Smoothie

Ta rotta på vinterbluesen med kryddersmoothies

Næringsrike og gode for deg som føler deg lett pjusk.

MOT KULDA: Om vinteren er det noen næringsstoffer det kan være ekstra lurt å få i seg. Foto: Scanpix
MOT KULDA: Om vinteren er det noen næringsstoffer det kan være ekstra lurt å få i seg. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingenting er mer forfriskende enn en god smoothie, og nå som det er iskaldt ute og influensaen herjer er det desto viktigere å sørge for å få i seg godt med vitaminer. De fleste av oss forbinder vel smoothies først og fremst med varme sommerdager, men  det er det ingenting i veien for å nyte dem nå også.

Hva med å gå for en skikkelig kryddersmoothie, for å få opp temperaturen litt?

LES OGSÅ: Varm drikke som er gull for helsa

Bekjemper kulda

- Om vinteren er det smart å fylle på med vitaminer og mineraler som hjelper deg å styrke immunsystemet, i tillegg til å redusere tretthet og utmattelse. En kropp som får riktig drivstoff fungerer naturligvis bedre. Heldigvis er det enkle grep som skal til. Som å ha grønnsaker til alle dagens måltider. Når du fyller på med grønnsaker vil både kropp, hud og humør få det bedre, sier Camilla Andersen, som er ernæringsfysiolog hos Opplysningskontoret for frukt og grønt. 

- En super måte å få i seg mer grønnsaker på, er ved å lage smoothie. Du trenger i utgangspunktet ingen oppskrift. Bruk en del grønne blader, en del væske og en del frukt eller bær som utgangspunkt og sett sammen dine egne favoritter, foreslår hun. 

Blir du litt slapp og nedstemt om vinteren, eller har forkjølelsen satt seg, er det noen næringsstoffer det kan være ekstra lurt å få i seg nå. Andersen nevner vitamin C, vitamin B6, folat og jern som gode næringsstoffer å få i seg både for å styrke immunforsvaret og øke energinivået, og som enkelt kan puttes i en smoothie. Betakaroten er også bra for immunforsvaret og magnesium kan hjelpe på vinterbluesen. 

Sagt med mat kan du gjerne tenke i disse baner når du setter sammen smoothien din: 

C-vitamin: Chili, ananas, grønnkål, appelsin, kiwi, mango, bær og melon
B6: Avokado, valnøtter, pistasjnøtter og grønnkål
Folat: Spinat 
Jern: Valnøtter og pistasjnøtter
Betakaroten: Gulrot, rød paprika og spinat
Magnesium: Alskens nøtter og kakao

LES OGSÅ: Her er brusen du bør velge

Vil du ha en oppskrift å forholde deg til kan du jo prøve en av disse to:

Ingefærsmoothie mot forkjølelsen

Marianne Stabell driver bloggen Msstabel.com, der hun skriver om alt fra mat til kjemi. Med effekten vitamin C, ingefær og honning skal ha på immunforsvaret har hun satt sammen en forfriskende smoothie mot nettopp det.  

Ingefær skal blant annet ha en betennelsesdempende effekt, og skal kunne dempe forkjølelsesplager. Honning er også kjent som en søt næringsbombe med betennelsesdempende og antibiotisk effekt, og sammen med C-vitaminene i appelsinen kan dette være rene influensakuren. 

Du trenger: 
2 appelsiner 
1 sitron 
1 cm av en ingerfærrot 
2 ts honning

Appelsiner og sitron skrelles, skjær skallet av ingefærroten, og bland alt i en blender. Serveres i høye glass med sugerør og isbiter.

LES OGSÅ: Derfor må du alltid skylde frukt og grønt

Krydret bjørnebærsmoothie

C-vitaminer får du også i Aita Arekletts oppskrift på krydret bjørnebærsmoothie. Dessuten inneholder denne også kakao, som jo er fullt av antioksidanter og ikke akkurat gjør ganen noe vondt.

- Her bidrar både chiafrø, kokosolje og avocado til gode fettsyrer. Rå kakao er svært rik på antioksidanter, samt lykkebringeren «anandamide». Kanel er også antioksidantrik, antibakteriell, balanserende på blodukkeret, styrkende for immunforsvaret og kan brukes mot plager som slim i luftveiene, hostedempende, kan ha god effekt på diare og mageplager. Kardemomme er aromatisk og varmende og tilhører samme familie som ingeæfr og gurkemeie. Den er også god for fordøyelsen, immunforsvaret og blodtrykk,blant annet, sier Areklett, som driver bloggen Superlivsstil.net og er utdannet helsecoach.

Du trenger: 
3 dl bjørnebær
2-3 dl kokosvann eller kokosmelk til passe konsistens
1/2 eple
1/2 banan
1/2 avocado
1 ss kokosolje
1 ss chiafrø
1 ts amla c-plus pulver (kan sløyfes)
1 ts rått kakaopulver
1/2 ts kanel eller vanlig kanel
1/2 ts kardemomme evt. kokosyoghurt til topping 

Blend alt og la blenderen gå noen minutter så du knuser alle frøene i bjørnebærene. 

LES OGSÅ: Kalde føtter? Her er de vanligste årsakene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer