Organdonor:

Telefonsamtalen ga Anita livet tilbake

Den autoimmune sykdommen SLE ødela nyrene til Anita Marie Vatnehol (55). En telefonsamtale i 2016 om donornyre ble redningen, og ga Anita Marie et nytt liv. - Mitt håp er at folk snakker med familien sin om det å være donor, sier hun i etterkant.

ET NYTT LIV: – Jeg er fortsatt ikke helt frisk, og må ta medisiner resten av livet. Men å få en ny nyre, var som å få et nytt liv, sier Anita Marie Vatnehol. Foto: Siv-Elin Nærø
ET NYTT LIV: – Jeg er fortsatt ikke helt frisk, og må ta medisiner resten av livet. Men å få en ny nyre, var som å få et nytt liv, sier Anita Marie Vatnehol. Foto: Siv-Elin Nærø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det var en natt med et forferdelig uvær i Fosnavåg på Sunnmøre.

– Ivar og jeg var barnevakt for barnebarna våre; datteren og svigersønnen vår var på fest. Jeg hadde vært hjemme en tur for å ta PD-dialyse (peritonealdialyse, red.anm.). Det var litt spennende at lyset gikk iblant på grunn av været, men jeg fant fram en lommelykt. Klokken var rundt ett om natten, og vi satt og så på en film. Da ringte mobilen min, forteller Anita Marie Vatnehol (55).

Hun pleier ikke få oppringninger midt på natten. Hun hadde heller ikke avtalt med noen at de skulle ringe. Men hun tenkte ikke noe særlig over det – hun bare tok den:

– Det var en rolig og behagelig mannsstemme, forteller Anita og fortsetter:

– Han ringte fra Ålesund sykehus. Han sa: «Er du frisk? Jeg spør fordi vi har fått en oppringing fra Rikshospitalet. Vi har kanskje en nyre til deg. Dere må komme dere til Rikshospitalet Oslo så fort som mulig.»

Hvordan Anita reagerte? Hun var fullstendig rolig. Men mannen hennes, Ivar Håkon Vatnehol (56), spratt opp av sofaen:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer