Vektøkning:

Tarmbakteriene dine kan påvirke vekta

- Overvektige mennesker har en type tarmflora som drar ut flere kalorier fra maten de spiser, sammenlignet med slanke mennesker, forteller lege.

VEKTØKNING: Visste du at tarmbakteriene dine kan påvirke vekten din? FOTO: NTB Scanpix
VEKTØKNING: Visste du at tarmbakteriene dine kan påvirke vekten din? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at over halvparten av voksne nordmenn er overvektige? Det viser nemlig tall fra Folkehelserapporten som ble publisert i fjor. Og visste du at tarmbakteriene våre faktisk kan være en viktig medvirkende årsak?

Ifølge Fedon Lindberg som er indremedisiner og kostholdsekspert, har det i de siste årene kommet spennende forskning som viser at vår tarmflora i betydelig grad påvirker vår forbrenning, matlyst og fettlagring. Både i positiv og negativ retning.

Dette har han blant annet skrevet om i hans bok «Naturlig slank med tarm i balanse» fra 2017 og i sin nye praktiske bok med råd og oppskrifter «Kokeboken naturlig slank med tarm i balanse».

– Den viktigste årsaken til at dietter ofte mislykkes over tid har lite å gjøre med kalorier eller kaloritelling. I all hovedsak handler dette om hva som styrer din matlyst og lysten på spesielt «fetende» matvarer, og hvor mye du evner å forbrenne, sier han til KK.no.

Og det er altså her tarmfloraen din kommer inn i bildet.

– Den tidligere ukjente X-faktor er de 100 billioner bakterier du bærer i kroppen, de fleste i tarmen. Disse utgjør nitti prosent av cellene i kroppen din, og er trolig den reelle hovedgrunnen til at du går opp eller ned i vekt. De har faktisk større betydning på din hormonbalanse, appetitt, forbrenning, kroppsvekt og helse enn dine egne ti trillioner menneskeceller, forklarer Lindberg.

LES OGSÅ: Disse matvarene kan øke forbrenningen din

Overvektige har mindre bakteriemangfold

Simon Nitter Dankel, som er førsteamanuensis og ernæringsforsker ved Universitetet i Bergen, forteller til KK.no at det fortsatt finnes få studier på dette som er gjort på mennesker.

– Men forsøk på mus har vist at overføring av tarmflora fra fete til slanke mus øker fettlagringen. Vi vet også at maten vi spiser påvirker hvilke bakterier og sopp vi har i tarmen, og at personer med fedme gjerne har et mindre bakteriemangfold, forteller han.

Han påpeker likevel at det vil komme flere slike studier på mennesker i årene som kommer.

– Blant annet for å se om overføring av tarmflora fra slanke, friske personer har en gunstig effekt på helserisiko, om ikke på fettlagrene hos personer med fedme. Kanskje man kan ta «slankepiller» med avføring fra slanke donorer. Men foreløpig er ikke funnene spesielt overbevisende, forklarer Dankel.

Dankel og kollegaer ved Senter for ernæring ved Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssykehus skal selv i gang med en ny kostholdsstudie, der de blant annet skal samle avføring fra personer med fedme, før og etter ulike kosthold.

PÅVIRKER MATVALG: Ifølge Lindberg kan maten du spiser påvirke tarmfloraen din, men tarmfloraen kan også påvirke hvilke matvalg du gjør. Foto: Scanpix.
PÅVIRKER MATVALG: Ifølge Lindberg kan maten du spiser påvirke tarmfloraen din, men tarmfloraen kan også påvirke hvilke matvalg du gjør. Foto: Scanpix. Vis mer

- Vi skal undersøke betydningen av mengde og type karbohydrater for tap av kroppsfett, og om dette kan ha sammenheng med blant annet endringer i tarmflora. Studien gjennomføres i Bergen med oppstart de neste månedene, forteller han.

Dersom man er mellom 20 og 55 år og har en kroppsmasseindeks (BMI) over 30 (kg delt på høyde i andre), kan man melde sin interesse på magefedme.no. Studien har også egen Facebook-side: Kostholdsstudien CarbFunc.

LES OGSÅ: Ny medisin skal slanke overvektige

Gode tarmbakterier gir færre kalorier fra maten du spiser

Det finnes to hovedfamilier av tarmbakterier som har betydning for kroppsvekten, men også for helsen for øvrig: Bakteroidetes som er gode og «slankende» bakterier, og Firmicutes som er fetende bakterier.

– Forholdet mellom disse to bakteriefamiliene avgjør i stor grad hvorvidt du lettere kan legge på deg. Selvsagt spiller også dine egne gener og livsstilsvalg en viktig rolle, men det er ikke nok med den arvelige disposisjonen for å bli overvektig. Det er nemlig slik at disse fetende Firmicutes-bakteriene er flinkere til å trekke ut energi (kalorier) fra maten du spiser og kan bidra til å utvikle overvekt, forklarer Lindberg.

Vi legger som kjent på oss når kroppen har et større inntak av kalorier enn den klarer å forbruke. Det skal heller ikke så mye til. Og det viser seg at ubalanse blant tarmens bakterier kan forklare et daglig kalorioverskudd.

– Forholdet mellom de to gruppene hos den enkelte, bestemmer om man har en «slank tarmtype» eller «overvektig tarmtype». Overvektige mennesker har en type tarmflora som drar ut flere kalorier fra maten de spiser, sammenlignet med slanke mennesker. Heldige tarmbakterier betyr færre kalorier fra maten du spiser, sier han.

Uheldig tarmflora og overvekst av candidasopp kan også bidra til økt søtsug og unormal sultfølelse, ved å påvirke tarmens og hjernens utskillelse av signaloverføringsstoffer. Så ved å sørge for god tarmbalanse kan du derfor bli kvitt søthunger og feilspising.

Når de snille tarmbakteriene er ute av balanse vil det også lett kunne oppstå kroniske helseproblemer, inkludert irritabelt tarmsyndrom, tretthet og overvekt og fedme.

– En ubalansert tarmflora fører til generell betennelse (såkalt stum inflammasjon) og insulinresistens, som trigger en rekke kroppsreaksjoner med blant annet resultat i form av økt fettlagring og vektøkning.

LES OGSÅ: Irritabel tarm-syndrom er den vanligste årsaken til mageplager

KOSTHOLDSEKSPERT: Fedon Lindberg, lege og kostholdsekspert. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KOSTHOLDSEKSPERT: Fedon Lindberg, lege og kostholdsekspert. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Tarmen påvirker matvalg – matvalg påvirker tarmen

Minst like viktig som maten du spiser er for din helse, er altså de mer enn 100 billioner bakteriene du bærer.

– Noen studier har til og med vist at når tarmen er i balanse, kan uheldig kosthold alene ikke føre til overvekt, sier Lindberg, og påpeker samtidig at dette ikke betyr at det er fritt fram å spise feil og forvente at du holder deg frisk.

– Feil kosthold over tid vil nettopp medføre at også tarmen kommer ut av balanse. Uheldige matvarevalg påvirker din evne til å oppta flere kalorier fra maten du spiser og forbrenne mindre av disse. Derfor er det viktig å ha både kost og tarm i balanse, forklarer han.

Med andre ord kan tarmbakteriene dine påvirke dine matvalg, samtidig som dine matvalg også kan påvirke tarmfloraen din.

Så hva kan man egentlig gjøre for å få en tarmflora i balanse? Et variert og balansert kosthold er alltid anbefalt. Men tilstrekkelig med kostfiber og en dose melkesyrebakterier er også noen råd.

– Når det gjelder matvarer, så har flere studier funnet at inntak av ost og yoghurt kan beskytte mot fedme, og dette kan muligens ha med helsefremmende melkesyrebakterier og mugg å gjøre, forteller Dankel.

– Det er også blitt foreslått at konsentrerte karbohydrater som sukker og finmalt mel, kan gi grobunn for bestemte ugunstige bakterier, legger han til.

​ LES OGSÅ: 6 enkle tips som sikrer deg en sunn vektnedgang

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer