ØKONOMIEKSPERTENS OPPFORDRING: - Ta sats og bli gründere! Foto: Privat
ØKONOMIEKSPERTENS OPPFORDRING: - Ta sats og bli gründere! Foto: Privat Vis mer

Gründer

- Ta sats og bli gründere!

Her er økonomiekspert Maria Setsaas sine beste tips til deg som sitter på en god idé.

Publisert

La meg først fortelle om en dyktig dame fra Trondheim. Silje Landevåg (31) har imponert meg mye de siste årene. Hun er gründeren bak nettstedet Get Inspired, som selger sportsklær til kvinner over nettet.

Siden oppstarten i 2009 har bedriften vokst med en slik fart at den i år kommer til å omsette for over 100 millioner kroner. I tillegg har Silje i denne perioden fått to barn. Hvorfor er det så få kvinner i Norge som er som Silje? 

Magasinet Kapital lager hvert år en liste over landets 400 rikeste. Flertallet på denne listen er gründere, men kun én kvinne på denne listen har skapt formuen sin selv. Vi finner mye av det samme bildet i en undersøkelse Danske Bank nettopp gjennomførte.

Kun én av ti kvinner drømmer om å starte sin egen bedrift. Blant menn derimot, er det over dobbelt så mange som ønsker å bli grundere, ifølge en undersøkelsen. 


Kvinner må våge å satse mer. Norsk økonomi er rett og slett er avhengig av driftige gründere for å skape fremtidens arbeidsplasser. Og kvinner er vel så dyktige som menn til å starte egne bedrifter.

LES OGSÅ: 4 enkle tips som gjør at du sparer MYE penger

Tøft å starte sin egen bedrift 

Men det å starte egen bedrift kan være knalltøft. Det innebærer ofte stor risiko, og vi kvinner er kanskje litt mer trygghetssøkende enn menn. Det er nok en av  grunnene til at vi finner flere mannlige gründere.

Men dette kan vi også snu til vår fordel. Erfaringen vår er at når kvinner først starter en bedrift så lykkes de godt. Kvinner er ofte grundige og nøyaktige, noe som er viktige gründeregenskaper. Dessuten bidrar kvinners nøkterne holdning til risiko til at de ofte gjør fornuftige investeringer. 

Get Inspired-gründeren Silje opplevde to oppstartsår med knalltøft arbeid uten lønn. Da er det imponerende å holde ut og ikke miste troen. Gjennom avisintervju i lokalavisen Malvikbladet forteller Silje om hvordan de har skapt en vinnerkultur i bedriften, hvor lite tid hun har til kafébesøk med venninner og hvordan hun jobber på kveldstid etter at barna har lagt seg. «Jeg skulle ønske det var mer status rundt det å jobbe hardt og være flink, rett og slett. Jeg synes vi trenger en holdningsendring på det punktet her i landet», sier Silje. 

LES OGSÅ: Tre økonomiråd alle kvinner bør følge nå

Slik oppfyller du drømmen din 

Hva skal du starte? Følg drømmen din! Tør å satse neste gang du får en god idé eller du hører om en morsom nettbutikk på nett. Hvor starter man?

Sjekk ut de 10 rådene som ligger under gründerskolen på enkeloppstart.no eller ta kontakt med Innovasjon Norge på deres egen Gründertelefon.  

Ellers kan det være mye god hjelp og inspirasjon i grupper på sosiale medier. Du kan få raske svar på dine spørsmål og via Linkedin og Facebook kan du fort opparbeide deg et internasjonalt nettverk.  Eksempel på en gruppe på facebook er Grunderklubben. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer