Test av sko

Test av sko til innendørs cardio: Vinneren overrasker

Det kan være vrient å finne de perfekte skoene til innendørs trening, enten du holder på med løping på tredemølle, aerobic, step eller dans. KK har testet seks ulike skopar.

TEST AV TRENINGSSKO: Thea Bergersen og Ida Bergersen har testet seks ulike skopar, til ulike saltimer innendørs, for å se hvilke par som er de beste til cardiotrening. Foto: Charlotte Spenning
TEST AV TRENINGSSKO: Thea Bergersen og Ida Bergersen har testet seks ulike skopar, til ulike saltimer innendørs, for å se hvilke par som er de beste til cardiotrening. Foto: Charlotte Spenning Vis mer
Publisert

Mens noen jogger utendørs, er det mange som foretrekker å trene cardio innendørs, enten det er saltreningstimer eller tredemølle. KK har testet treningssko fra seks forskjellige merker, for å se hvilke skopar som fungerer best til innendørs cardio-trening.

I testen har vi fokusert på god demping i skoen, da det er svært viktig for mange. Treningsgleden kan fort bli ødelagt om man får vondt under føttene, spesielt ved trening som inneholder mye løping og hopping. Skoene som har best demping, er gjerne løpesko. Generelt er det ikke anbefalt å bruke løpesko til annet enn nettopp løping, da de ikke er skapt for å bevegelser sidelengs, for eksempel, og derfor kan oppleves som noe ustødige.

POPULÆRE MERKER: Vi har testet sko fra seks populære merker. Foto: Ida Bergersen
POPULÆRE MERKER: Vi har testet sko fra seks populære merker. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Likevel er det mange som foretrekker å bruke løpesko på forskjellige saltimer, nettopp på grunn av god demping i sålene.

Det vi ser etter i denne testen, er en allsidig treningssko som fungerer godt til ulike cardio-timer – enten man driver man løping, aerobic, step, dans eller annet. De bør være passe stødige, komfortable og ha god demping.

Vi er to kvinner i 20-årene som har testet skoene. Alle skoparene har blitt testet minst fire ganger, på ulike saltimer. Disse saltimene har hovedsakelig bestått av cardio, step, aerobic og ulike dansetimer, i tillegg til at de har blitt testet på tredemølle.

Disse skoene har vi testet:

Dette er den eneste skoen i denne testen som ikke er en ren løpesko. Dette er en mer allsidig treningssko, men som er spesielt utviklet for høyintensitetstrening.

Denne skoen kan være litt vrien å få på, den er laget som en slags «sokk», men sitter fint når du først får den på.

Vi merker raskt at denne skoen er mye flatere enn de andre, og det er ikke mye demping i sålene. På grunn av dette, fungerer ikke skoen så bra til rene cardio-timer. Den fungerer godt til trening hvor man veksler mellom forskjellige øvelser, som for eksempel en crossfit-time eller ved sirkeltrening. Skoene er komfortable å ha på, og bevegeligheten er god. Du får et ganske godt grep på underlaget, og de føles veldig stabile.

Designet synes vi er helt greit – fin blåfarge på skoen vi har brukt til denne testen. Men man får litt «gymsal»-feeling av den hvite og oransje sålen, som kunne vært litt freshere.

En god sko på treningstimer med mye variasjon, spesielt crossfit-inspirerte timer. Men som ren cardio-sko fungerer den ikke så bra.

Utseendet på disse skoene skiller seg litt ut. De føles litt harde og «plastikkaktige» ut i starten, men dette går seg til relativt fort. De er lette, stabile, og du får et godt grep på underlaget. God komfort bak hælen. Designet er helt ok, etter vår smak.

Det som trekker ned på disse skoene, er at de er ganske flate og harde under fremre del av skoen. Under cardio-trening med mye hopping, fikk vi begge ganske vondt under fremre del av foten.

Om du har behov for god demping under hele foten, er ikke denne skoen førstevalget. Men skoen sitter veldig bra på foten, og er komfortabel på trening uten mye hopp og løp. Trolig bedre på mykere underlag. Den stive prisen trekker også ned noe, da den kunne ha nådd opp til terningkast 4.

Dette er en ekstremt lett sko! Det er så vidt du kjenner at du har på deg skoene, og de føles bra på foten. Ene testeren mente dog at den presset litt på utsiden av foten, og at det ble noe friksjon under tåballen.

Vi synes fargene blir litt vel knæsje, men smak og behag. Du synes i alle fall når belysningen er dempet, for disse lyser opp!

Skoen har ikke et veldig godt grep, og passer derfor til trening hvor du er avhengig av å ikke «sitte fast i gulvet». Om du holder på med dans, for eksempel. Ok støtte.

Dessverre er ikke dempingen god nok til trening som inkluderer mye løp og hopp. Etter en lang økt kan man få litt vondt under foten, spesielt fremre del av foten. Dette er nok en sko som egner seg best som en ren løpesko på mykere underlag – i skogen, for eksempel.

Førsteinntrykket er bra – luftige, gode sko, som er komfortable på foten. De er ganske tykke bak hælen, noe som gir god komfort. Sålen føles bra, og med boost-demping i doble lag under fotbuen, gir skoen ganske god demping. De er stabile, og du får god kontakt med underlaget, men de kan oppleves som litt glatte.

Ved lange, intensive økter er ikke dempingen så god som vi skulle ønske, men de fungerer til det meste av cardio-trening. Sammenlignet med de andre skoene er disse litt tyngre, men det er ikke noe vi synes trekker ned så mye.

Det som trekker ned, er at skoen er veldig bred foran (dette vil selvsagt variere fra person til person). Ingen av oss har spesielt smale føtter, så vi synes de er litt vel brede. Under enkelte timer kunne man få friksjonsproblemer under foten. Utenom dette, er det en god sko, med lyst og fint design, som passer til forskjellige typer cardio-trening.

Hoka-skoene har blitt en kjempesuksess, og vi skjønner hvorfor. De sitter veldig godt på foten, og selv om underlaget du går på er hardt, kjennes det mykt ut med disse skoene på. Man «bouncer» nærmest bortover gulvet. En helt annen liga enn mange andre sko på akkurat dette punktet. Du får veldig god demping under hele fotsålen – spesielt bra under fremre del av foten, som ofte kan være et savn på andre treningssko.

Med disse skoene føler man seg litt lettere, og det kjennes nærmest ut som at man hopper litt høyere. Stort pluss!

Eneste minuset er at de kan føles for brede på foten, så man kan «skli» litt i skoen, noe som kan føre til litt ubehag. Dette er selvsagt individuelt. De kan også virke litt ustødige på øvelser som for eksempel hoppende utfall, og mye bevegelse fra side til side. De kan også sitte litt for godt fast i gulvet.

Fint og enkelt design på skoene – noe vi begge setter pris på.

Den ekstremt gode dempingen trekker opp, noe som sender disse skoene nesten helt til topps.

Disse skoene ble utdelt til testen fra XXL, da det er blant de aller mest populære treningsskoene de har. Mange bruker disse til saltrening.

Vi skjønner godt at dette er en favoritt hos mange. Skoene kan føles litt små, trange og harde i starten, men det går seg til så fort man får tatt dem i bruk. De sitter godt på plass på foten.

Dette er en sko med veldig god demping, den er «bouncy», så det føles litt som at man går på puter bortover gulvet. Synes de er ganske stabile med tanke på at det er løpesko, de kjennes overraskende stabile om man gjør øvelser som for eksempel hoppende utfall, som kan være utfordrende med løpesko. Du får et godt grep på gulvet, uten å ha følelsen av å «sitte fast».

Skoene ser bra ut, og med en tykk, behagelig såle, får denne toppscore. Vi er enige om at dette er den beste skoen til allsidig cardio-trening innendørs, og det er et stort pluss at den også er testens billigste sko, noe som var veldig overraskende!

De ulike leverandørene har bidratt med sko til testen selv, utenom XXL som stilte med sin bestselger (Nike-skoene). Skoene fra Reebok kom aldri frem i posten, derfor har vi betalt for Reebok-skoparene som ble brukt i testen selv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer