JORDBÆR: Jordbær er ikke bare godt, det er også supersunt! FOTO: Shutterstock / alisalipa
JORDBÆR: Jordbær er ikke bare godt, det er også supersunt! FOTO: Shutterstock / alisalipa Vis mer

Jordbær:

Ti gode grunner til å spise jordbær i sommer

Jordbær er ikke bare søte og gode, de er også proppfulle av vitaminer.

For mange er jordbær selve smaken av sommer og ferie. Hvem elsker vel ikke de små, søte, norske jordbærene? I tillegg til å være supergode, er de også proppfulle av viktige næringsstoffer som kroppen vår trenger.

- Det er mange grunner til at jordbær er sunt. Én av grunnene er at de inneholder C-vitamin og andre antioksidanter, sier Siv Fagertun Remberg, som er forsker og førsteamanuensis innen plantevitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Det finnes mange gode grunner til å spise jordbær i sommer:

1. Få kalorier

Jordbær er veldig kalorifattige. Du kan spise 100 gram jordbær og kun få i deg 34 kalorier. Du kan med andre ord unne deg jordbær med god samvittighet.

- Jordbær har et lavt kaloriinnhold, og er fint å spise som snacks i stedet for søtsaker. På grunn av fiberinnholdet gir de også jevnere blodsukkerstigning, sier Kristine Wingård Johansen, klinisk ernæringsfysiolog hos Nutricia Norge og A klinikken.

2. Inneholder antioksidanter

Tidligere forskning har vist at antioksidanter er blant de beste midlene for å forebygge sykdom, deriblant hjerte- og karsykdommer og kreft.

- De dyprøde jordbærene har høyere antioksidantinnhold enn de lyserøde, og gir mer antioksidanter for pengene, sier Johansen.

Visste du at jordbær inneholder mer C-vitamin enn en appelsin? Jordbær inneholder i tillegg viktige stoffer som jern, fosfor, folat, kalium og kalsium. C-vitamin er en antioksidant som øker opptak av jern i kroppen, og som er viktig for kroppens immunforsvar.

LES OGSÅ: ALT du bør vite om antioksidanter

BRA FOR KROPPEN: Jordbær styrker kroppens immunforsvar. Foto: Shutterstock / minicase
BRA FOR KROPPEN: Jordbær styrker kroppens immunforsvar. Foto: Shutterstock / minicase Vis mer

3. 1 av 5 om dagen

- Jordbær inngår som én av fem om dagen, noe de fleste sliter med å klare, sier Remberg.

«Fem om dagen» er et velkjent kostholdsråd som skal hjelpe oss med å få i oss nok frukt og grønt hver dag.

- Bær og frukt er viktig for god helse, men undersøkelser viser at mange spiser for lite av det, sier Johansen.

Sesongvariasjon er viktig for å dekke kroppens næringsbehov.

LES OGSÅ: Slik får du i deg 5 om dagen

4. Økt sexlyst

Visste du at jordbær kan øke sexlysten? Grunnen til dette er det høye innholdet av C-vitamin, jern og folat.

- En del matvarer sies å øke sexlyst. Forventning om at lysten skal øke, kan også være med på å øke lyst. Jordbær er også så usigelig vakre, røde og fristende, sier sexolog Ester Teigmo.

LES OGSÅ: Maten som faktisk øker sexlysten

5. Sunnere hjerte

En amerikansk studie av over 30 000 eldre kvinner viste at de som spiste mer jordbær hadde litt lavere sannsynlighet for å dø av hjerte- og karsykdom.

I tillegg øker jordbær blodsirkulasjonen, og kan være spesielt bra for deg som sliter med høyt blodtrykk.

Forskere har også oppdaget at ekstrakter i jordbær aktiverer et protein i kroppen som øker beskyttende aktiviteter i kroppen. Proteinet jobber mot kolesterol og lipider - akkurat det som kan føre til hjerte- og karsykdommer.

LES OGSÅ: Symptomer du bør kjenne til

SMAKEN AV SOMMER: Smaken av norske jordbær er smaken av sommer. Foto: Shutterstock / karelnoppe
SMAKEN AV SOMMER: Smaken av norske jordbær er smaken av sommer. Foto: Shutterstock / karelnoppe Vis mer

6. Beskytter huden

Forskning tyder på at det å spise jordbær regelmessig kan bidra til å holde deg ung. Ekstrakter fra jordbær beskytter nemlig mot ultrafiolett stråling. I tillegg reduserer det skader på DNA-et og øker vitaliteten på hudcellene.

- Jordbær har også mye folat i seg, som er én av B-vitaminene. Folat bidrar blant annet til sunt hår og frisk hud, sier Johansen.

C-vitamin kan bidra til å bremse aldring av huden.

LES OGSÅ: Jordbær kan beskytte huden din

7. Hjelper mot diaré

Jordbær skal virke avførende, samt ha god effekt mot tykktarmsbetennelse og forstoppelse. Sliter du med diaré, kan du spise jordbær for å lindre dette.

- Ellers inneholder jordbær fiber, som er bra for tarmhelsen. Det kan bidra både til å opprettholde normalt kolesterol i blodet, og til god fordøyelse, sier Johansen.

LES OGSÅ: Maten som er bra for urolig mage

8. Beskytter magen mot alkohol

Forskning tyder på at stoffene i jordbær kan beskytte magesekken din mot effektene av alkohol, og dermed minske risikoen for utviklingen av magesår.

Det kan med andre ord være lurt å spise jordbær dersom du planlegger å drikke alkohol.

Forskerne mener at et kosthold rikt på jordbær kan være med på å forhindre magesykdommer og minske formasjonen av magesår (som cirka 10 prosent av befolkningen utvikler).

9. Holder seg frisk

- Jordbær er én av mange matvarer som bra for helsen, og kan hjelpe til med å holde deg frisk og unngå sykdom. De inneholder samtidig mye vann, som er bra i sommervarmen. Dette gjelder forøvrig alle typer frukt, bær og grønnsaker, sier Johansen.

Antioksidanter styrker kroppens immunforsvar, som gjør at du unngår sykdom og blir fortere frisk.

10. Kan brukes til alt

Jordbær kan godt spises alene, men kan også brukes i de fleste desserter og drinker. Her finner du: 5 nye måter å bruke jordbær på.

- Jordbær er veldig allsidig, og kan brukes i smoothies, desserter, salater eller som grilltilbehør. Og kanskje det viktigste; jordbær smaker jo veldig godt, sier Johansen.

LES OGSÅ: 30 matvarer nesten uten kalorier

JORDBÆR: Jordbær kan spises alene, eller brukes til å lage deilige sommerdesserter.  Foto: Shutterstock / Komsan Loonprom
JORDBÆR: Jordbær kan spises alene, eller brukes til å lage deilige sommerdesserter. Foto: Shutterstock / Komsan Loonprom Vis mer

Smaken av sommer

Det finnes flere ulike sorter jordbær, der norske Korona er en sommerfavoritt. Den er søt og full av smak.

- Norske jordbær har mye smak og en dyp rødfarge. Det er viktig å støtte norsk jordbruksproduksjon og kortreist mat av hensyn til miljøet, sier Johansen.

Smaken av norske jordbær er smaken av sommer.

- Sødmen skyldes lange, lyse sommerdager og kjølige netter. Smaken varierer mellom sortene og værforholdene under den norske sesongen, sier Hanne Linnert, som er informasjonssjef i Bama.

Mye sol gir søtere bær, mens gråvær gir syrligere og friskere bær. Jordbær spises kanskje helst naturell, men smaker også godt sammen med melk, fløte, rømme, vaniljeis og kanskje litt sukker.

Har du lyst til å lage en deilig sommerkake med jordbær? Da kan du prøve denne oppskriften:

Ostekake med hvit sjokolade og jordbær (12 porsjoner):

Bunn:
4 dl gresskarkjerner
20 tørkede aprikoser, ca. 150 g
3 ss kokosfett

Fyll:
300 g hvit sjokolade
2 bokser mascarpone ost, à 250 g
3 dl jordbærsyltetøy med fast konsistens, 400 g
Ca. 5 stk. jordbær.

1. Lag bunnen. Miks sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin til en fin masse som samler seg. Trykk den ut i en bakepapirkledd liten langpanne, ca. 20 gagner 25 cm. Sett den i kjøleskapet.

2. Smelt sjokoladen forsiktig i varmt vannbad. Bland i mascarponeosten og varm til kremen er glatt. Ta den av varmen.

3. Varm jordbærsyltetøyet så det blir litt flytende. Rør det raskt i kremen uten at den blandes for mye. Fordel ut over bunnen i formen.

4. Del jordbær i skiver og legg dem på kremen.

5. La kaken stå i kjøleskapet til fyllet har satt seg i 30–40 minutter. Skjær i biter og server.

LES OGSÅ: 4 kaker som smaker sommer.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: