Tine kjøtt:

Tiner du det frosne kjøttet ditt i mikrobølgeovnen?

Det bør du være forsiktig med, mener professor.

TINE KJØTT: Det finnes flere måter å tine frossent kjøtt på, og det er delte meninger om hva som er mest riktig for helsa. FOTO: NTB Scanpix
TINE KJØTT: Det finnes flere måter å tine frossent kjøtt på, og det er delte meninger om hva som er mest riktig for helsa. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi har alle vært der - du vet, når man har planlagt å ha kyllingfileter til middag, men har glemt å ta dem opp til tining på morgenen. Da er noen minutter i mikrobølgeovnen ofte en rask løsning for mange.

Men ifølge nettstedet Women's Health advarer nå en ekspert mot denne metoden. Professor ved Abertay University, Costas Stathopoulos, hevder nemlig at det kun finnes én riktig måte å tine frossent kjøtt på; å legge kjøttet i kjøleskapet over flere timer.

​Mindre bakterier

Professoren mener at den kalde temperaturen senker bakteriell vekst og dermed reduserer risikoen for irritert og uvel mage.

- Hver gang kjøttet tines dobles bakteriene i produktet. Det er derfor alltid anbefalt å følge instruksjonene på emballasjen, sa Stathopulos nylig til BBC-programmet «Inside the Factory».

Ikke redd for mikrobølgeovnen

KK tok kontakt med Rune Rødbotten, forsker ved matforskningsinstituttet Nofima, for å høre hva han synes om tining av kjøtt i mikrobølgeovnen.

Han har nemlig et litt annet syn på det enn britiske Stathopulos.

- Jeg er ikke redd for å tine kjøtt i mikrobølgeovnen hvis det er bakterievekst vi snakker om, for det har ingenting å si her. Bakterier vokser langsomt, og i mikrobølgeovnen går det kjapt. Jeg har derfor liten tro på at det fører med seg noen store skader, sier Rødbotten til KK.

Ødelegger kvaliteten

Han ville derimot ikke anbefalt «mikro-tining» når det kommer til å bevare smak og kvalitet på produktet.

- Mikrobølgeovnen koker kjøtt og ødelegger både smak og kvalitet. Skal du beholde saftighet er det beste å legge det i lunkent vann med tett emballering.

Hvilket formål kjøttet skal brukes til er også en avgjørende faktor, mener Rødbotten.

- Hvis det er snakk om å tine en kjøttdeig som uansett skal stekes etterpå har det ingenting å si. Skal du derimot servere indrefilet i et bryllup så er det ikke å anbefale, sier han og legger til:

- På generell basis anbefaler jeg vannbad over mikrobølgeovn så lenge alternativet ikke er å sulte ihjel, da fungerer vel mikrobølgeovnen greit.

Eksperiment

For å understreke hvor viktig god mathygiene er for helsa, gjorde professor Stathopoulos et eksperiment under sitt besøk hos BBC.

Eksperimentet gikk ut på at Stathopoulous la en del med kalkunkjøtt i kjøleskapet, og en annen del med kalkun i romtemperatur.

Etter en stund viste det seg at kjøttet som ble liggende i romtemperatur inneholdt to ganger mer bakterier enn det som lå kjølig - samtidig som at det også inneholdt små bittesmå spor av bakterien Escherichia coli (e.coli).

Med andre ord er det ikke lurt å la kjøttet ligge ute på benken for lenge.

LES OGSÅ: Frossen frukt og grønt kan være bedre enn fersk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer