Hypertrofisk obstruktiv kardiomyopati - forstørret hjerte:

Til legevakta med magesmerter - men det var ikke magen det var noe galt med

Hun visste at hun hadde dårlig kondis. Men første da hun fikk akutte magesmerter, skjønte legene hva som egentlig feilte Wenche Berger (69).

Det begynte med tung pust. Så kom magesmertene. Men på legevakta fant de ikke noe galt i magen til Wenche Berger. Derimot fant legene en bilyd på hjertet. Foto: Xenia Villefranca
Det begynte med tung pust. Så kom magesmertene. Men på legevakta fant de ikke noe galt i magen til Wenche Berger. Derimot fant legene en bilyd på hjertet. Foto: Xenia Villefranca Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hun var så opptatt med daglig jobbpendling fra Moss til Oslo og stadige utenlandsturer, at det liksom aldri ble tid til å prioritere trening. Wenche Berger (69) ble derfor ikke overrasket da hun for fem-seks år siden merket tegn på dårlig kondis.

Hun kjente seg kortpustet. Og rett før hun skulle på en lengre reise til Asia, fikk hun noen plagsomme magesmerter. For å være på den sikre siden dro hun på legevakta for å sjekke om det kunne være en form for mageinfeksjon. Vakthavende lege fant ikke noe galt med magen, men derimot en sterk bilyd fra hjertet.

Provosert hjerteinfarkt

Asia-turen ble avlyst og Wenche skjønte at hun nå måtte ta helsa på alvor. I påvente av time hos en hjertespesialist, slo hun seg sammen med Tjukkasgjengen i Moss, en turgruppe som ble startet i 2012 og nå har spredt seg over hele landet. Tanken var at de som var i rundeste laget og hadde vært lite motivert for trening, skulle dra hverandre i et sosialt fellesskap. Wenche ble med på turene tre ganger i uken. Det gjorde at hun kjente seg noe bedre, men framgangen var langt fra den hun hadde håpet på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.