Tegn På Utroskap

Tegnene på at han har en affære bak ryggen din

De klassiske tegnene er basert på endret adferd, og dette kan være vanskelig å sette fingeren på.

MISTENKSOM: Mistenker du at partneren din har en affære? Her er tegnene du bør se etter. Foto: Shutterstock / astarot
MISTENKSOM: Mistenker du at partneren din har en affære? Her er tegnene du bør se etter. Foto: Shutterstock / astarot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utroskap er et evig tema vi alltid vil være nysgjerrige på – rett og slett fordi det kan skje oss alle, enten det er vi selv som er utro, eller det er partneren vår. Noen ganger kan man jo også få mistanker om at partneren har noe på gang bak ryggen vår, og det kan være ganske frustrerende å ha en følelse av noe du ikke kan bevise. 

For la oss være ærlig, det er en ganske fin linje mellom kvinnelig intuisjon og ren paranoia, og ingen vil vel være hun gærne, sjalu dama som friker ut over ingenting. Så hvordan kan du egentlig finne ut om det er hold i dine mistanker? Ifølge ekspertene er det noen typiske tegn du kan se etter.

LES OGSÅ: Derfor er noen av oss oftere utro

Påfallende endringer i oppførsel og vaner

Gestaltterapeut og sexolog, Bianca Schmidt, forteller til KK.no at det i hovedsak handler om endringer i adferd.

– Det kan være at han virker mer fjern og tilbaketrukket med telefonen sin. Eller hvis aktivitetsnivået endrer seg veldig i en periode, kanskje med mer overtid og sene kvelder, sier hun og legger til: 

– Det kan også være at han endrer oppmerksomhetsnivået mot deg som partner. Ofte kan man faktisk få mer oppmerksomhet enn vanlig, på grunn av skyldfølelse og overkompensering. 

Også Eva Tryti, som er forfatter, parterapeut og spesialist i psykologi, påpeker at de klassiske tegnene er basert på endret adferd, og dette kan være vanskelig å sette fingeren på.

– Hvis man kjenner partneren godt, og ikke vanligvis er veldig sjalu av seg, så vil man ofte oppdage det når partneren endrer oppførsel. Ofte kan kvinner være mer oppmerksom på slike ting, sier hun. 

Både Tryti og Schmidt påpeker at likevel at de som er notorisk utro ofte har mye lettere for å skjule sine spor. De er ofte mye flinkere til å lyve og skjule seg, og da får man færre tegn å gå etter. 

LES OGSÅ: Derfor er menn utro

FORFENGELIG: Har han plutselig blitt veldig forfengelig, eller virker mer fjern og tilbaketrukket med telefonen sin? Da bør du være obs. Foto: Shutterstock / Eugenio Marongiu
FORFENGELIG: Har han plutselig blitt veldig forfengelig, eller virker mer fjern og tilbaketrukket med telefonen sin? Da bør du være obs. Foto: Shutterstock / Eugenio Marongiu Vis mer

Blir ofte hemmelighetsfull med telefonen

Hvis partneren din en dag gjør noe som er litt ute av karakter behøver ikke dette bety noe, men hvis han brått endrer sine vaner og rutiner kan det altså være et tegn på at du bør være oppmerksom.  

– Plutselig begynner han å gå turer på kvelden, eller blir veldig opptatt av hvordan han ser ut – mer enn han har vært før. Gjerne i form av trening, penere klær, parfyme og generell forfengelighet, forklarer Tryti.

Et annet typisk tegn er om han begynner å oppføre seg annerledes med telefonen sin. Kanskje blir han mer påpasselig og skrur den ofte av eller på lydløs, eller blir irritert når noen tar i den. 

– Hvis han plutselig har begynt å bære på telefonen hele tiden og aldri legge den fra seg, og dette er noe han ikke har pleid å gjøre før. Eller kanskje går han ut eller i et annet rom når han skal snakke i telefonen, sier hun. 

Det er heller ikke uvanlig at han vil endre sin oppførsel mot deg. Følelsen av skam og skyld kan føre til at han blir mer avvisende mot deg som partner. Eller det kan ha helt motsatt effekt, at han kommer hjem med gaver og blomster, rett og slett fordi han ubevisst prøver å gjøre opp for sin dårlige samvittighet. Også i senga vil du kunne se endringer.

– Det er ikke uvanlig at sexvanene endres når partneren er utro. Noen kan komme med helt nye innspill og forslag i senga, kansje vil han ha mer sex, og annerledes sex. Andre kan reagere med å plutselig ikke ville ha sex i det hele tatt, forteller psykologen. 

LES OGSÅ: Han er gift, har barn, og kjøper sex

EKSPERTEN: Psykolog og parterapeut Eva Tryti. Foto: Foto: Rolf M. Aagard/Gyldendal norsk forlag
EKSPERTEN: Psykolog og parterapeut Eva Tryti. Foto: Foto: Rolf M. Aagard/Gyldendal norsk forlag Vis mer

Ta en vurdering av deg selv før du konkluderer

Tryti påpeker at ingen av disse signalene MÅ bety at han er utro, det er ofte når man ser flere av disse tegnene samtidig at man bør være spesielt obs.

Det er altså snakk om en samlet sum av endring. Har man sett flere signaler og tegn så er det jo naturlig at man på et tidspunkt må spørre rett ut.

Schmidt er enig og mener at når man befinner seg i en slik situasjon bør man alltid ta en vurdering av seg selv først. 

– Spør deg selv, hvilken type er jeg? Lager jeg ofte mye ut av ingenting, eller er det sjeldent jeg reagerer på noe. For det er ikke vanskelig for en som ofte bekymrer seg, å finne tegn på at noe er galt, sier Schmidt. 

– Hvis man skjønner at man selv er av den urolige og engstelige typen, så bør man kanskje prøve å ikke se etter så mange tegn. Hvis man derimot ikke er så sjalu av seg så bør man reagere når man først får følelsen av at noe er galt, legger hun til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer