Anna-Karin fikk makulahull i øyet:

Timer fra å bli blind

Her er tegnene du skal ta på alvor.

FRYKTET FOR SYNET: Anna-Karin Nylund fryktet det verste da hun fikk problemer med øynene. Takket være snarrådighet av helsepersonell, så klarte de å redde synet hennes. Foto: Tomas Bergman
FRYKTET FOR SYNET: Anna-Karin Nylund fryktet det verste da hun fikk problemer med øynene. Takket være snarrådighet av helsepersonell, så klarte de å redde synet hennes. Foto: Tomas Bergman Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Det startet en dag Anna-Karin skulle løse kryssord i avisen. Brått oppdaget hun at hun ikke så noen ting.

– Jeg klarte bare å se starten og slutten av øverste rad med høyre øye. Midt i synsfeltet var det et svart felt. Alt fløt og linjene gikk i kryss og tvers, forteller Anna-Karin Nylund.

52-åringen jobber som rehabiliteringsterapeut ved en institusjon. Hun brukte briller for nærsynthet, men hadde ikke slitt med andre øyeplager. For tre år siden begynte høyre øye å renne.

– Jeg var sliten og tørr i øynene. Det begynte å dryppe tårer når jeg leste, sier hun.

Kollegene la også merke til endringen: «Du er alltid så trist. Hvorfor gråter du?», spurte de.

På helsesenteret fikk hun henvisning til en øyeklinikk. Øyelegen mente hun trengte øyedråper mot tørre øyne, en tilstand som ikke er unormal når man har passert femti.

Årsaken til plagen ble forklart med hormonendringer i kroppen. Hun hadde også et tidlig stadium av grå stær og måtte etter hvert gjennom en operasjon. Men bare et halvt år senere ble synet grumsete.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.