Angst for å kjøre bil

Tine var livredd for å kjøre bil

Slik fikk hun hjelp til å komme over angsten.

ANGST FOR Å KJØRE BIL: Etter flere ubehagelige hendelser i barndommen, hadde Tine utviklet en sterk angst for å kjøre bil. FOTO: Privat
ANGST FOR Å KJØRE BIL: Etter flere ubehagelige hendelser i barndommen, hadde Tine utviklet en sterk angst for å kjøre bil. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Norge regnes som et av de tryggeste landene i Europa når det kommer til trafikksikkerhet, allikevel er mange av oss tidvis redde når vi ferdes i trafikken.

I en spørreundersøkelse fra 2018, utført av Kantar TNS på vegne av Trygg Trafikk, svarte en tredjedel at de hadde vært redde i trafikken det siste halvåret og nesten halvparten hadde vært vitne til eller opplevd nestenulykker.

Redd for ulike ting

For noen kan imidlertid frykten bli så sterk at de rett og slett ikke tør å sette seg bak rattet på en bil.

Ifølge psykologspesialist Stian Sørheim Espevoll hos Onlinepsykologene.no, kalles angsten for å kjøre bil vehophobia.

Men hos mange utløses redselen av helt andre ting enn det å føre bilen, som å kjøre gjennom tuneller, over broer, i høy fart og på glatte eller våte veier. Noen kan være redde for at de skal bli syke eller få et illebefinnende under bilkjøringen.

– Angst for å kjøre bil synes også å være noe sesongavhengig, sier han.

– NAF viser blant annet til at halvparten av norske sjåfører er engstelige for å kjøre bil om vinteren. En ny undersøkelse viser at over 40 prosent av bilførere frykter motortrøbbel på Norgesferien, og at én av fire er engstelige for punktering.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer