Solkremallergi

Tegnene på at du er allergisk mot solkrem

- Kan mistolkes som solbrenthet, sier eksperten.

VIKTIG MED BESKYTTELSE: Solkrem er viktig, men som med så mye annet kan du være allergisk mot solkremen du bruker. Symptomene ligner på de du får om du er ordentlig solbrent.  Foto: Scanpix
VIKTIG MED BESKYTTELSE: Solkrem er viktig, men som med så mye annet kan du være allergisk mot solkremen du bruker. Symptomene ligner på de du får om du er ordentlig solbrent. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At vi smører oss med solkrem er ekstremt viktig nå. Norge ligger på topp hva gjelder føflekkreft, og eksperter er stadig «på oss» om at vi smører oss for lite. Anbefalingen er at du bruker minst faktor 15 og at du smører deg ofte. Men du har kanskje ikke tenkt på at du kan være allergisk mot solkrem? Faktisk ligner symptomene på de du får når du blir skikkelig solbrent, og dermed kan det være vanskelig å vite om du har vært uforsiktig i sola eller om det faktisk er beskyttelsen du kan reagere på. 

- Konserveringsmidler i solkremen og den kjemiske solfaktoren kan være allergifremkallende. Også eventuelle parfyme- og duftstoffer i kremer kan gi allergiske reaksjoner i huden, forteller Lisbeth Rustad, som er spesialist i hud- og veneriske sykdommer ved hudavdelingen på Haukeland Universitetssykehus. 

LES OGSÅ: Så mye farligere er sola her

Kan gi to allergiske reaksjoner

Du kan reagere på produkter som såper og kremer uten at du er allergisk, men ekte allergi er en immunologisk reaksjon hvor immunforsvaret reagerer når du spiser, drikker, puster inn eller påfører huden noe som oppfattes som fremmed.

«Hukommelsesceller» i immunforsvaret oppfatter det fremmede som potensielt farlig, og du får derfor en reaksjon.

- Når det kommer til solkremer er det er to forskjellige allergireaksjoner det kan være snakk om; enten en ren kontaktallergi mot et spesifikt innholdstoff i kremen, eller en såkalt fotokontaktallergi. Det siste er en reaksjon som utløses av kombinasjonen solkrem og lys, og som ikke utløses dersom sollys ikke er tilstede mot huden samtidig, forklarer Rustad.

ALLERGISK MOT SOLKREM: Ifølge eksperten kan solkremallergi mistolkes som solbrenthet.   Foto: Shutterstock / namtipStudio
ALLERGISK MOT SOLKREM: Ifølge eksperten kan solkremallergi mistolkes som solbrenthet. Foto: Shutterstock / namtipStudio Vis mer

LES OGSÅ: Derfor er det bra å bade i saltvann

Ligner på solbrenthet

Har du utviklet en allergi mot solkrem vil den som regel vare livet ut, og om du fortsetter å smøre deg med den samme solkremen kan det forverres. Dermed er det lurt å finne ut av om du er allergisk om du mistenker det.  

- Begge typer kontaktallergi gir de samme symptomene: Akutt eksem, som kjennetegnes ved kløe, svie og rødhet i huden, og i akutte, kraftige tilfeller; hevelse, blemmedannelse og væsking i det hudområdet som er smurt med solkrem. Hudreaksjonen ved førstegangsutbrudd kan komme et par døgn etter påføring av kremen. Reaksjonene kan bli utbredte og komme raskere hvis en har hatt en svak reaksjon tidligere og så på nytt bruker kremen. Kronisk kontaktallergisk eksem er preget av rød og sprukken, tørr og sterkt kløende hud.

Med andre ord kan det se ut som du har fått en kraftig forbrenning, og har du vært ute i solen hele dagen er det ikke helt fjernt å heller tenke at det er dette som har skjedd. 

- Kraftig solbrenthet kan være vanskelig å skille fra en allergisk reaksjon, sier Rustad. 

Hun forteller imidlertid at allergiske reaksjoner mot solkrem sannsynligvis er sjeldne.

- Vi ser det sjelden som en problemstilling hos pasienter som henvises til hudlege, og vi antar derfor at det er sjelden, i alle fall i uttalte former, gitt det store antallet personer som bruker en eller annen form for lokal solbeskyttelse i form av kremer.

LES OGSÅ: Så mye sol bør du få daglig 

Dette gjør du om du mistenker allergi

Mistenker du at du reagerer på solkremen din trenger du hjelp av en spesialist for å stille en diagnose. Fastlegen din kan henvise deg videre til spesialist på hudsykdommer eller allergologi. For å stille diagnosen må du igjennom såkalte lappetester hvor spesifikke konsentrasjoner av stoffene som finnes i solkremer testes på deler av huden din.

For å sjekke om du har en fotoallergisk reaksjon gjøres dette i kombinasjon med lysbestråling. 

- Du kan også selv utføre en enkel «brukertest» ved å smøre solkremen to ganger daglig i noen dager (inntil 3-4) på et avgrenset område. Velg et område cirka 4 x 4 cm som det er lett å inspisere dersom det kommer en hudreaksjon, for eksempel på armen.

- Akutt kløe og utslett i dette området er suspekt på en allergisk reaksjon, og en bør da unngå hudkontakt med denne kremen, forteller Rustad. 

Vet du at du har allergier mot for eksempel konserveringsmidler bør du alltid sjekke innholdsfortegnelsen, eller eventuelt få hjelp på apoteket når du kjøper kremer.

LES OGSÅ: Triggerne som gjør eksemhuden verre 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer