Depresjon

Tidlige tegn på at du er i ferd med å bli deprimert

- Det kan være vanskelig å skille mellom vanlig tristhet og depresjon, sier ekspert.

HAR DU FÅTT EN DEPRESJON?: Alle har problemer i løpet av livet. Jo tidligere du ber om hjelp, desto større er sjansene for at du blir bra. Foto: Plainpicture
HAR DU FÅTT EN DEPRESJON?: Alle har problemer i løpet av livet. Jo tidligere du ber om hjelp, desto større er sjansene for at du blir bra. Foto: Plainpicture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følelsen av tristhet er noe de fleste vil oppleve i løpet av livet. Dødsfall, skilsmisser eller å miste jobben er eksempler på hendelser som kan utløse en alvorlig sorgreaksjon. For noen kan det være vanskelig å vite om reaksjonen er normal, eller om det er i ferd med å utvikle seg til en klinisk depresjon. 

LES OGSÅ: Depresjon er en større byrde enn kreft

- Det kan være vanskelig å skille mellom vanlig tristhet og depresjon, og er ofte vanskelig å vite om man er innenfor normalspekteret, sier Kjersti Lillevoll, førsteamanuensis i Forskningsgruppen for klinisk psykologi ved Universitetet i Tromsø. 

Depresjon er én av de vanligste psykiske lidelsene i Norge i dag, og rundt 400.000 nordmenn lever med depresjon. Rundt 25 prosent av alle kvinner og 15 prosent av alle menn vil oppleve en depresjon som trenger behandling i løpet av livet, opplyser Norsk Helseinformatikk.

Lillevoll forklarer at forskjellen mellom depresjon og vanlig tristhet ofte handler om intensiteten, varigheten og omfanget av tristheten. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer