Ti sekunderstesten avslører hvordan helsa di ligger an

Dårlig balanse kan si noe om helsetilstanden din, i tillegg til å øke faren for fall når du er godt voksen. Tør du å gjennomføre ti sekunderstesten?

10 SEKUNDER: Det er alt som skal til for å vurdere hvordan helsa di ligger an, ifølge disse forskerne. Illustrasjonsfoto: NTB
10 SEKUNDER: Det er alt som skal til for å vurdere hvordan helsa di ligger an, ifølge disse forskerne. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

God balanse gjør ikke bare at du har mindre risiko for fall om du er godt voksen - som ofte kan bli en stor helsebelastning for den som faller: Balanse kan også si noe om risikoen din for å få helseproblemer de neste årene, viser denne studien fra i fjor sommer:

Klarer du ikke å stå på ett bein i ti sekunder, har du nesten doblet risiko for å dø i løpet av de neste ti årene, ifølge studien som er omtalt i det vitenskapelige tidsskriftet British Journal of Sports Medicine, skriver Fysioterapeuten.

Tør du å ta testen selv?

Dårlig balanse = økt dødsrisiko

I studien ønsket forskerne å finne ut om en enkel balansetest kan være en god indikator på en persons dødsrisiko de neste ti årene. Og det mener de at den er - og at den bør inkluderes i helsekontroller blant eldre voksne.

Studien er gjennomført på i alt 1702 personer i alderen 51-75 år i perioden 2009 til 2020.

Blant annet viste resultatene av studien at de som ikke klarte å stå på ett ben i ti sekunder, generelt har dårligere helse: En større andel led av fedme, og/eller hadde hjertesykdom, høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Dessuten var type 2 diabetes tre ganger vanligere i denne gruppen, enn i den som klarte balansetesten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.