Ryggsmerter:

TikTok-triks lover å lindre ryggsmerter umiddelbart

- Det er som regel ufarlig å prøve ut slike øvelser man finner på SoMe, men man skal være litt kritisk, sier norske fysioterapeut.

VONDT I RYGGEN: En fysioterapeut på TikTok deler en god øvelse for stivhet og smerter i øvre rygg. FOTO: NTB
VONDT I RYGGEN: En fysioterapeut på TikTok deler en god øvelse for stivhet og smerter i øvre rygg. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Sliter du med smerter og stivhet i øvre delen av ryggen? Da kan kanskje dette trikset hjelpe deg!

Fysioterapeut Dr. Susie Spirlock delte en video på TikTok der hun demonstrerer en øvelse hun kaller «shoulder blade knot relief». I skrivende stund har videoen 3,5 millioner visninger og 259 tusen likerklikk.

I videobeskrivelsen forklarer Spirlock at øvelsen er perfekt for de som sitter ved pulten hele dagen og som kjenner på en en gnagende knute i øvre rygg. Denne øvelsen skal fjerne knuten helt, lover hun.

Skal lindre ryggsmerter

Mange av følgerene hennes virker overbevist - her er et utvalg av kommentarene på videoen:

«omg, gjorde nettopp dette på begge sider og jeg føler meg født på ny»

«Jeg hadde en forferdelig knute og mye smerter i skulderområdet i morges, og dette løsnet det opp og lindret smertene BETYDELIG! Tusen takk!»

«Dette fungerte så bra, wow!»

LINDRER RYGGSMERTER: Susie Spirlock lover lindring av ryggsmerter med denne øvelsen. FOTO: Skjermdump TikTok @dr.susie.squats
LINDRER RYGGSMERTER: Susie Spirlock lover lindring av ryggsmerter med denne øvelsen. FOTO: Skjermdump TikTok @dr.susie.squats Vis mer

Slik gjør du øvelsen:

 • Stå på alle fire, med knærne i linje med hoftene og hendene i linje med skuldrene.
 • Plasser høyre hånd bak hodet, med albuen pekende ut til siden. Vri deretter overkroppen oppover mot høyre, slik at albuen peker rett opp mot taket, og øynene ser opp mot taket.
 • Beveg albuen ned igjen, tilbake til startposisjon. Vri den deretter nedover til den rører ved den venstre armen din.
 • Gjør ti repetisjoner på hver side

- En veldig fin øvelse

Fysioterapeutens følgere virker overbevist, men hva tenker den norske eksperten?

Vi hører med Katarina Finckenhagen, som er fysioterapeut ved NEMUS Frogner.

- Er dette en god øvelse?

- Dette er en veldig fin øvelse som er godt kjent for mange fysioterapeuter. Den er spesielt god for de som sliter med stivhet i øvre del av rygg og nakke. Den er enkel å utføre og det trengs heller ikke noe utstyr, sier Finckenhagen til KK.

Øvelsen er det man kaller en mobilitetsøvelse, forklarer hun - som vil si at man jobber med bevegeligheten i kroppen.

- Man har sett at smerter i øvre rygg ofte har sammenheng med stivhet i brystryggen, og denne øvelsen kan derfor være god for den type plager. Det er en super øvelse å gjøre hvis man for eksempel sitter mye i løpet av dagen og kjenner at det begynner å stivne til i nakke og rygg.

FYSIOTERAPEUT OM TIKTOK-TRIKS: - Det er en super øvelse å gjøre hvis man for eksempel sitter mye i løpet av dagen og kjenner at det begynner å stivne til i nakke og rygg. FOTO: NTB
FYSIOTERAPEUT OM TIKTOK-TRIKS: - Det er en super øvelse å gjøre hvis man for eksempel sitter mye i løpet av dagen og kjenner at det begynner å stivne til i nakke og rygg. FOTO: NTB Vis mer

- Har du tro på at det kan «fikse» ryggsmerter og stivhet umiddelbart - det avhenger vel veldig av typen smerter?

- Som med mange problemer er det sjelden bare én løsning. Mange øvelser vil ofte gi en umiddelbar bedring i forhold til stivhet og smerter i rygg og skuldre, selv om det dessverre ikke alltid betyr at problemet er borte. Ofte kan disse problemene komme krypende tilbake dersom man ikke finner årsaken til dem, forklarer Finckenhagen.

Dette avhenger også av hva slags type smerter man har og hva som er årsaken til disse smertene, legger hun til.

- Noen smerter og problemer kan ha behov for en helt annen tilnærming enn denne typen øvelser. Det kan derfor være lurt å få hjelp til å finne årsaken til de smertene man har.

Vær obs på dette når du scroller på TikTok

På TikTok florerer det av alle mulige tips og triks, og det har blitt en enorm plattform for helsepersonell som deler sin kunnskap. Mange av rådene er helt ufarlige, men råd som går på smerter og sykdom bør vi være litt forsiktige med.

Vi spør Finckenhagen:

- Hva tenker du om å prøve ut øvelser vi ser i sosiale medier som TikTok - kan det være uheldig å teste ut hjemme?

- Det er som regel ganske ufarlig å prøve ut slike øvelser man finner på SoMe, men man skal være litt kritisk til å tro på alt man finner der. Selv om en øvelse har vært løsningen for mange, betyr det ikke nødvendigvis at det vil fungere for alle, sier Finckenhagen.

Hun forteller at en god tommelfingerregel kan være:

Dersom du opplever smerter eller ubehag mens du utfører øvelsen, kan det være lurt å droppe den eller å rådføre seg med en fagperson.

- Har man slitt med smerter og plager over lengre tid kan det også være lurt å oppsøke hjelp hos for eksempel en fysioterapeut, slik at man kan få utredet årsaken til smertene og dermed få individuelt tilpasset behandling, avslutter Finckenhagen.

Dette kan du gjøre for å redusere ryggplager når de oppstår:

KKs treningsekspert Christian Torp har tidligere skrevet at ryggsmerter er svært vanlig. Det kommer i mange ulike former, og det fine er at det sjelden er alvorlig.

Her får du 8 gode tips for å redusere smertene:

 • Hold deg i bevegelse! Unngå å bli sengeliggende/ sofaliggende hvis det er mulig.
 • Forsøk å ikke la smertene gå for mye ut over jobb og hverdag.
 • Husk at vondt i ryggen sjelden skyldes en alvorlig lidelse. Smerten forsvinner ofte av seg selv i løpet av noen få dager.
 • Gjør endringer i livssituasjonen – hvis du opplever mye stress i hverdagen; finn årsaken til at du stresser og få hjelp til å håndtere dette på en bedre måte.
 • Unngå langvarige statiske stillinger – varier arbeidsstillinger på jobb. Ryggen liker når du står og jobber!
 • Få til en god vane med 20-30 minutter med fysisk aktivitet hver dag. Gjør daglige bevegelighetsøvelser og tøyninger for rygg og setet. Se på videoen under og la deg inspirere til å komme i gang med enkel styrke og bevegelighetstrening.
 • Dersom smerten vedvarer kan det hjelpe å trene under veiledning av en fysioterapeut.
 • Ved tap av kontroll over urinblære eller tap av kraft i et ben, må du oppsøke lege.

Kilde: Christian Torp

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer