Vondt I Magen

Tegn på at kroppen din trenger mer fiber

Mange sliter med å få i seg nok, og det kan skape mye trøbbel.

Fiber er viktig for å holde fordøyelsen i gang, og grovt brød er en god måte å få i seg nok av dette på.  Foto: Shutterstock / nata-lunata
Fiber er viktig for å holde fordøyelsen i gang, og grovt brød er en god måte å få i seg nok av dette på. Foto: Shutterstock / nata-lunata Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fiber er viktig for deg. Nok fiber er med på å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, kreft i tykk- og endetarm og diabetes type 2. Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) hjelper fiber blant annet med å motvirke forstoppelse, senke kolesterolet og gi bedre kontroll over blodsukkeret. 

Det anbefalte inntaket for voksne hver dag ligger på omkring 30 gram, og gode kilder for å få i seg nok er eksempelvis grønnsaker, poteter, bønner og erter, kli, hvete, havre og ris. 

Grunnen til at fiber er så bra for tarmen vår, er at det sveller i væske. Fiber i tarmen øker i volum og lager et press på tarmveggene. Når muskelveggen i tarmene våre kjenner presset, sendes signaler om at tarminnholdet skal skvises videre. 

- Det er en stor fordel å spise mat som inneholder mye kostfiber nettopp fordi det har denne triggende effekten på tarmsystemet. Spiser du mye loff og kneippbrød, og lite frukt og grønt, vil du få i deg minimalt med kostfiber og gå glipp av denne positive effekten, har ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen tidligere sagt til KK.no. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer