Blødende Tannkjøtt

- Tannhelsen og hjertehelsen har ganske mange like risikofaktorer, som røyking og diabetes

Ikke bare er tannpuss bra for en god munnhygiene, men det kan også finnes en sammenheng mellom tannhelsen og resten av kroppen, ifølge forskning.

TANNHYGIENE: Tannhelsen kan ha en sammenheng med resten av kroppen din, ifølge ny forskning.  Foto: Shutterstock / Ivanko80
TANNHYGIENE: Tannhelsen kan ha en sammenheng med resten av kroppen din, ifølge ny forskning. Foto: Shutterstock / Ivanko80 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har vel alle glemt å pusse tennene en gang eller to. Noen av oss er derimot generelt slurvete med det, og tenker at det kanskje ikke er så farlig å ikke pusse tennene før leggetid. Det kan har uheldige konsekvenser, og ikke nødvendigvis bare for munnen. 

Ifølge Forskning.no har en finsk studie nemlig funnet en sammenheng mellom dårlig tannhelse og hjertesykdommer.

Assisterende daglig leder ved Oslo Tannlegesenter, Labiba Abu Nima, forklarer til KK.no at det er vanskelig å vite om tannhelsen har noe med hjertehelsen å gjøre, men at det er sikkert at tannhelsen er en viktig del av din helhetlige helse. Hun trekker frem kreftpasienter som et eksempel.

- Personer som har kreft og skal gjennom cellegiftbehandling eller operasjon, blir ofte anbefalt av legen om å dra til tannlege for å se om de trenger behandling. Det har å gjøre med at man ikke ønsker noen bakterier generelt, fordi disse pasientene har svakt immunforsvar. Så det er klart at ting henger sammen. 

LES OGSÅ: Slik stumper du røyken

Tannhelse og hjertehelse har like risikofaktorer

Arne Yndestad er forsker ved Oslo Universitetssykehus. Han er i likhet med Abu Nima usikker på om tannhelsen har en direkte påvirkning på hjertehelsen, men at det er klart det finnes en sammenheng her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.