Symptomer på tørre øyne

Test deg selv: Har du tørre øyne?

Nesten en halv million nordmenn lider av tørre øyne. Ta testen og se om du er rammet.

TEST DEG SELV: Bør du dra til øyelegen? I denne artikkelen kan du teste deg selv. Foto: Scanpix
TEST DEG SELV: Bør du dra til øyelegen? I denne artikkelen kan du teste deg selv. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

- Tørre øyne er en folkesykdom som har fått altfor lite oppmerksomhet.

- Pasienter fanges ofte opp for sent, og flere på et tidspunkt hvor behandlingsalternativene er begrensede, sier professor og øyelege Tor Paaske Utheim ved Tørreøyneklinikken.

En annen utfordring med behandling av tørre øyne er at betydningen av talgkjertelsvikt for utvikling av tørre øyne lenge har vært undervurdert.

- Tidligere ble tørre øyne oppfattet som en tilstand med for lite tåreproduksjon og dermed utelukkende behandlet med kunstig tårevæske. Erfaringer fra Tørreøyneklinikken tilsier at dette er riktig behandling i mindre enn 10 prosent av tilfellene.

Ny forskning har ført til endringer

Kommer man tidlig nok til, er det imidlertid mye som kan gjøres.

For å oppnå gode resultater, er det viktig at behandlingen tilpasses årsaker og alvorlighetsgrad. Det er også vesentlig å evaluere effekten av tiltakene for å kunne optimalisere behandlingen, fordi det er store individuelle forskjeller på effekt av ulike behandlingsstrategier

- Ny forskning på tørre øyne har fått store konsekvenser for diagnostikk og behandling, hvor blant annet reseptbelagte medikamenter er blitt en langt viktigere del av behandlingen, sier Utheim.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.