Tilfeller av brystkreft øker - spesielt for eldre og yngre kvinner

Aldri har det blitt registrert så mange tilfeller av brystkreft som i 2022. Og det som overrasker ekspertene er at økningen ikke er i aldersgruppa for mammografiprogrammet - men for de yngre og spesielt de eldre kvinnene.

ØKNING I BRYSTKREFT: Brystkreft er blant krefttypene som økte i 2022, ifølge Kreftregisteret. Det de er overrasket over er at økningen ikke kommer i aldersgruppa som er omfattet av mammografiprogrammet - men spesielt i aldersgruppa 80 pluss, samt for yngre kvinner. Foto: NTB/Shutterstock
ØKNING I BRYSTKREFT: Brystkreft er blant krefttypene som økte i 2022, ifølge Kreftregisteret. Det de er overrasket over er at økningen ikke kommer i aldersgruppa som er omfattet av mammografiprogrammet - men spesielt i aldersgruppa 80 pluss, samt for yngre kvinner. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nye krefttall fra Kreftregisteret viser at det totalt var 38 265 nye krefttilfeller i Norge i 2022, som er en økning fra fjoråret og en større økning enn det Kreftregisteret normalt ser.

En liten økning er forventet ettersom folketallet øker og vi blir stadig flere eldre. Kreftregisteret forklarer noe av økningen med etterslep fra underdiagnostikk under pandemien.

Blant kreftformene med størst økning er melanom (også kjent som føflekkreft) - og brystkreft hos kvinner. Og for brystkreft er det økningen hos eldre kvinner som overrasker mest.

- For de aller fleste kreftformer øker risikoen med alderen. Likevel ble vi overrasket i år over at antallet tilfeller av brystkreft har økt såpass mye – og ikke minst var det uventet å se en så markert økning blant de aller eldste, altså kvinner over 80 år, sier Solveig Hofvind, leder av Mammografiprogrammet.

- Vi er selvfølgelig bekymret for økningen vi ser i brystkrefttilfeller. Det som overrasker oss mest, er at det øker spesielt hos de eldste, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.