Smertestillende

Tablett, brusetablett, stikkpille eller gel?

Slik får du best og raskest effekt.

PILLER: Det spiller faktisk en rolle hva du velger, selv om du kanskje har dine preferanser.  Foto: Shutterstock / francesco carnian
PILLER: Det spiller faktisk en rolle hva du velger, selv om du kanskje har dine preferanser. Foto: Shutterstock / francesco carnian Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje lurt på om det er best å ta Paracet eller Ibux? De to formene for smertestillende har ulike virkestoffer og derfor også ulik virkning. Men, har du også tenkt over at det kan spille en rolle om du tar smertestillende i tablettform, som brusetablett, stikkpille eller gel?

- Det er nemlig ikke bare typen tablett man må være obs på når man skal lindre smertene, man bør også tenke form dersom man vil få best og raskest mulig effekt, forteller farmasøyt Anne Margrethe Aldin Thune til KK.

I tillegg til at legemidler gjerne finnes i forskjellige tablettformer og som gel, finnes en del også som granulat, det vil si grovkornet pulver, og som mikstur. Hvilken av disse formene man bør velger, avhenger også av hvor enkelt man synes medisin er å få i seg. 

LES OGSÅ: Slik bør du svelge pillene dine

Aldin Thune forteller at selve virkemiddelet i legemiddelet man må ta, av og til avgjør hvilken form for legemiddel man burde bruke.

- Det er mye som kan påvirke hvilken legemiddelform produsenten av legemiddelet velger for et virkestoff. Av og til setter virkestoffet selv spesielle krav. Et eksempel er at noen virkestoffer må gis som sprøyte, fordi de tas dårlig opp fra fordøyelsessystemet eller ødelegges der, og dermed ikke gir så god effekt hvis de gis i former som skal svelges. Andre ganger ønsker man at legemiddelet skal virke lokalt på et angitt sted, og da kan det for eksempel utformes som en gel eller salve, forklarer farmasøyten.

Likevel er det slik at legemidler med samme virkestoff, til syvende og sist vil virke likt. 

- Når legemidler med samme virkestoffer, uavhengig av form, først blir tatt opp der de skal i kroppen, så virker de helt likt, sier  Aldin Thune og legger til:

- Når du tar en tablett vil den bruke en viss tid på å løse seg opp i magen. Så det kan være slik at man får smertestillende effekt noe hurtigere hvis man velger flytende former, som brusetabletter, men man skal være klar over at forskjellen er relativt liten og at den også påvirkes av hvor mye mat man har i magen for eksempel.

LES OGSÅ: 3 ting du IKKE bør bruke smertestillende til

ULIKE FORMER: Har man problemer med å svelge piller kan andre former for legemidler være like gode alternativer. Foto: Shutterstock / Maminau Mikalai
ULIKE FORMER: Har man problemer med å svelge piller kan andre former for legemidler være like gode alternativer. Foto: Shutterstock / Maminau Mikalai Vis mer

Tilpasset ulike brukere og behov

Aldin Thune får støtte av Tove Ytterbø, leder av Norges Farmaceutiske Forening, som også forteller at hvor fort man vil få smertestillende effekt kan påvirkes av hvilken form for legemiddel man velger, men hun presiserer at det ikke først og fremst er for effektens skyld at det finnes ulike former av samme medisin.

– Mens vanlige tabletter tas raskt opp i kroppen, tas brusetabletter og mikstur enda raskere opp. Stikkpiller bruker lengst tid og de tas ikke alltid like godt opp i kroppen som andre legemiddelformer, sier Ytterbø og legger til:

- Man velger den formen som best mulig dekker det aktuelle behovet.

For eksempel kan det være et problem for både voksne og barn at man sliter med å svelge tabletter, og det er nettopp på grunn av slike problemer at det er utviklet ulike legemiddelformer, forteller Aldin Thune.

- Noen har problemer med å svelge vanlige tabletter og kan lettere få ned en mikstur eller en oppløst brusetablett.

- Når et legemiddel finnes i ulike former, slik mange smertestillende midler gjør, er det hovedsakelig for å tilpasse seg ulike brukere. Noen har problemer med å svelge vanlige tabletter og kan lettere få ned en mikstur eller en oppløst brusetablett. Små barn som ikke får i seg legemiddelet gjennom munnen, får ofte stikkpiller i stedet, mens smeltetabletter eller mikstur kan være et alternativ til litt større barn som synes det er vanskelig å få ned tabletter, sier hun.

Når bør man bruke hvilken form?

- Hvis man har vondt et spesifikt sted, slik man ofte har når det dreier seg om muskel- og leddsmerter, kan en gel være å anbefale. Da får man lokal effekt der man har vondt. Ellers er det viktig at man velger en legemiddelform man er komfortabel med å ta, og at man tar den i riktig dose.

Man skal være oppmerksom på at de ulike legemiddelformene er tilpasset ulike brukergrupper og er dosert etter vekt og alder.

- Dette er spesielt viktig når man gir legemidler til barn, der dosen alltid må tilpasses barnets vekt og alder, sier Ytterbø og får medhold fra Aldin Thune som legger til:

- Her er det viktig å følge anvisningene på pakningen til punkt og prikke, og også spørre på apoteket hvis man er usikker på hva man skal velge. Det er alltid angitt hvilken aldersgruppe legemiddelet kan brukes av, og det skal man respektere.

LES OGSÅ: Så mange tar smertestillende hver dag

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer