Medisiner på apotek

Takker nei til billigere medisiner: - Koster pasientene 157 millioner kroner - som de må betale selv

- Hver måned bruker nordmenn omtrent 13 millioner kroner mer på legemidlene sine enn de trenger. Det skjer fordi de ikke ønsker å bytte til et rimeligere merke med samme virkning, skriver Apotekforeningen.

RESEPT PÅ MEDISINER? Du skal alltid få spørsmål om du vil ha den billigste byttemedisinen dersom det finnes en slik, når du henter ut reseptmedisiner på apoteket. Takker du nei, må du selv betale mellomlegget - og det kan være dyrt. Foto: NTB/Shutterstock
RESEPT PÅ MEDISINER? Du skal alltid få spørsmål om du vil ha den billigste byttemedisinen dersom det finnes en slik, når du henter ut reseptmedisiner på apoteket. Takker du nei, må du selv betale mellomlegget - og det kan være dyrt. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Når du går på apoteket for å hente ut medisiner som legen din har skrevet ut på resept for deg, og det finnes likeverdige alternativer, skal apotekene alltid tilby deg den billigste medisinen. Dette kalles medisinbytte i apotek eller «generisk bytte» - og apotekene plikter å tilby det billigste merket.

Det handler altså om medisiner med ulike navn og ulik pris, men samme virkestoff og virkning.

Du står fritt til å takke nei til byttemedisinen, og heller kjøpe den dyrere merkevaren. Men dersom du takker nei, må du selv betale mellomlegget. Det du betaler ekstra, teller heller ikke med på egenandelskortet.

Dette kan koste deg dyrt - som Apotekforeningen her viser til:

  • Hver måned bruker nordmenn omtrent 13 millioner kroner mer på legemidlene sine fordi de ikke ønsker å bytte til et rimeligere merke med samme virkning.
  • Totalt koster det pasientene 157 millioner kroner når de takker nei til det rimeligste alternativet og dermed må betale mellomlegget selv.

Fra tidligere vet vi at det er eldre pasienter som oftest avslår å bytte til et likeverdig legemiddel. Og det er kvinner som oftest sier nei til bytte: 63 prosent av de som velger et dyrere alternativ, er kvinner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer