FEDON LINDBERG: Indremedisineren og kostholdseksperten mener at en ubalansert bakterieflora kan føre til en rekke helseproblemer, deriblant blant overvekt. Sukker er yndlingsmaten til det han kaller «fetende» bakterier. Foto: NTB Scanpix
FEDON LINDBERG: Indremedisineren og kostholdseksperten mener at en ubalansert bakterieflora kan føre til en rekke helseproblemer, deriblant blant overvekt. Sukker er yndlingsmaten til det han kaller «fetende» bakterier. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Helse, Kosthold & Trening

- Tarmfloraen din kan hjelpe deg å gå ned i vekt

Og kostholdet ditt påvirker tarmbakteriene våre, mener Lindberg. - For tidlig å komme med kostanbefalinger, mener overlege og bakterieekspert.

Har du også tenkt at det må finnes små usynlige tjukkasbakterier som sniker seg opp på tallerkenen din og gjør deg tykkere enn planlagt? Vel - kanskje er du ikke så langt unna sannheten likevel. På et vis.

For bakteriefloraen i tarmen vår anses som stadig viktigere i forståelsen av vår egen forbrenning, fordøyelse og generelle helsetilstand. 

- En tarm i balanse kan hjelpe deg å gå ned i vekt, og bli der, skriver indremedisiner og kostholdsekspert Fedon Lindberg i sin siste bok «Naturlig slank med tarm i balanse», en tittel som forsåvidt røper en god del av hva som blir presentert. Her framholdes det at en balansert tarmflora vil gi mindre søtsug og sultfølelse, et lavere kaloriopptak fra maten du spiser, samt mindre fettlagring.

Tegn på at du har en ubalansert tarm? Vel, det kan være alt fra plager med luft i magen, mye mageknip, treg og løs mage om hverandre. For å nevne noe. 

NY BOK FULL AV BAKTERIER: I Fedon Lindbergs siste bok er det betydningen av tarmbakteriene våre for vekten vår som legges fram. Foto: All Over Press Norway
NY BOK FULL AV BAKTERIER: I Fedon Lindbergs siste bok er det betydningen av tarmbakteriene våre for vekten vår som legges fram. Foto: All Over Press Norway Vis mer

- Er det altså tarmbakterienes skyld at mange av oss sliter med vekta?

- Det blir litt for enkelt å si det på den måten, men ja, vi kan si at forskning viser at med en tarmflora i balanse vil det være enklere å holde en sunn vekt, sier Fedon Lindberg til KK.no.

I boken vises det til toneangivende ny forskning der tarmfloraen, ofte overraskende for de fleste av oss, viser seg å ha en betydning. Lindberg framholder at store ubalanser i tarmfloraen blant annet er forbundet med type 2-diabetes, hjerte- og karsykdom og kreft, men også autoimmune sykdommer, demens og Parkinsons.

Og ja, også overvekt.

LES OGSÅ: Avføringsspørsmålene du ikke tør stille

En bok full av bakterier

I boka forklares det at mesteparten av tarmfloraen vår består av av fire hovedfamilier, hvorav to har direkte betydning for vekten, to hovedgrupper, såkalte bacteroidetes-bakterier (som Lindberg betegner som «bra, slankende»-bakterier, og firmicutes-bakterier, som Lindberg for enkelhets skyld betegner som «fetende»-bakterier.)

- Vi ser at overvektige mennesker har mindre sammensatt bakterieflora og betraktelig mer av firmicutes-bakterien som er «flinkere» til å trekke mer energi ut av maten, og som kan bidra til overvekt, sier Lindberg.

Den gode nyheten er at vi ifølge Lindberg kan påvirke tarmfloraen gjennom hva vi spiser.

- Enkelt sagt handler det om å sørge for at vi har flere av de gunstige bakteriene i tarmsystemet vårt, enn de ugunstige, og det er her kostholdet kommer inn, sier Lindberg.

«Versting-maten» kjenner vi igjen fra før.

- Sterkt varmebehandlet mat, sukker og raffinert stivelse, raffinerte oljer og margariner, er ikke gunstig, sier Lindberg og legger til at like store problemer skapes i magen av for lite av den gunstige maten, som rå grønnsaker, frø og kostfiber med såkalt prebiotisk effekt. Sistnevnte får vi fra grønnsaker, frukt og havre, og gir næring til de gode tarmbakteriene. 

- Fedon Lindberg har rett i at bakteriefloraens betydning for forbrenning og overvekt er interessant. Men foreløpig vet vi for lite om dette til å komme med konkrete kostanbefalinger, sier Marius Trøseid, spesialist og overlege ved infeksjonmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus. 

BAKTERIESPESIALIST: Marius Trøsied er spesialist og overlege ved infeksjonmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus. Han mener det er for tidlig å komme med konkrete kostanbefalinger. Foto: UiO/Øystein H. Horgmo
BAKTERIESPESIALIST: Marius Trøsied er spesialist og overlege ved infeksjonmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus. Han mener det er for tidlig å komme med konkrete kostanbefalinger. Foto: UiO/Øystein H. Horgmo Vis mer

Bakteriefloraforskning og tarmbakterier er hans spesialområde. Han arrangerer til og med en årlig mikrobiotakonferanse, der fagfolk fra hele verden legger fram aktuell forskning der nettopp tarmbakteriene har betydning. 

Kort oppsummert: tarmen snor seg gjennom ulike fagområder, og viser seg som relevant i forståelsen i av alt fra hjertesykdom til diabetes.  

LES OGSÅ: Fem matvarer som holder seg slank

Kostråd kan individualiseres 

- Tarmfloraen er veldig kompleks - og ulik fra person til person, ja også fra kontinent til kontinent. Ulike mennesker viser seg også å reagere ulikt på samme matvarer. Dette betyr at kostråd sannsynligvis i framtiden kommer til å individualiseres, mener Trøseid.

Han tror tarmfloraen vår kommer til å ha betydning i behandlingen av en rekke sykdommer i framtiden.

- Hvordan vi skal behandle, er det foreløpig ingen som vet. Men at potensialet er stort, det er det ikke tvil om, sier Trøseid. 

Så var det kostholdet da. Hva skal vi innta for en fornøyd og optimalisert tarm, ifølge bakteriespesialisten? Ifølge Trøseid er det liten vits i å prioritere spesielt mye fermentert mat, eller legge om på annet drastisk vis. Ingen grunn til hverken panikk eller helomlegging.

- Sannsynligvis er det lurt å ha et variert kosthold, sier Trøseid, og trekker fram det såkalte Middelhavskostholdet som gunstig i så måte. Ikke ulikt noe vi har hørt tidligere.

LES OGSÅ: Maten for deg med irritabel tarm

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: