Tinnitus behandling

Tinnitus-gåten kan være knyttet til søvn

Personer med tinnitus får mindre dyp søvn enn gjennomsnittet. Det kan være en viktig kobling for å finne en mulig kur, tror forskere fra Oxford.

TINNITUS OG SØVN: Koblingen mellom tinnitus og for lite dyp søvn kan gi håp om å finne en kur, mener forskere fra University of Oxford. Foto: NTB
TINNITUS OG SØVN: Koblingen mellom tinnitus og for lite dyp søvn kan gi håp om å finne en kur, mener forskere fra University of Oxford. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Om lag 15 prosent av verdens befolkning lider av tinnitus, på norsk også kalt øresus.

Tinnitus er et lydfenomen bare du selv kan høre, og kan oppleves som susing, skurring eller piping i ett øre eller begge. For noen er plagene milde og kortvarige, mens for andre er plagene kroniske og kan gå ut over søvn, konsentrasjon, hukommelse og humør og føre til depresjon, stressymptomer og angst og gi betydelig nedsatt livskvalitet. Hørselshemmedes landsforbund omtaler det som et folkehelseproblem.

Tinnitus og hjerneaktivitet

Selv om det finnes behandling som kan gi hjelp til å mestre symptomene, finnes det ingen kur mot tinnitus, og man vet heller ikke med sikkerhet hvordan lidelsen oppstår.

Men nå har forskere ved University of Oxford i England funnet en mulig sammenheng mellom tinnitus og hjernens aktivitet når vi sover.

Teorien deres er at deler av hjernen hos tinnituspasienter er hyperaktiv og holder seg våken mens resten av hjernen sover - litt på samme måte som hos folk som går i søvne. Dette kan bidra til å forklare hvorfor personer med tinnitus opplever mer forstyrret og avbrutt søvn enn andre, og tilbringer mindre tid i dyp søvn enn personer uten tinnitus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.