Energibar etter trening

Tar du deg en sånn en etter trening? Da bør du være klar over dette

- Jeg ville aldri erstattet et måltid med en sånn.

ELSKET OG HATET: Noen sverger til proteinbarer i forbindelse med trening i en travel hverdag. Men når skal man egentlig spise dem? Er de i det hele tatt bra for oss?
ELSKET OG HATET: Noen sverger til proteinbarer i forbindelse med trening i en travel hverdag. Men når skal man egentlig spise dem? Er de i det hele tatt bra for oss? Vis mer
Publisert

Koronautbruddet har ført til mer inaktivitet og mindre trening, men nå som samfunnet er gjenåpnet og hverdagen i stor grad er på vei tilbake til normalen, er det også mange som ønsker å komme tilbake i gode treningsrutiner.

Tips til hvordan komme i gang med treningen etter corona og etablere gode treningsrutiner kan du lese mer om her.

Trener du får å forbedre kondisjonen, øke aktivitetsnivået ditt eller bare for å koble av i hverdagen, behøver ikke kostholdet spille en stor rolle for resultatet.

Vær bevisst

Dersom målet med treningen din er vektnedgang, vil du få bedre utbytte dersom du også har kostholdet i fokus.

Forskere har konkludert med at det pågår en global fedmeepidemi, med dramatisk økning i folks vekt som utgjør større risiko for å utvikle kreftsykdom. Forskere har sett en endring i blant annet utviklingen av det globale matvaresystemet med mer energitett og næringsfattig mat.

Så hva har det egentlig å si for treningen om du tar med deg en energibar fra resepsjonen på treningssenteret på vei hjem etter en vel gjennomført økt?

RASKE KARBOHYDRATER: Energibarer kan være en lettvint løsning, men ernæringsfysiologen anbefaler naturlige råvarer så lenge du har tilgang på det. FOTO: NTB
RASKE KARBOHYDRATER: Energibarer kan være en lettvint løsning, men ernæringsfysiologen anbefaler naturlige råvarer så lenge du har tilgang på det. FOTO: NTB Vis mer

Hva slags effekt kan en energibar ha?

Vi har vel alle hørt at proteiner er viktig å få i seg i forbindelse med trening. Energibarer er et enkelt alternativ når du skal få i deg proteiner og raske karbohydrater etter endt treningsøkt. Å definere om en energibar er sunn eller ikke, avhenger av hvilket resultat du ønsker å oppnå.

Ernæringsfysiolog og personlig trener Beate Rosvoll forteller til KK at etter styrketrening bør det du putter i munnen inneholde mer proteiner enn etter en kondisjonsøkt hvor det ikke er like viktig å få i seg proteiner.

- Det er innenfor med energibar etter trening. De smaker ofte godt som gjør de lett å spise, samt inneholder de gjerne både raske karbohydrater og proteiner.

Rosvoll anbefaler gjerne energi- eller proteinbarer rett etter en økt. Man kan gjerne spise noe annet også, men det viktigste er at man får i seg noe. Poenget med energibarer er at de er enkle å ha med seg ut av døra.

- De færreste drar rundt på en brødskive med ost. Samtidig krever det mer å skulle spise det - så spis gjerne bar etter trening, sier hun og påpeker at det er viktig å få i seg ordentlig måltid etter økten også.

Naturlige råvarer er det beste

Å få i seg et ordentlig måltid er ekspertene vi har spurt, enige i. Personlig trener Bjørgunn Rushfeldt mener at du alltid bør velge det mest naturlige alternativet når det gjelder et måltid og når du bare skal få i det litt energi. En energibar inneholder unødvendig mye kalorier hvis man ser det i et daglig perspektiv.

For kvinner mellom 30 og 60 år ligger det daglige behovet på 2000 til 2200 kalorier - avhengig av aktivitetsnivå.

- Men vil du kose deg, spis gjerne en energibar som erstatning for sjokolade.

Energibarer inneholder rundt 180-250 kalorier per stykk, ikke ulikt flere av de vanligste sjokoladebarene du finner i butikkhyllene. Forskjellen er gjerne at energibarene inneholder mindre sukker enn sjokoladene, og derfor kan være en «sunnere» form for snacks.

- Hvor mye mettet fett en bar inneholder kan variere veldig fra bar til bar. Selv om kaloriinnholdet er tilsvarende likt, kan det likevel være stor forskjell på sammensetningen. Da er det fettinnhold og sukkerinnhold som er viktig å se på, sier Rushfeldt.

- Hvis man løper i 30 min og tar en energibar etter trening, vil det annullere økten når det gjelder kalorier?

- Jeg ville heller tenkt at du har fått effekt av økta, ikke annullert kaloriene du forbrente underveis i økten i det du tar en bar. Tenk heller at du har fått deg en god treningsøkt og forbedret formen din, sier Rushfeldt.

Vær klar over dette

Rushfeldt påpeker at en energibar aldri vil kunne erstatte ekte og naturlige råvarer som vil bidra til en variert kost.

- Energibar skal være en erstatning for et måltid, men jeg ville aldri erstattet et måltid med en sånn. Det er bedre med et sammensatt måltid av ekte og naturlige råvarer.

Men hun forstår at en energibar er en lettvint utvei i en travel hverdag. Hun mener også at det viktigste er at du trener og holder deg i form på den måten. Har du trent, har du allerede gjort noe som er veldig bra.

- Hvis du ofte tar deg en sånn etter trening, bør du vite om at dersom en energibar blir i tillegg til en vanlig middag, blir det ekstra kalorier. Det er ikke gunstig i forbindelse med vektnedgang. Men det er i utgangspunktet ikke noe farlig, sier hun.

Rushfeldt anbefaler heller å spise en banan med naturlig energi, for da er du mange kalorier i underskudd i forhold til en energibar.

Et lite måltid som gir energi

Rushfeldts tips er å spise et lite måltid, noe som gir energi, før trening. Da vil du prestere bedre.

- Hvis ikke du har tilgang til annen mat, så kan det være en fordel å spise en bar. Å spise noe før økten vil gi energi - som igjen fører til at du presterer bedre på trening. Har du dårlig tid og det eneste du har tilgjengelig er en energibar, kan det være nyttig å ta den for å få energi før en treningsøkt. Det er bedre å ta en energibar i forkant av økten fremfor etterpå - fordi du vil prestere bedre underveis. Dersom du presser deg mer, forbrenner du flere kalorier, og da har du tatt igjen de kaloriene du spiste før økten. Her er energien det viktigste, mener Rushfeldt.

De som driver med toppidrett må hente seg inn raskere da de forbrenner mer.

- Å spise kort tid etter trening er i utgangspunktet ikke så viktig for mosjonister, men viktigst for toppidrettsutøvere og de som trener to ganger om dagen, forklarer hun.

- For toppidrettsutøvere eller personer som av andre grunner driver med hyppig trening, gjerne to ganger om dagen, vil ha større utbytte av en energibar som inneholder blant annet mye proteiner, fordi det vil bidra til at kroppen restituerer bedre og henter seg inn raskere. Men det er som regel bare nødvendig dersom du har en hardøkt eller langøkt kort tid etterpå, for eksempel morgenen etter, sier hun og legger til:

- Mosjonister har ikke det samme behovet for rask restitusjon.

Nødløsning

Rushfeldt forklarer at det kan lønne seg å ta en energibar før trening enn å ikke spise noe som kan gi energi i det hele tatt. Har du dårlig tid og ikke får spist eller laget noe naturlig sunn mat, kan det være en nødløsning.

- En energibar er en enkel utvei en gang innimellom – jeg anbefaler heller å spise naturlig mat så lenge du har tilgang på det.

- Det naturlige er alltid det beste.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer