Kvinnehelse:

To måneder inn i forholdet måtte Eline (19) si at de ikke kunne vente med barn

Eline Raaen er blitt operert mot de sterke smertene seks ganger. Til slutt måtte hun ta et drastisk valg.

KVINNEHELSE: Eline har hatt sterke smerter fra første menstruasjon, noe som har påvirket livet hennes i stor grad. Foto: Ida Bergersen
KVINNEHELSE: Eline har hatt sterke smerter fra første menstruasjon, noe som har påvirket livet hennes i stor grad. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun hadde ventet på det en stund, slik som de fleste tenåringsjenter gjør når de første i klassen får mensen. Men da de første blødningene kom, i starten av tenårene, trodde Eline Raaen, som i dag er 27 år gammel, at hun hadde slått seg. Blødningene måtte komme fra et sår, tenkte hun, for det var jo så innmari vondt.

Alle vet at mensen kan være smertefullt, men Eline skjønte tidlig at det hun opplevde ikke var normalt. Moren hennes har nemlig endometriose, og var ikke i tvil om at datteren mest sannsynlig var rammet av den samme sykdommen.

Til tross for dette, opplevde Eline mye motstand i helsevesenet.

- Jeg har vært hos flere forskjellige gynekologer, kirurger og fastleger. Noen har vært veldig forståelsesfulle, og tatt meg på alvor. Andre har sagt at det ikke er noe galt. En gynekolog ønsket å henvise meg til psykolog, sier Eline, og utdyper:

- Det vanskeligste er å ikke bli trodd når du møter opp på legevakten midt på natten, fordi du har så ekstremt vondt, så blir du møtt med: «Det er vanlig å ha vondt når man har mensen».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer