tynnere og slappere, med rynkedannelse, sier Tindholdt.

3. Brystkreft nest hyppigste kreftform

I 2015 ble det registrert 3439 nye tilfeller av brystkreft i Norge, noe som tilsier at det er den nest hyppigste kreftformen her til lands.

– Tidlig første menstruasjon og sen overgangsalder kan øke risikoen for brystkreft. Andre faktorer, som ikke å føde barn, å få barn etter fylte 35, og langvarig bruk av østrogentilskudd i forbindelse med overgangsalderen, kan også øke risikoen for brystkreft, sier Tindholdt.

SPESIALIST I PLASTIKKIRURGI: Tyge Tindholdts spesialfelt er kosmetisk- og rekonstruktiv plastikkirurgi. FOTO: Privat
SPESIALIST I PLASTIKKIRURGI: Tyge Tindholdts spesialfelt er kosmetisk- og rekonstruktiv plastikkirurgi. FOTO: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Nesten 90 prosent overlever brystkreft

4. Det er ikke uvanlig å ha flere brystvorter

Noen har en ekstra brystvorte utover de to «vanlige» de aller fleste har. På engelsk kalles dette «triple nipple».

– En tredje brystvorte er en medfødt misdannelse, som skyldes en feilprogrammering i fosterstadiet. Den er ofte plassert på en linje som strekker seg mellom armhulen og lysken, og kan forveksles med en føflekk.

- Tilstanden forekommer hos cirka 1-2 prosent av kvinner, men kan også opptre hos menn. Hvis den er kosmetisk skjemmende, kan den fjernes kirurgisk, sier Tindholdt.

5. Hvordan blir brystene påvirket av amming?

Det er mye som skjer med kroppen både under og etter en graviditet. Under amming blir brystene større og tyngre, og det er ikke uvanlig at man går opp en bh-størrelse eller to.

– Ved avsluttet amming vil brystene vanligvis bli mindre igjen. Tøyning av huden under ammingen kan også medføre at brystet blir mer hengende, forklarer Tindholdt.

6. Usymmetriske pupper er helt vanlig, men hvordan kan man se om noe er galt?

Har puppene ulik form? Forskjell på brystene er mer regelen enn unntaket, ifølge Tindholdt.

– Det kan være både form og størrelse av brystet, samt plassering av brystvorten, som ikke er likt på begge sider. En plutselig oppstått forandring i det ene brystet kan være et tegn på brystkreft.

- Utover kuler kan det for eksempel være endret størrelse og form, inntrukket brystvorte, hudforandringer, sårdannelse eller væsking fra brystvorten.

7. Nesten alle bruker feil bh-størrelse

Ifølge Debenhams, bruker 85 prosent av alle kvinner feil bh-størrelse. For å finne ut av din egentlige størrelse, er det lurt å få hjelp i en undertøysbutikk.

– Mange kommer hit og mener at de er størrelse 80B, men ofte har de en helt annen størrelse. De fleste har ikke peiling på hvilken størrelse de har i kopp og bredden rundt, og ser ikke sammenhengen, sier Cecilie Ihle, som er ansatt ved Triumph i Oslo.

Går man opp eller ned i vekt, vil størrelsen på brystene bli påvirket av det. Ifølge Ihle vil de fleste kvinner gå opp eller ned en bh-størrelse i løpet av et halvt år. Du bør heller ikke prøve bh-er dersom du har mensen, da brystene er mer hovne da enn ellers.

– Dersom man bruker feil bh-størrelse over tid kan det gi konsekvenser. Vi ser spesielt mange eldre kvinner som kommer med store søkk i skuldrene grunnet overbelastning. Bh-en skal gi god støtte, og støtten skal ikke være i stroppene. Bh-en skal ikke være for stram eller for løs, forklarer Ihle.

LES OGSÅ: Fem bh-tabber du bør unngå

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer