Periodontitt og tannkjøttbetennelse

Tennene dine kan varsle alvorlig sykdom

Tannkjøttbetennelse er en svært vanlig tilstand som rammer nær halvparten av oss. Men hyppig tannkjøttbetennelse kan øke risikoen for og være et varsel om andre og langt mer alvorlige sykdommer.

PERIODONTITT: Hyppig tannkjøttbetennelse kan være plagsomt nok i seg selv. Men visste du at det også kan være et tegn på andre og langt mer alvorlige sykdommer? Illustrasjonsfoto: NTB
PERIODONTITT: Hyppig tannkjøttbetennelse kan være plagsomt nok i seg selv. Men visste du at det også kan være et tegn på andre og langt mer alvorlige sykdommer? Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tannkjøttbetennelse er en relativt vanlig tilstand, og omtrent halvparten av alle over 45 kan være rammet i mer eller mindre alvorlig grad. Sykdommen utløses av bakterier og gir betennelse i vevet rundt tennene.

Det finnes to hovedtyper av tannkjøttbetennelse, som begge er utløst av bakterieinfeksjoner: Gingivitt og periodontitt. Gingivitt er en mild tannkjøttbetennelse som går tilbake ved god tannhygiene. Periodontitt er mer alvorlig, og kan ikke reverseres. Betennelsen går dypere ned i vevet rundt tennene og angriper tannfestet, og kan i alvorlige tilfeller føre til at tennene løsner og går tapt. Utviklingen av periodontitt har en arvelig komponent, men kan også påvirkes av tannhygiene, røyking og enkelte typer medisiner.

Tannkjøttbetennelse er plagsomt nok i seg selv. Typiske symptomer er rødt, lett oppsvulmet tannkjøtt og blødninger når du pusser tennene.

Men dersom du plages av kronisk eller tilbakevendende tannkjøttbetennelse, kan det være et tegn på at du ikke bare bør ta en tur til tannlegen, men også bør ta en prat med fastlegen. De siste årene er det påvist en sammenheng mellom tannkjøttbetennelse og flere andre alvorlige sykdommer, skriver det internasjonale forskningsnettstedet The Conversation.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.