Endometriose:

- Tenk om jeg aldri kan få barn

Over 260.000 nordmenn er rammet av samme kroniske diagnose som Malin Nesvoll (33).

NYOPERERT: Det som skulle være en enkel kikkhullsoperasjon, ble plutselig mye mer dramatisk. KK har fått tillatelse til å publisere disse bildene. Foto: Privat.
NYOPERERT: Det som skulle være en enkel kikkhullsoperasjon, ble plutselig mye mer dramatisk. KK har fått tillatelse til å publisere disse bildene. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

Influenser og Youtuber Malin Nesvoll (33), kanskje best kjent som «MakeupMalin», fikk et stort sjokk på sykehuset forrige uke. Det som skulle være en liten kikkhullsoperasjon for å fjerne en cyste i eggstokken, viste seg å bli noe helt annet.

Legene fant nemlig endometriose, som er en tilstand hvor vev som ligner livmorslimhinnen, vokser utenfor livmorhulen. Dette medfører for mange smerter, og tilstanden kan hos noen gjøre det vanskelig å bli gravid, ifølge Helsenorge.no.

Diagnosen fører som regel til bekymringer for fremtiden, og mange kjenner på et tidspress når det gjelder graviditet og familieforøkelse.

- Det er en kronisk sykdom som kan gjøre det vanskelig å bli gravid. Tenk om jeg aldri kan få barn, det er en skummel tanke for jeg har veldig lyst på barn en dag, forteller Malin Nesvoll åpenhjertig til KK.

INFLUENSER: Malin Nesvoll (33) er Influenser og Youtuber, og kanskje best kjent som «MakeupMalin».
INFLUENSER: Malin Nesvoll (33) er Influenser og Youtuber, og kanskje best kjent som «MakeupMalin». Vis mer

Dro til legen på grunn av smerter

Det var helt tilfeldig og veldig flaks at legen oppdaget at Malin har endometriose.

- Jeg har hatt mye vondt i magen de siste tre årene, og magen har vært øm og hoven. Spesielt etter måltider har jeg hatt mye vondt, og det har i perioder gjort vondt å ha samleie. Likevel har jeg aldri tenkt at jeg kan ha endometriose, forteller Malin.

Malin nevnte symptomene til fastlegen, som henviste henne videre til gynekolog. Der fant de en cyste på eggstokken, som sykehuset ville operere ut.

- Det skulle være en liten kikkhullsoperasjon, men da jeg våknet fra narkosen sa legen at de ikke fant noen cyste. De fant derimot masse endometriose, og det var ikke den gøyeste beskjeden å få, sier hun.

Selv om Malin ble lettet for at hun endelig fikk vite hvorfor hun har hatt så vondt, ble hun også veldig bekymret for fremtiden.

Hun fikk lite informasjon fra sykehuset om hennes prognoser eller hva som skjer videre, og derfor ble Google den største kilden til informasjon. Som kjent kommer som regel de verste og mest dramatiske historiene frem når du googler en sykdom, så det gjorde ikke bekymringene mindre.

MANGE FØLGERE: Malin Nesvoll har nesten 60.000 følgere på Instagram, hvor hun deler mye av livet sitt. Foto: privat.
MANGE FØLGERE: Malin Nesvoll har nesten 60.000 følgere på Instagram, hvor hun deler mye av livet sitt. Foto: privat. Vis mer

Delte opplevelsen i sosiale medier

sin egen Instagram-profil skriver Malin: «Jaja så skulle go’jenta en rask tur innom operasjonsbordet i dag og fjerne ei cyste på eggstokken» og fortsetter: «MEN trur du ikke de fant masse ENDOMETRIOSE inni der a?!»

- Jeg bestemte meg for å dele opplevelsen min i sosiale medier, fordi jeg deler det meste om livet mitt. Det skulle ikke være en stor greie, men det eksploderte i innboksen min. Jeg har fått meldinger fra så enormt mange kvinner som har sterke smerter og plager på grunn av endometriose. Jeg ante ikke at det var et så utbredt problem, forteller hun.

Hun skjønte fort at her er det noe som ikke er som det skal være, hvorfor får ikke disse kvinnene hjelp?

- Jeg skjønte selv at jeg har vært heldig i min endometriose-reise, fordi jeg «bare» har hatt vondt i tre år. I gjennomsnitt har kvinner plager i syv år før de får en diagnose, og det er lenge å gå rundt og være så plaget, forklarer hun.

Føler et tidspress for å få barn

Under operasjonen fjernet legen det livmorlignende vevet hos Malin, men endometriose er en kronisk sykdom, som betyr at vevet vil komme tilbake. Noen hormonbehandlinger kan bremse utviklingen litt, men på sikt vil det gro frem nytt vev.

Jo flere ganger man blir operert, jo større er sannsynligheten for å bli steril.

- Nå føler jeg på et tidspress om å få barn, men det er litt skummelt. Heldigvis er jeg 33 år og har en kjæreste, jeg hadde nok vært mer stresset om jeg ikke hadde hatt en partner. Samtidig har vi bare vært sammen i ett år, så det er et stort press å plutselig få på seg. Det er noe vi må snakke om og finne ut av.

Endometriose kan også øke sannsynligheten for spontanabort, og Malin har hatt mange tanker om prøverør, fertilitetsbehandling og om hun i det hele tatt kan bli gravid.

- Jeg vet ikke noe om mine prognoser, men jeg har bestilt en time til fastlegen for å få litt flere svar. Generelt virker det som helsevesenet vet for lite om endometriose og hva det innebærer, sier hun.

EKSPERTEN: Elisabeth Raasholm Larby er styreleder i Endometrioseforeningen. Foto: Endometrioseforeningen.
EKSPERTEN: Elisabeth Raasholm Larby er styreleder i Endometrioseforeningen. Foto: Endometrioseforeningen. Vis mer

En individuell sykdom

- Hva kjennetegner endometriose?

- Endometriose er en veldig individuell sykdom. Det betyr at symptomer kan variere i stor grad fra person til person. Nettopp derfor får pasientene ofte en rekke feildiagnoser, som irritabel tarm eller urinveisinfeksjoner.

Det sier Elisabeth Raasholm Larby, som er styreleder i Endometrioseforeningen, til KK.

Likevel er det ofte visse symptomer og plager som de ser hos en svært stor del av pasientgruppen.

- Det vanligste å oppleve er smertefulle menstruasjoner, blødningsforstyrrelser, smerter ved eggløsning, smerter ved samleie, smerter ved avføring, smerter ved vannlating, utmattelse, kroniske bekkensmerter og /eller ufrivillig barnløshet, forklarer Raasholm Larby.

Rammer mange

Endometriose kjennetegnes hovedsakelig av syklusrelaterte smerter.

- Mange har smerter ved menstruasjon, og mange har også smerter ved eggløsning. I tillegg har mange smerter ved samleie, vannlating eller avføring. Endometriosevevet gir kroniske betennelsesforandringer og dette skaper både smerter og sammenvoksninger.

Det sier overlege Guri Majak ved Gynekologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, til KK.

- Endometriose er dessverre svært utbredt. Hele 1 av 10 kvinner, men også transpersoner og ikke-binære, har endometriose i Norge i dag. Det tilsvarer over 260.000, sier Raasholm Larby til KK.

Endometriose er altså like utbredt som diabetes.

- Adenomyose er en annen tilstand, med lignende symptomer, som er enda mer vanlig. Denne sykdommen rammer 2 av 10, forklarer hun.

Hvis du vil lese mer om endometriose og adenomyose, finner du oppdatert informasjon hos Endometrioseforeningen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer