De fleste vennskap og relasjoner handler om å gi og ta. Du henter henne på flyplassen, så kjører hun deg en annen gang du trenger det. Du stiller opp når hun trenger trøst eller omsorg, og hun stiller opp neste gang du har det litt tøft. Hun heier på deg, på samme måte som du heier på henne.
Det er i alle fall slik et vennskap burde fungert i en perfekt verden, men dessverre er ikke dette tilfelle i alle relasjoner. Mange engasjerer seg i giftige og skadelige vennskap i årevis uten å være klar over det.
Se for deg at du får en ny og spennende utfordring på jobb, for eksempel at du skal holde et faglig foredrag på en konferanse. Du er stolt og gleder deg til å fortelle vennene dine de gode nyhetene. I sunne vennskap vil vennene dine skryte, juble og gratulere, mens i giftige vennskap vil de prøve å trykke ned prestasjonen din. Skal du holde foredrag på den konferansen der? «Jeg har hørt at de lar hvem som helst holde foredrag».
Venner som kun møter opp når de selv kan vinne noe på det, som ikke kan glede seg over dine prestasjoner eller som du aldri helt vet om du kan stole på, er såkalte giftige vennskap. Slike relasjoner kan gjøre deg usikker og tappe deg for energi og overskudd.

Slik får du flere venner: - Mange misforstår hva som er viktigst

Tegn på et giftig vennskap
Nesten enhver relasjon, enten det er familiemedlemmer, vennskap eller romantiske forhold, vil oppleve konflikter eller uenigheter på ett eller annet tidspunkt. Det som skiller en sunn og en usunn relasjon, er hyppigheten av konflikt og hvordan det håndteres.
I sunne vennskap kan begge si unnskyld og prøve å fikse det som skapte utfordringer. I giftige vennskap blir ikke dette gjort, og det er gjerne kun én av partene som viser vilje til å fikse relasjonen. Det kan gjøre noe med motivasjonen din for å kjempe for og beholde vennskapet.
- Det er flere faktorer som kan avsløre et giftig forhold. For eksempel bør du være veldig obs på venner som alltid er der når de selv trenger noe, men aldri er der når du trenger noe.
Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.
Han trekker frem to veldig viktige tegn på et giftig vennskap:
1. Ensidighet
Hvis vennen din trenger hjelp eller støtte er det forventet at du er der, trøster og stiller opp, men motsatt passer det sjeldent.
Han eller hun kommer ofte med unnskyldninger for hvorfor han ikke har tid eller anledning til å hjelpe deg, støtte deg eller lytte til deg. Du blir ikke prioritert med mindre han kan vinne noe på det selv.
2. Baksnakking
Hvis han eller hun snakker godt om deg og roser deg når du er til stede, men snakker dårlig om deg når du ikke er der, er det et giftig forhold.
- Legg merke til hvordan personen snakker om andre venner som ikke er til stede, det kan ofte si noe om hvordan han eller hun snakker om deg når du ikke er der. Vær litt skeptisk hvis vennen din alltid snakker andre ned, sier Winther.
Du kan også spørre felles venner om hva han eller hun sier om deg når du ikke er der. Svaret kan gi en god pekepinn på å vennskapet er verdt å bevare eller ikke.

Slik går du frem når du skal «slå opp» med en venninne

Kan være vanskelig å gjenkjenne
Et annet tegn på et giftig vennskap er at alt blir en konkurranse. For eksempel at vennen alltid skal påpeke at hun tjener mer enn deg, har det travlere enn deg, har en bedre kjæreste enn deg eller lignende. Hver gang det skjer noe positivt i livet ditt, vil hun bagatellisere det og fortelle hvorfor livet hennes er så mye bedre.
De fleste av oss ønsker å se det beste i andre mennesker, spesielt personer som vi omgås ofte og liker å være rundt. Vi vil jo gjerne tro at menneskene vi er glad i er glad i oss tilbake, og at vi kan stole på at de stiller opp hvis vi trenger det.
Derfor kan det sitte langt inne å erkjenne at vennskapet er giftig og skadelig, og at du faktisk ikke kan stole på personen som du trodde var vennen din.
- Det å gjenkjenne en uheldig relasjon er vanskelig fordi erkjennelse skjer gradvis, samtidig som vi vil tro det beste.
Det sier Pål Grøndahl, psykologspesialist, ph.d i selvstendig praksis til KK.
Ofte må det en krangel eller andre aha-opplevelser til for at vi skal innse at vennskapet ikke er sunt. Grøndahl bekrefter at man noen ganger kan man forstå og få innsikt etter en krangel.
- Når man ser tilbake etter en aha-opplevelse kan mye bli klart. Da lurer man på hvorfor man ikke så mønstrene av utnyttelse og egoisme før, forklarer han.

Bør du avsløre at du er betatt av vennen din?
Vurder vennskapene dine
Slike giftige vennskap kan være utmattende psykisk, og kan få deg til å tvile på deg selv og dine egne evner. Hvis du føler at vennen din trykker deg ned eller gjør deg usikker, er det på tide å innse at det ikke er et ekte vennskap.
Gode og sunne venner kjennetegnes av at de hjelper deg med å vokse, løfter deg opp, oppmuntrer deg og gir deg et trygt sted å være. Gode venner gleder seg over dine gleder.
Sett deg ned og tenk nøye vennskapene du er usikker på, er det et sunt og balansert vennskap eller er det giftig? Hvis svaret er det sistnevnte, bør du vurdere å komme deg videre.
Samtidig kan være fint å huske på at personer som utnytter og baksnakker andre ofte sliter med egne usikkerheter. Som regel er ikke alt så fint som det fremstår, og under en fin fasade kan det være en veldig svak og sårbar person.

Har du hørt om «Galentines»?

Slik får du nye venner i voksen alder
