Meld deg på KK-mila her!
Du er kanskje også blant dem som har kastet deg på løpebølgen?
Men vær nå ærlig: Styrer du unna «incline»-knappen på tredemølla, og holder deg stort sett til flat mark når du løper ute? Dette kan ha stor betydning for din formutvikling. For ved å utfordre deg selv i motbakker og nedoverbakker, blir du garantert en bedre løper, ifølge News.Health.com. Og det er hele åtte grunner til det.

Oppover
1. Mer muskler. Å jobbe mot tyngdekraften gjør deg sterkere, fordi du må jobbe hardere enn når du løper på flat mark. Med sterkere lår- setemuskulatur vil du oppleve at du vil klare å løpe raskere.2. Mindre skader, del 1. Om du ikke er kjent med tilstanden, har du sikkert hørt om «Runner´s knee», som oppstår ved stor og ensidig belastning. Runners knee kan gi store smerter i ytre del av lårbeinet like over kneleddet, og vil for mange bety å måtte legge joggeskoene på hylla over en lengre periode. For å unngå dette anbefales man å kjøre knebøy for å styrke lårene. Men å løpe i motbakke har samme effekt. Og da forbrenner du jo kalorier i tillegg!
3. Sterkere overkropp. Siden det er tyngre for beina dine å løpe oppover, blir det naturlig å bruke armene mer for å avlaste underkroppen. Dette vil gi økt styrke på overkroppen, og vips har du en løpetur som trener hele kroppen. Dette gjør også at du vil lære deg å bruke armene dine og kjernemuskulatur når du løper på flatt terreng, som vil redusere risikoen for belastningsskader.
4. Utholdenhet. Det er uten tvil mer slitsomt og utfordrende å løpe oppover enn på flat mark. Ikke bare bygger du mer muskler i underekstremitetene, men du øker lungekapasiteten. Begge deler gjør at du kan løpe lengre uten å ta deg helt ut.
LES OGSÅ: Den raskeste vei til bedre form

Nedover
5. Økt fart. Når du løper nedover sørger tyngdekraften for at beinmuskulaturen må jobbe mye hardere for å bremse ned farten, så føttene ikke dundrer ned i bakken for hvert steg. Og som nevnt betyr sterke lårmuskler bedre evne til å øke farten.
6. Mindre skader, del 2. Å jobbe med tyngdekraften utfordrer også leggene. Ved å styrke forsiden av leggen kan du redusere risikoen for beinhinnebetennelse.
LES OGSÅ: Gjør du denne løpetabben?
7. Etterlengtet hvile. Alle vet at det føles lettere å løpe i nedoverbakke. Dette betyr at musklene kan ta seg en liten pause. Da vil du spare krefter, og samtidig reduserer du risikoen for skade siden du tvinger andre muskler til å bli aktivert.
8. Sterkere kjernemuskulatur. Når du løper nedover er det desto viktigere å aktivere kjernemuskulaturen, for å beskytte knærne ettersom nedoverløping kan være veldig belastende for kroppen. Du vil altså styrke hele kjernen - inkludert magen (og hvem vil ikke det?).
LES OGSÅ: Trener du egentlig effektivt nok?
