Alkohol

To ting påvirker fyllesyken mest

Sjekk hvorfor du bare blir dårligere og dårligere med årene.

FYLLESYK: Vanlige symptomer på fyllesyke er slapphet, hodepine, overfølsomhet for lys og lyd, røde øyne, muskelsmerter og dehydrering. Foto: Shutterstock / gpointstudio
FYLLESYK: Vanlige symptomer på fyllesyke er slapphet, hodepine, overfølsomhet for lys og lyd, røde øyne, muskelsmerter og dehydrering. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Helt om natten - helt om dagen» har du kanskje sagt til deg selv, men hvorfor er det slik at akkurat dette ofte blir så mye vanskeligere med årene?

Ståle Østhus, forsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning, forklarer at at økt alder gjør at kroppen bruker lengre tid på å komme seg etter alle slags utskeielser - også et glass vin eller fire.

LES OGSÅ: 10 ting du bør vite om fyllesyke

Livet krever mer

Østhus forteller at «fenomenet» særlig handler om at leveren produserer mindre av et enzym som bryter ned etanol og metanol.

- Det betyr at når du blir eldre og drikker like mye som du drakk for ti år siden, vil alkoholen bli i kroppen lengre. Resultatet er kraftigere tømmermenn, sier han til KK.no.

Med alderen kommer også mer ansvar, med jobb og familie, som ifølge Østhus bidrar til å legge en demper på selvpleien dagen derpå:

- Det betyr at bakrusen ofte vil oppleves sterkere selv i tilfeller der den biologiske reaksjonen ikke er sterkere enn den var ti år tidligere, rett og slett fordi omgivelsene krever mer av deg, forklarer han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer