Pusse tenner to ganger daglig, bruke tanntråd og unngå for mye brus og sukker. Helt fra vi er små lærer vi hvordan vi best mulig skal ta vare på tennene våre.
Men allikevel gjør mange av oss en rekke tabber som kan gjøre stor skade, kjenner du deg igjen i noe av dette?
Skyller munnen med vann etter tannpussen
Å drikke et glass vann eller ta litt gurglevann etter tannpussen er en vane mange av oss har lagt oss til, men ifølge tannlege Iselin Husby er dette ikke spesielt lurt. Årsaken er at vannet skyller bort fluoren.
– Fluor er superviktig for å motvirke hull. Dersom du er en av de som må skylle munnen etter at du har pusset fordi du føler det blir «renere», skyll heller med fluorskyll, råder hun
– Og dersom du alltid må drikke vann før du legger deg, pass på å enten drikke før du pusser eller vent 30 minutter etter at du har pusset dem. Hvis du drikker rett etter tannpuss vil ikke fluoren hatt tid til å virke og du vil da redusere fluorkonsentrasjonen raskt.
Drikker juice rett før du skal pusse tennene
Syreskader er ifølge Norsk Tannpleierforening en stor tannhelseutfordring. I Norge har nærmere 40 prosent av befolkningen over 20 år etseskader på tennene, og 40 prosent av landets 18-åringer har syreskader på tennene.
Brus, juice og vann med smak er verstingene, da de tærer på tannemaljen og kan gi syreskader. Men for å unngå syreskader bør du også begrense inntaket av lettbrus, smoothies, sportsdrikke, sitrusfrukter, grønne epler, syrlige druer og eddikbaserte dressinger.
– Syren fra juicen gjør emaljen «myk» og slitasjen vil derfor være ekstra stor når du pusser, forklarer Husby.
– Hvis du har drukket eller spist noe surt vent før du gjennomfører tannpussen. Har du ikke tid til å vente, kan det være fornuftig å vurdere om du skal legge om pusserutinene og kanskje pusse før frokost, eller skylle med vann eller fluorskyll og ta tannpussen litt senere.
Ifølge tannlegen var syreskader tidligere noe man hovedsakelig så hos eldre mennesker. At det nå er såpass mange unge som sliter med syreskader synes hun er svært bekymringsverdig.
– Forekomsten av karies har gått kraftig ned blant ungdommen, men til gjengjeld har antallet syreskader gått kraftig opp. Begge problemene er alvorlige, men på litt forskjellige måter, legger hun til.

Du bør alltid pusse tennene etter sex
Setter piercing i tunge eller leppe
Tilbaketrukket tannkjøtt, ødelagte tannrøtter, kraftige infeksjoner og nedslitte tenner. Dette er bare noen av mange komplikasjoner som tannleger ser hos pasienter med piercing i tunge eller leppe.
Husby sier at hun på det sterkeste fraråder å gjennomføre denne form for piercing, da konsekvensene kan bli svært alvorlige.
– Piercing i munnhulen innebærer en stor risiko og kan gi permanente skader både i form av infeksjoner, smerter og hevelser, skader på tenner, skader på tannkjøtt, forstyrrelser i munnens normale funksjoner og så videre. Man bør være klar over at man tar en risiko når man velger å gjennomføre denne form for piercing da konsekvensene hvis det går feil i verste fall kan bli livstruende.
Piercing under tunga er spesielt farlig. Byas.no fortalte for et par år siden om en 15 år gammel jente som hadde fått satt en piercing nær en spyttkjertel under tunga.
Dersom dette området hadde fått en infeksjon kunne det hovne opp slik at tungen hadde blitt presset bak og blokkert luftveiene.
Det er ifølge Iselin Husby ikke sjelden at tannleger ser betennelser i tannkjøttet med tap av benfeste på grunn av fysisk skade fra piercinger i tungen eller området mellom leppe og hake. Dersom smykkene plasseres feil kan det skade tannkjøttet og kjevebenet slik at det oppstår en sekundær betennelse i det skadete området.
– Dette kan i noen tilfeller forveksles med tannkjøttsykdommen periodontitt, men skyldes mekanisk skade mot områdene rundt fortennene i underkjeven. Dersom man har leppepiercing vil man i svært mange tilfeller, bare ved å snakke, gnage bort tannkjøttet med piercing. Metallsmykker kan også få tannkjøttet til å trekke seg tilbake sånn at rotoverflatene blottlegges.

Bruker tannpirkere i stedet for tanntråd
Den aller største tabben vi gjør når det kommer til tennene våre er ifølge Husby å droppe tanntråden og mange velger å erstatte den med tannpirkere.
– De aller fleste synes at det å bruke tanntråd er drit kjedelig og hopper derfor over dette. Men hadde man visst hvor stor effekt det har både hva gjelder kariesforebygging, samt at man forebygger betennelse i tannkjøttet og dårlig ånde, tror jeg flere hadde brukt et par minutter ekstra på badet hver kveld, sier hun.
– Tannpirkere er velegnet for hurtig rengjøring av mellomrommene mellom tennene etter man for eksempel har spist ute og ikke har tilgang på andre hjelpemidler, eller at man kanskje har satt noe fast mellom tennene. Tannpirker bør ikke brukes istedenfor tanntråd eller interdentalbørster, da overdreven bruk kan føre til skade på tennene og tannkjøttet.
Husby understreker at man kan bruke tannstikkere innimellom ved behov, men at de da må brukes forsiktig og skånsomt.
– Hensikten med tannpirkere er å fjerne matrester der børsten ikke kommer til, og dermed være med på å opprettholde en god munnhygiene. Men ofte trykkes tannstikkeren hardt ned hvilket kan føre til slitasje på tennene og røttene, samt føre til tilbaketrekning av tannkjøttet.
Ifølge tannlegen er tannpirkere av tre som regel å foretrekke fremfor tannpirkere av plast fordi tannpirkerne i tre har en overflate som renser tannen bedre. De inneholder stoffer som har naturlig bakteriehemmende egenskaper og er ikke like stive som de i plast, slik at det er en mindre risiko for å skade tannkjøttet.
– Dersom du bruker tannstikker av tre skal den helst fuktes i munnen før bruk, slik at den kan forme seg bedre i mellomrommene og ikke knekker så lett. Det er viktig at tannstikkeren du bruker ikke er laget av et materiale som er for hardt.

Lar tanngnissing gå ubehandlet
Tanngnissing (bruxisme) skjer både på dagtid og om natten. En utfordring er at mange slett ikke er klar over at de gjør faktisk det, og våkner opp med hodepine, stive skuldre og smerter i nakke og rygg, på grunn av det.
Ifølge Husby kan det være mange årsaker til at man gnisser tenner, men man ser at faktorer som arv og stress gjerne går igjen. Ofte ser man at tanngnissingen avtar i perioder hvor man slapper av for eksempel dersom man har ferie.
– Det er veldig individuelt hvor lang tid det tar før man får problemer med tanngnissing. Noen kan gnisse tenner og har synlige skader på tennene, uten å ha nevneverdige smerter. Andre kan ha sterke muskelplager, men nesten ikke ha slitasje på tennene i det hele tatt.
– Det er likevel viktig å forsøke å finne ut av hvorfor man gnisser tenner da resultatet av gnissingen over tid kan gi symptomer som ømme kjever, hodepine/migrene, følsomme tenner, stiv nakke/skuldre/rygg, vanskeligheter med å åpne/lukke munnen, slitte tupper på tennene, klikkelyder fra kjeveledd og bitemerker på innsiden av kinnene.
– Den vanligste metoden for å beskytte tennene på er å lage en bittskinne i hardplast, men avslapningsøvelser, muskulære øvelser og så videre, kan ha god effekt. Kommer gnissingen av psykiske faktorer og stress må man prøve å bli obs på hvorfor man eventuelt er stresset og prøve å bryte mønstre som fører til økt stressnivå, sier hun.

Én av ti av oss vil oppleve at tenner løsner
Skulker tannlegetimen
Sist men ikke minst, en ganske vanlig tabbe er rett og slett å skulke tannlegetimene. Ifølge tannlegen bør voksne med friske tenner, frisk munnhule og normalt god helse få sjekket tennene sine med ett til to års mellomrom.
– Ved å gå jevnlig til tannlegen vil man kunne fange opp eventuelle problemer før de blir store og kostbare. Jo tidligere man oppdager et kariesangrep/hull, jo mindre behandling trenger man og jo billigere blir det for pasienten, sier hun.
– Venter man for lenge kan man risikere at man går rundt med et begynnende hull som får lov til å utvikle seg, og lar du det gå langt nok vil dette kariesangrepet kunne bli så stort at det til slutt går helt inn til nerven av tannen. Da ender du opp med å måtte rotfylle istedenfor å bare måtte ta en liten fylling.
