Blødende Tannkjøtt

- Tannhelsen og hjertehelsen har ganske mange like risikofaktorer, som røyking og diabetes

Ikke bare er tannpuss bra for en god munnhygiene, men det kan også finnes en sammenheng mellom tannhelsen og resten av kroppen, ifølge forskning.

TANNHYGIENE: Tannhelsen kan ha en sammenheng med resten av kroppen din, ifølge ny forskning.  Foto: Shutterstock / Ivanko80
TANNHYGIENE: Tannhelsen kan ha en sammenheng med resten av kroppen din, ifølge ny forskning. Foto: Shutterstock / Ivanko80 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har vel alle glemt å pusse tennene en gang eller to. Noen av oss er derimot generelt slurvete med det, og tenker at det kanskje ikke er så farlig å ikke pusse tennene før leggetid. Det kan har uheldige konsekvenser, og ikke nødvendigvis bare for munnen. 

Ifølge Forskning.no har en finsk studie nemlig funnet en sammenheng mellom dårlig tannhelse og hjertesykdommer.

Assisterende daglig leder ved Oslo Tannlegesenter, Labiba Abu Nima, forklarer til KK.no at det er vanskelig å vite om tannhelsen har noe med hjertehelsen å gjøre, men at det er sikkert at tannhelsen er en viktig del av din helhetlige helse. Hun trekker frem kreftpasienter som et eksempel.

- Personer som har kreft og skal gjennom cellegiftbehandling eller operasjon, blir ofte anbefalt av legen om å dra til tannlege for å se om de trenger behandling. Det har å gjøre med at man ikke ønsker noen bakterier generelt, fordi disse pasientene har svakt immunforsvar. Så det er klart at ting henger sammen. 

LES OGSÅ: Slik stumper du røyken

Tannhelse og hjertehelse har like risikofaktorer

Arne Yndestad er forsker ved Oslo Universitetssykehus. Han er i likhet med Abu Nima usikker på om tannhelsen har en direkte påvirkning på hjertehelsen, men at det er klart det finnes en sammenheng her.

- Tannhelsen og hjertehelsen har ganske mange like risikofaktorer, som alder, røyking og diabetes. De som er flinke til å passe på tennene sine er også gjerne de som er flinke til å passe på kroppen generelt. 

Han mener at dårlig tannhelse ikke er en årsak til dårlig hjertehelse, men at det heller er en større sammenheng. 

- Det gjør det også vanskelig å studere, fordi det er så komplekst. Men vi har også andre type betennelsessykdommer som gir økt risiko for hjerte- og karsykdom, for eksempel leddgikt. Så betennelse kan være en fellesnevner som driver sykdom, forklarer han. 

LES OGSÅ: Intens trening over lengre tid kan føre til farlig hjertesykdom

GOD TANNHELSE: Bruk både tanntråd før tannbørste, sier ekspert.  Foto: stokkete - Fotolia
GOD TANNHELSE: Bruk både tanntråd før tannbørste, sier ekspert. Foto: stokkete - Fotolia Vis mer

- Bruk alltid tanntråd før tannpuss

Men hva gjør egentlig dårlig tannhelse med munnen vår? Abu Nima, forklarer at slurv med tannpussen kan gi flere skader, som blant annet tannkjøttbetennelse. 

- Om du slurver med tannpussen i lengre perioder, vil du oppleve at tannkjøttet blir rødlig og at du kan få lette blødninger når du kommer borti tannkjøttet eller pusser tennene. Dette kalles tannkjøttbetennelse. For bli kvitt dette, skal en pusse tennene kontinuerlig og bruke tanntråd. Det er også viktig å minne på at en må huske å dra til sin faste tannlege for undersøkelse

Dersom du ikke bruker tanntråd kan det også få konsekvenser. 

- Tanntråd skal forebygge hull mellom tennene. Det kan også forebygge hull som allerede har begynt å utvikle seg, så du slipper å behandle det hos en tannlege, sier Abu Nima og understreker en viktig ting ved bruk av tanntråd: 

- Bruk alltid tanntråd før tannpuss. Når du bruker tanntråd sprer du bakteriene som er mellom tennene ut i munnen, og derfor er det viktig at du pusser tennene etterpå for å fjerne disse bakteriene. 

LES OGSÅ: 5 vanlige pussetabber 

Munnskyll kan også være en god idé, men Abu Nima råder deg til å kjøpe en på apoteket med riktig mengde fluor. 

Snuser du, bør du også være litt obs. Røyking viser en klar sammenheng med tannkjøttbetennelse og misfarging av tenner. Når det gjelder snus så er forskerne uenige om risikoen. 

- Men man kan se det på folk som har snust over lengre tid, at tannkjøttet blir rødt og flekkete. Men dette er også individuelt og avhenger av om personen snuser løs eller posesnus. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer