Blødende Tannkjøtt

- Tannløsning er en folkesykdom som innebærer at tannbenet til slutt løses opp

Blodig spytt kan være et tegn på betennelse.

SLURV? Blør du ofte fra tannkjøttet når du pusser tennene, bør du nok bli litt mer nøye med tannhygienen. Foto: Shutterstock / Tuzemka
SLURV? Blør du ofte fra tannkjøttet når du pusser tennene, bør du nok bli litt mer nøye med tannhygienen. Foto: Shutterstock / Tuzemka Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle vet at spytt ikke skal være rosa eller blodrødt, men det skjer noen ganger. Kanskje var du litt hardhendt med pussingen eller ved bruk av tanntråden?

Bittelitt blod i spyttet en gang i blant er ikke noe å besvime over, men det er da ikke normalt at det skal begynne å blø så ofte?

LES OGSÅ: Dette gjør snus med munn og tenner

– Den vanligste årsaken til blødning er gingivitt, som er en mildere form for tannkjøttbetennelse. Og årsaken er nesten alltid dårlig puss. Betennelsen går tilbake når belegg og tannstein blir fjernet og folk pusser skikkelig, sier Inger-Lise Mathiesen, tannlege ved Colosseum tannklinikk på Majorstua, til KK.no.

Når matrester blir liggende på tennene langs tannkjøttskanten vil det etter hvert kunne dannes belegg og tannstein, som igjen gjør at bakteriene stortrives.

Det er altså disse bakteriene som kan føre til gingivitt. Heldigvis kan du altså få betennelsen til å gå tilbake ved hjelp av god tannhygiene. 

LES OGSÅ: Dette skjer med tennene med alderen

Tannløsning – en folkesykdom

En mer alvorlig form for tannkjøttsbetennelse er derimot periodontitt. 

– Da har betennelsen angrepet beinfestet. De aller fleste som har alvorlig form, røyker. Men da blør det ofte ikke så mye, for røyking får blodårene til å trekke seg sammen. Så fravær av mye blødning er ikke nødvendigvis tegn på at alt er ok, forklarer hun. 

BLOD: Tannkjøttbetennelse er den vanligste årsaken til at du blør fra tannkjøttet. Foto: Shutterstock / Little Perfect Stock
BLOD: Tannkjøttbetennelse er den vanligste årsaken til at du blør fra tannkjøttet. Foto: Shutterstock / Little Perfect Stock Vis mer

Også her må man få fjernet tannstein og belegg og innføre gode rutiner med tannstellet, men i noen tilfeller kan det også være nødvendig med annen tannlegebehandling.

Erik Svendsrud hos Tannlege Svendsrud i Oslo, sier til KK.no at periodontitt, også kalt tannløsning, er et angrep på tannens feste, som i verste fall kan føre til at tennene løsner. Og dette kan altså vise seg gjennom blødende og hovent tannkjøtt.

Han skriver på sine hjemmesider at undersøkelser i Sverige har vist at majoriteten av svenske 50-åringer har periodontitt i en eller annen form, mens 15 prosent av alle voksne har alvorlig periodontitt.

– Tannløsning er en folkesykdom som innebærer at tannbenet til slutt løses opp. Om tannløsningen sprer seg slik at tennene får lange tannhalser, eller blir løse, finnes det en risiko for at de til slutt faller ut, sier han og legger til: 

– Røyking øker risikoen for å utvikle periodontitt med 7-8 ganger sammenlignet med de som ikke røyker.

En ordentlig rensing rundt tennene vil kunne hjelpe, men i noen tilfeller kan det også bli nødvendig med en operasjon.

LES OGSÅ: 5 vanlige pussetabber

RUTINE: Den beste måten å forebygge inflammasjon på, er med hjelp av ordentlig og daglig rengjøring. Foto: Shutterstock / VGstockstudio
RUTINE: Den beste måten å forebygge inflammasjon på, er med hjelp av ordentlig og daglig rengjøring. Foto: Shutterstock / VGstockstudio Vis mer

Sørg for å være nøye med tannhygienen

Forebygging er alltid best. Og hvis du ser at du ofte blør fra tannkjøttet er det en god indikasjon på at du bør bli litt mer nøye med tannhygienen. Selv om de fleste av oss er ganske flinke til å pusse tennene morgen og kveld, minner Svendsrud om at dette sjeldent er tilstrekkelig.

– Inflammasjon forebygges med hjelp av ordentlig og daglig rengjøring. Tannbørsten er en bra start, men tanntråd eller mellomromsbørste er faktisk enda viktigere, forteller han.

Han har også tidligere sagt til KK.no at en elektrisk tannbørste kan være et godt valg. Flere studier viser nemlig at elektrisk tannbørste ser ut til å være mer effektiv med hensyn til fjerning av plakk og redusere tannkjøttsbetennelse.

– Parolen er; godt renhold og gå regelmessig til tannlege eller tannpleier. Enkelt og greit, sier Mathiesen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer