Angst for å kjøre bil

Tine var livredd for å kjøre bil

Slik fikk hun hjelp til å komme over angsten.

ANGST FOR Å KJØRE BIL: Etter flere ubehagelige hendelser i barndommen, hadde Tine utviklet en sterk angst for å kjøre bil. FOTO: Privat
ANGST FOR Å KJØRE BIL: Etter flere ubehagelige hendelser i barndommen, hadde Tine utviklet en sterk angst for å kjøre bil. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Norge regnes som et av de tryggeste landene i Europa når det kommer til trafikksikkerhet, allikevel er mange av oss tidvis redde når vi ferdes i trafikken.

I en spørreundersøkelse fra 2018, utført av Kantar TNS på vegne av Trygg Trafikk, svarte en tredjedel at de hadde vært redde i trafikken det siste halvåret og nesten halvparten hadde vært vitne til eller opplevd nestenulykker.

Redd for ulike ting

For noen kan imidlertid frykten bli så sterk at de rett og slett ikke tør å sette seg bak rattet på en bil.

Ifølge psykologspesialist Stian Sørheim Espevoll hos Onlinepsykologene.no, kalles angsten for å kjøre bil vehophobia.

Men hos mange utløses redselen av helt andre ting enn det å føre bilen, som å kjøre gjennom tuneller, over broer, i høy fart og på glatte eller våte veier. Noen kan være redde for at de skal bli syke eller få et illebefinnende under bilkjøringen.

– Angst for å kjøre bil synes også å være noe sesongavhengig, sier han.

– NAF viser blant annet til at halvparten av norske sjåfører er engstelige for å kjøre bil om vinteren. En ny undersøkelse viser at over 40 prosent av bilførere frykter motortrøbbel på Norgesferien, og at én av fire er engstelige for punktering.

Kan utløses av tidligere opplevelser

Angst for å kjøre bil kan ifølge psykologspesialisten komme av mange ulike årsaker, for eksempel alvorlige hendelser eller nestenulykker som har satt en stor støkk.

– Det kan også være lært redsel, for eksempel dersom man vokser opp med en mor eller far som er redd for å kjøre bil og som ikke klarer å legge skjul på det. Da kan barn og ungdom lære at det å kjøre bil kan være farlig og noe ukontrollerbart.

– Felles for dem er at tanker om ulykker, tap av kontroll og frykt for å dø, er presserende og hindrer dem i å møte angsten.

Ble påkjørt som 14-åring

Tine Lundh Martinsen (40) var i mange år livredd for å kjøre bil, en angst som trolig skyldes hendelser i barndommen.

Som 14-åring gjorde hun tabben vi så ofte har blitt advart mot; hun løp over veien før bussen hadde kjørt. Resultatet ble et ublidt møte med frontruta på en lastebil, en ulykke som kunne fått fatale følger, men som hun unnslapp med knust tinningbein og en forslått kropp etter å ha våknet fra noen timer i koma.

Etter dette var hun også involvert i tre ulike trafikkuhell som passasjer; to påkjørsler bakfra og en utforkjøring.

Det skulle riktignok ta litt tid før Tine forstod at hun hadde utviklet angst for å kjøre bil. Mens mange jevnaldrende tok lappen like etter fylte 18 år, var hun ikke interessert i å gjøre det samme.

– Ubevisst pushet jeg bilkjøringen bort og jeg gikk aldri inn i hvorfor jeg ikke hadde lyst. Samtidig ville jeg ikke at andre skulle kjøre meg hele tiden, så jeg ble en racer på å sykle og ta buss, forteller hun.

TURTE IKKE TA LAPPEN: Tine hadde aldri gått inn i hvorfor hun ikke ville ta lappen, men da hun begynte å øvelseskjøre kom minnene hun hadde fortrengt opp til overflaten. FOTO: Privat
TURTE IKKE TA LAPPEN: Tine hadde aldri gått inn i hvorfor hun ikke ville ta lappen, men da hun begynte å øvelseskjøre kom minnene hun hadde fortrengt opp til overflaten. FOTO: Privat Vis mer

Var redd for å ikke mestre det

Behovet for å ta sertifikatet meldte seg først da hun som 27-åring jobbet på en spesialskole. Skolens samarbeidsinstanser lå usentralt og det var vanskelig å komme seg rundt med buss. I stillingen var det dessuten en fordel å kunne bruke både personbil og minibuss i samvær med elevene.

Tine bestemmer seg for å ta lappen og begynner å øvelseskjøre med ektemannen.

– De første gangene gikk det greit, da vi bare var på en parkeringsplass. Jeg fikk føle på litt mestring, samtidig som jeg var redd. Men etter hvert begynte jeg å kjenne mer og mer på frykten og jeg skjønte at jeg var mest redd for å kjøre på noen, eller utsette andre for det jeg selv hadde vært gjennom. Jeg var redd for at jeg ikke skulle mestre bilkjøringen godt nok til å være en god sjåfør, forteller hun.

– Jeg har aldri vært en som gir opp, jeg prøver til jeg får det til. Men da jeg satt der med den vonde klumpen i magen, med hender som var så gjennomsvette at det var ubehagelig å holde i rattet, kjente jeg at dette kunne bli utfordrende. Jeg tenke at dette var noe jeg kanskje ikke kom til å klare og det gjorde noe med meg.

Ble fysisk syk av redselen

Etter hvert innser Tine at hun trenger profesjonell hjelp og kontakter en kjøreskole. Her får hun opplæring av en rolig og erfaren kjørelærer, som selv hadde mistet broren sin i en bilulykke.

– Jeg kjørte noen timer med ham, men kjente hele tiden på panikken. Den siste timen gråt jeg konstant og måtte kjøre inn til siden. Sjåførlæreren kjørte meg hjem og etter det klarte jeg ikke å ta kjøretimer igjen. Jeg klarte ikke bearbeide frykten, og den ble bare verre og verre. Jeg sluttet også å øvelseskjøre med mannen min, da han så hvordan det påvirket meg.

Redselen Tine hadde for å kjøre bil var så sterk at den gjorde henne fysisk syk. Før kjøretimene grudde hun seg så mye at hun pådro seg influensasymptomer. Hun ble også kvalm, skalv av redsel og kunne bryte ut i gråt.

– Det som ofte utløste redselen, var at en bil kom for tett opp bakfra. Dette kom nok av at jeg hadde blitt påkjørt bakfra et par ganger. Det er jo slik at ikke alle er så gode på å holde avstand og til slutt ble jeg så overfokusert på bilen bak meg i speilet at jeg følte at de kom tettere og tettere på.

Fikk hjelp av kjendis-mentor

I 2014 ser Tine tilfeldigvis at TV3 etterlyser deltagere til programmet «Bertrands Metode». Et tv-program hvor mentaltrener Erik Bertrand Larssen tilbød seg å hjelpe personer som hadde noe de slet med.

– På dette tidspunktet hadde jeg blitt mamma og så enda mer behov for å klare å komme meg rundt uten buss, jeg bestemte meg derfor for å sende inn en søknad. Plutselig fikk jeg telefon om at de ville ha meg med og da angret jeg et lite øyeblikk, men jeg tenkte at dette var min sjanse og bestemte meg for å gå inn i det med åpent sinn.

I programmet får vi se hvordan Tine gjennom ulike øvelser jobber med å kontrollere redselen. Visualisering, positivt selvsnakk og pusteteknikker var en viktig del av metoden, samt å eksponere seg for frykt.

– Jeg fikk noen utfordringer hvor jeg måtte gjøre ting jeg ikke hadde lyst til, som å hoppe i fallskjerm. Gjennom å bruke pusten, visualisering og positivt selvsnakk, klarte jeg faktisk å gjennomføre det og det var kjempegøy. Det at jeg klarte å gjennomføre noe så skummelt ved bruk av teknikkene, overbeviste meg om at det kanskje også kunne overføres til bilkjøringen.

Det neste skrittet var å øvelseskjøre på en lukket bane. Etter noen runder ble frykten ekstra utfordret ved at en bil kjørte bak henne og presset henne litt.

Selv om hun ikke ble helt kvitt skrekken i løpet av tv-programmet, klarte hun å gjøre en av de tingene hun fryktet aller mest; nemlig å kjøre over Fredrikstadbroen hvor hun en gang hadde blitt påkjørt.

– Det var en stor seier for meg og etter programmet kjente jeg at jeg var klar for å ta kontakt med en kjøreskole igjen. Ved hjelp av Bertrand og en god kjørelærer som visste hvordan jeg følte det og som tålte at jeg hadde en dårlig dag og kanskje gråt, klarte jeg til slutt å ta lappen.

Tok barna med på langtur

I dag beskriver Tine forholdet sitt til bilkjøring som «helt nydelig».

– Det første jeg gjorde da jeg tok lappen, var å ta med meg ungene og kjøre på en lang biltur. Den sommeren ble det ganske mange timer i bilen og det var en helt fantastisk frihetsfølelse, sier hun.

I tillegg til teknikkene som hjalp henne, tror Tine at man for å komme over angsten bør være åpen og tørre være ærlig med andre om hvordan man har det.

– Man må fortelle andre at man er redd og faktisk ta imot hjelpen når noen tilbyr den. Hvis jeg ikke hadde sagt så tydelig ifra om hvorfor jeg var redd og hvordan jeg følte det, kunne jeg blitt presset på andre måter enn det jeg hadde tålt. Fortell kjøreskolen hvordan du har det og bytt kjørelærer om du føler behov for det. Det finnes så mange flinke lærere der ute og det er håp for alle!

Er kvinner mer engstelige i trafikken?

Ifølge psykologspesialist Stian Sørheim Espevoll viser forskning at kvinner har nesten dobbelt så stor sannsynlighet for å bli rammet av angstlidelser som menn. Det er ikke differensiert hvilke typer angst dette gjelder, men det er ikke utenkelig at angst for å kjøre bil faller innunder denne statistikken.

I undersøkelsen fra NAF svarer to av tre kvinner at de er engstelige for å kjøre bil om vinteren, mot en av tre menn.

– Det kan være ulike grunner til dette, men risikoanalyse er trolig en faktor. Kvinner kan overveie en situasjon mer enn menn, som har en tendens til å gjøre mer risikoatferd, noe som kan tyde på mindre redsel i enkelte sammenhenger, sier Espevoll.

– En annen faktor kan være illusjon av kontroll, at menn tror de har mer kontroll i trafikken enn kvinner, selv om en rekke statistikker taler imot dette, ettersom menn er mer utsatt for ulykker i trafikken enn kvinner. Det kan virke som at mange unge menn tror de er verdensmestere bak rattet.

KLARER IKKE TA LAPPEN: Ifølge psykologspesialist Stian Sørheim Espevoll kan angsten hos noen være så sterk at den går ut over prestasjon og selvtillit. Til slutt kan det føre til at man tar helt avstand fra bilkjøringen. FOTO: Privat
KLARER IKKE TA LAPPEN: Ifølge psykologspesialist Stian Sørheim Espevoll kan angsten hos noen være så sterk at den går ut over prestasjon og selvtillit. Til slutt kan det føre til at man tar helt avstand fra bilkjøringen. FOTO: Privat Vis mer

Fullt mulig å bli kvitt angsten

Noe av det viktigste man kan gjøre for å overkomme frykten, er ifølge Espevoll å gradvis nærme seg situasjonen man ikke liker. Det finnes god hjelp mot spesifikke fobier, også bilkjøring, men man må være motivert for det selv.

– I tillegg bør man ha realistiske tanker, det er ikke særlig sannsynlig å gjennomføre Norgesferien i bil dersom man ikke en gang tør å øve i trygge omgivelser, eller dersom man har en tendens til å bryte sammen når man møter motgang. Bilkjøring er tross alt en risikoaktivitet i seg selv og en bør være skjerpet når en skal ut på veien, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer