Sove

Tidspunktet du sover best

Noen nattetimer er faktisk viktigere enn andre.

SOVER GODT: De første tre til fire timene etter du har sovnet er den beste søvnen, uavhengig av når du la deg. Foto: © Nicole Hill Gerulat
SOVER GODT: De første tre til fire timene etter du har sovnet er den beste søvnen, uavhengig av når du la deg. Foto: © Nicole Hill Gerulat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har hørt at skjønnhetssøvnen er viktig for å holde seg ung og vakker, men også helsen vår er avhengig av gode søvnrutiner. Når vi sover er nemlig energiforbruket på sitt laveste, slik at kroppen kan konsentrere seg om å gjenoppbygge, slik at alt kan fortsette å fungere som det skal. 

At vi får nok søvn har vi altså skjønt er viktig, men hva med leggetiden? Er det visse tidspunkt som gir bedre søvnkvalitet enn andre, og sover vi bedre før klokken 24?

LES OGSÅ: Sover du ikke nok? Dette kan være grunnen

De første viktige timene

– Nei, det er ikke sant at søvnen før klokken 24 er den beste søvnen. Det er en myte, har psykolog og søvnforsker ved St. Olavs hospital, Håvard Kallestad, uttalt til KK.no.

Det er riktignok forskjell på søvnen vår i løpet av natten, men dette er ikke nødvendigvis avhengig av hva klokken er, men hvor lenge det er siden du har sovnet. 

– Det vil si at det er ikke noe som skjer med søvnen for eksempel klokken tre på natten, men det skjer noe med søvnen cirka 30 minutter etter du har sovnet, eller etter at du har sovet i cirka to til tre timer, forklarer han: – Dersom vi skal være helt korrekt, så er søvnstadiene en har på gitte tidspunkt på natten avhengige av hvor lenge en har sovet, og ens døgnrytme, legger han til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer