Pneumokokk-vaksine

Tilbyr gratis vaksine mot utbredt streptokokk-bakterie

Nå kan personer som er 65 år eller eldre, og grupper med immunsvikt eller kroniske sykdommer, få gratis pneumokokk-vaksine.

PNEUMOKOKK-VAKSINE: Nå tilbys eldre og personer i risikogruppene, gratis pneumokokk-vaksine. Foto: NTB
PNEUMOKOKK-VAKSINE: Nå tilbys eldre og personer i risikogruppene, gratis pneumokokk-vaksine. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Regjeringen har besluttet å tilby et antall pneumokokkvaksiner gratis til personer som er 65 år eller eldre, og til grupper med immunsvikt eller kroniske sykdommer, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Bakgrunnen er at FHI tidlig i pandemien bestilte langt flere doser av vaksinen Pneumovax enn tidligere år, og en del av disse har kort holdbarhet.

Dermed har Helse- og omsorgsdepartementet gitt Folkehelseinstituttet tillatelse til å distribuere 52 000 doser Pneumovax gratis.

- Dette er en gledelig nyhet. Pneumokokkvaksine er viktig for eldre for den beskytter mot en bakterie som kan gi lungebetennelse, ørebetennelse eller bihulebetennelse, og kan også gi et alvorligere sykdomsforløp som blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse sier Brita Askeland Winje, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

Det er selve vaksinen som vil være gratis, vaksinasjon må dekkes av den enkelte.

Slik får du gratis vaksine

Ifølge Brita Askeland Winje i FHI bør eldre som ønsker gratis vaksinasjon gi legen beskjed om dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.