Trening

Tidligere bodybuilder Sebastien Lagree gikk fra å trene 40 timer i uka, til fire

Derfor mener han at low impact training er bra for deg - og at det er de første 20 minuttene av en treningsøkt som er de mest effektive.

SEBASTIEN LAGREE: Da Lagree var 21 år trente han 40 timer i uken og var på treningssenteret tre ganger om dagen. Han deltok på 12 aerobictimer i løpet av en uke for å forbrenne bort fett. Dagen min startet fra halv seks på morgenen til midnatt, og alt han hadde i tankene var neste repetisjon på treningsøvelsen. FOTO: Silje Helgesen
SEBASTIEN LAGREE: Da Lagree var 21 år trente han 40 timer i uken og var på treningssenteret tre ganger om dagen. Han deltok på 12 aerobictimer i løpet av en uke for å forbrenne bort fett. Dagen min startet fra halv seks på morgenen til midnatt, og alt han hadde i tankene var neste repetisjon på treningsøvelsen. FOTO: Silje Helgesen Vis mer
Publisert

Man blir ofte inspirert og tipset om å trene mye og ofte. Veltrente nordmenn tenker kanskje at man bør legge inn to lange løpeturer hver uke og et par harde styrkeøkter i tillegg. Kanskje blir man oppfordret til å både trene kondisjonen og løfte vekter i en og samme økt?

Dette er tidligere bodybuilder og personlig trener Sebastien Lagree helt uenig i. Vi møter han for å høre hans foredrag ved treningssenteret «Core Balance» i Oslo. Han er mannen bak treningsapparatet Megaformer - som hovedsakelig trener kjernemuskulaturen, men samtidig lover å blende inn pilates, kondisjon og styrketrening på en skånsom måte.

Lagree slår et slag for «low impact training», som vil si trening med egen kroppsvekt eller lette vekter, og som utføres med mange repetisjoner.

I 20-årene begynte Lagree som bodybuilder - noe han på det tidspunktet elsket. Endelig hadde han funnet noe han mestret på ordentlig, og amerikaneren ble helt oppslukt av alt som fulgte med denne livsstilen. Hele livet hans handlet til slutt om å trene mest mulig og spise mest mulig sunn og riktig mat for å oppnå de kroppslige resultatene han ønsket. Kroppsfokuset tok uten tvil overhånd, og i lang tid levde han i en verden hvor han trodde fett var hans største fiende.

Gikk for langt

- Da jeg var 21 år trente jeg 40 timer i uken og var på treningssenteret tre ganger om dagen. Jeg deltok på 12 aerobictimer i løpet av en uke for å forbrenne bort fett. Dagen min varte fra halv seks på morgenen til midnatt, og alt jeg hadde i tankene var neste økt. Det var ikke sunt i det hele tatt, forteller han under foredraget.

Hele denne prosessen var hard for kroppen. Til slutt klarte Sebastien nesten ikke å sove om natten, og fikk påvist «insomnia». Musklene var såre og overtrente.

- I tillegg til alle de fysiske plagene merket jeg at jeg begynte å savne å ha et ordentlig liv. Jeg savnet å ha det gøy, og selv om vennene mine ofte pleide å invitere meg med på ting i helgene, sa jeg alltid nei. Jeg følte at hvis jeg fokuserte på andre ting enn trening og kosthold, ville det gå utover resultatene mine. Jeg droppet å gå på kino for å unngå å bli fristet til å kjøpe brus, og ble engstelig bare jeg spiste en avokado - på grunn av fettinnholdet.

- Det er når du begynner å analysere ting på den måten som jeg gjorde at det har gått for langt, sier Lagree alvorlig.

Dette er low impact training

  • Low impact training er lett styrketrening som krever at du alltid har minst en fot i bakken gjennom hele øvelsen.
  • Low impact training innebærer øvelser som gjør at du arbeider mot tyngdekraften, for eksempel sit-ups eller armhevinger.
  • Low impact training inkluderer også turgåing, ellipsemaskin og trappemaskin.
  • Low impact training minimerer risikoen for skader, spesielt i underkroppen. Det er en god måte å trene på for de som er spesielt utsatt for beinbrudd og lider av beinskjørhet.

Måtte legge om

Selv om Lagree i lang tid merket at livsstilen gikk utover både kropp, sjel og hode - så fortsatte han å pushe seg selv til det ytterste. Han beskriver kroppsfokuset som en avhengighet det er vanskelig å bryte ut av.

Det var først når legen til Sebastien sa at ryggen hans var skadet at han for alvor måtte begynne å legge om livet og ta det mer med ro.

- Jeg tok røntgen av ryggen og så at ryggraden min var helt skjev på den ene siden. Jeg trengte desperat å få kroppen på rett kjøl igjen, og oppsøkte blant andre en ernæringsfysiolog. Der fikk jeg streng beskjed om å spise mer fett, for det var det selvfølgelig helt manko av i hele systemet.

Det tok Sebastien hele fem år å komme tilbake til «seg selv» igjen. Det vil si å komme til et punkt hvor han «kun» trente 12 timer i uken, samt at han hadde begynt å spise mer variert mat. Han endte med å ta tre år helt fri fra jobb og andre ting - kun for å lytte til kroppen og gi den hvile.

LOW IMPACT TRAINING: Ellipsemaskin, TRX, svømming, sykling, yoga, pilates og enkel styrketrening med egen kroppsvekt er gode eksempler på low impact training. FOTO: NTB Scanpix
LOW IMPACT TRAINING: Ellipsemaskin, TRX, svømming, sykling, yoga, pilates og enkel styrketrening med egen kroppsvekt er gode eksempler på low impact training. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du løpe ute - også om vinteren

Lytte til kroppen

Med alt dette i bakhodet slår 44-åringen nå et slag for low impact training. I tillegg mener han at 20 minutter trening to ganger om dagen er bedre enn å trene 1-2 timer hver dag som faktisk mange gjør.

Under rehabiliteringem fant Lagree opp megaformer-maskinen. Dette var i utgangspunktet en idé han kom opp med kun som et hjelpemiddel for seg selv, men etter hvert fikk flere og flere nyss i oppdagelsen.

- Jeg ble inspirert til å lage megaformeren etter å ha brukt mye magehjul. I den tiden hvor jeg gikk mye på treningssenteret hadde jeg alltid et hjul i bagen, og syntes det var en veldig god måte å trene kjernemuskulaturen på. Megaformeren er på en måte en mer komplisert utgave av magehjulet, og det gjør meg virkelig glad av å se at det har hjulpet folk med å bli sterkere på kort tid, sier Lagree og legger til:

- Jeg vil virkelig ikke at folk skal trene og slite seg ut så mye som jeg gjorde for å bli «fit». Det er ikke verdt det.

Hjemmetrening

Det går selvfølgelig an å trene low impact training uten megaformer eller annet utstyr, både hjemme i stua og på vanlig treningssenter. Ellipsemaskin, TRX, svømming, sykling, yoga, pilates og enkel styrketrening med egen kroppsvekt er gode eksempler på dette.

- Sebastien, hva er det viktigste å tenke på når man skal gjøre low impact training hjemme?

- Det er veldig mye man kan gjøre hjemme uten utstyr, nesten alt. Mitt beste tips for best mulig utbytte av treningen er å «holde» øvelsen lenge. Hvis du tar en situps for eksempel, så hold deg oppe på toppen i noen sekunder før du rolig senker overkroppen ned mot gulvet.

- For å få inn en god variasjon, med både styrke og kondisjon anbefaler jeg å variere mellom å gjøre «low impact low intensity training» og «low impact high intensity training». Se for deg en push up, hvis du løfter deg rolig opp og ned er det lav intensitet, løfter du deg opp, slipper henda fra gulvet og klapper hver gang du er oppe, da er det høy intensitet. Det samme med knebøy, går du rolig opp og ned er intensiteten lav, hopper du hver gang du er oppe er intensiteten høy.

I motsetning til hvordan det var da Sebastien løftet tunge vekter alle dager i uka, merker han stor forskjell på kroppen fra da og nå. Nå har han ikke lenger noen vondter i muskler og ledd, men føler seg likevel veldig sunn og godt trent.

- Nå er jeg på et godt sted med både mat og trening. Jeg spiser akkurat det jeg har lyst på - i moderate mengder, sier Lagree. Det viktigste for meg nå er hvordan jeg føler meg, jeg trener og spiser for å få energi.

LES OGSÅ: Disse diettene vil vi se mer av i 2019

Ikke fordelaktig

KK tok kontakt med en norsk treningsekspert for å høre hva hun synes om konseptet «low impact training». Personlig trener Julie Rafoss mener derimot at denne typen trening fremfor standard styrketrening ikke er noe fordelaktig for en person med normal fysisk funksjon og yteevne.

- At man jobber konstant i 45-50 minutter med sakte bevegelser, er ikke noe bedre enn å løfte tyngre vekter og ha pauser mellom hvert sett. Spesielt ikke dersom personen ønsker å få maksimalt ut av sitt potensiale i form av styrkeøkning, bedre utholdenhet, stabilitet og/eller forbedret kroppskomposisjon, sier Rafoss.

Hun mener at low impact training passer bra for personer med nedsatt fysisk funksjon, hvor standard styrketrening med eksplosive bevegelser ikke er helsemessig forsvarlig, eller mulig å utføre. I disse tilfellene mener Rafoss at low impact training er et godt alternativ - og absolutt hundre ganger bedre enn ingen trening i det hele tatt.

- Jeg kunne også stått inne for det å anbefale det til en person som elsket denne typen trening og hadde stor glede av nettopp det, fremfor noe annet, sier PT'en.

Lav skaderisiko

Rafoss trekker også frem at skaderisikoen ved low impact training er lav. Treningen krever ikke eksplosivitet, så man utfører derfor ikke brå bevegelser og får heller ikke mer motstand enn den fjærene i maskinen kan gi.

- For en frisk person er ikke dette nødvendigvis noe fordel, vel og merke. For mennesker med nedsatt fysisk funksjon kan det være svært positivt - og kanskje også det eneste treningsalternativet. En annen positiv ting, er at mange av øvelsene bidrar til økt mobilitet, noe de aller fleste har godt av.

- Bør low impact training kombineres med for eksempel tung styrketrening, eller holder det å kun trene «lett»?

- Det kommer helt an på hva slags mål man har for treningen. Dersom målet er økt styrke og/eller økt muskelvolum, vil man trenge mer belastning enn denne typen trening vil gi, om ikke med en gang, så på sikt. For en nybegynner vil det kunne gi god effekt en stund, mens en mer viderekommen vil trenge mer motstand og spesifikk trening for å oppnå videre fremgang. Om man ønsker å benytte seg av low impact training for å holde seg aktiv på generell basis.

LES OGSÅ: Vi hater og elsker burpees. Hvor effektivt er det egentlig?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer