Trening:

Tobarnsmoren Christine har syklet Norge på langs, krysset Jostedalsbreen, gjennomført Ironman og løpt 80 km

- Da vi gikk opp til Jostedalsbreen, besøkte vi Lodalskåpa på 2.082 m.o.h og gikk hele breen på langs. Det var da jeg fikk troen på at jeg kunne klare mer.

TRENING: - I naturen får jeg renset hodet ordentlig. Avkobling og masse frisk luft gjør noe med deg, og jeg liker den delen av å bare leve i nuet, sier Christine til KK. FOTO: Anders Godø
TRENING: - I naturen får jeg renset hodet ordentlig. Avkobling og masse frisk luft gjør noe med deg, og jeg liker den delen av å bare leve i nuet, sier Christine til KK. FOTO: Anders Godø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er noen mennesker man bare blir ordentlig imponert av. De som bare gjør det en selv kun drømmer om å gjøre. De som sprenger flinkhetsskalaen og stadig utfordrer seg selv utenfor komfortsonen. For oss er den spreke tobarnsmoren Christine Lystrup et sånt menneske.

Hun har helt alene syklet Norge på langs, gått Jostedalsbreen på langs på ski, gjennomført fulldistanse Ironman og ultraløp på 80 km.

- I naturen får jeg renset hodet ordentlig. Avkobling og masse frisk luft gjør noe med deg, og jeg liker den delen av å bare leve i nuet, sier Christine Lystrup (35) til KK.

Lystrup er bosatt i Bergen, en by som ikke akkurat er kjent for å ha mye godt vær. Men til daglig holder 35-åringen mellom to og fem treninger om dagen, utendørs - uansett vær og vind. Resten av uken er hun ute og filmer treningsfilmer til onlinetrening.

- Jeg synes det er veldig bra å kunne inspirere andre til å komme seg ut i frisk luft. Gevinsten med dette er en funksjonell kropp, mindre vondter i hverdagen og mer energi. På gruppetreningene får man også sosialisert seg. Sammen heier vi på hverandre og skaper gode og varige treningsrutiner, sier hun.

- Mitt mål er å inspirere andre til å gå for drømmene sine. Blant annet ved å trene enkelt, og på en måte som både lar seg kombinere med familie og jobb - samtidig som at det gir gode resultater for kropp og sinn. Dessuten trenger vi å være i mer kontakt med naturen. Det gjør mye med oss mennesker, jeg tror vi blir mer harmoniske og mindre stressa av det.

Trening etter fødsel

Nå har hun snart femårsjubileum som gruppetrener, og driver i dag både vanlig kveldstrening og babybootcamp utendørs. Hun filmer også treningsfilmer ute i vakker, norsk natur - sammen med fokus på kosthold og tett oppfølging av deltakere.

Babybootcamp er ment for kvinner som akkurat har vært gjennom en fødsel, hvor et av formålene er å spre informasjon og kunnskap om hvor viktig det er å ta hensyn til kroppen etter en så stor påkjenning som svangerskap - og formidle at man på ingen måte har hastverk med å komme tilbake til sitt ordentlige jeg igjen etter fødselen.

- Folk stresser for mye med at kroppen skal se bra ut veldig raskt etter at barnet er ute, men det er naturlig at det tar noen måneder før alt kommer på plass igjen. På bootcampen min begynner man å trene forsiktig - basert på hvor lenge det er siden fødselen. Disse øktene består stort sett av styrketrening som skåner magemuskler og bekken. Til slutt gjør vi gjerne noen intervaller for å utfordre kondisjonen.

- Du bor et sted med mye nedbør, hvordan synes du det er å trene ute i regnet?

- Mange synes kanskje dørstokkmila virker ekstra lang når det regner ute, men for oss som bare er ute en times tid så er det faktisk ikke noe problem. Vi kler oss etter været, i tillegg til at motivasjonen i gruppa gjør at man glemmer regnet litt. Folk stiller opp like mye selv om det er dårlig vær, det er imponerende, sier hun.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med løpingen

Kombinere familieliv

Og er det noe vi i KK synes er imponerende, så er det at denne dama har nok tid, og ikke minst energi, til å gjennomføre flere økter om dagen og lange ekspedisjoner med to små barn, på kun ett og fem år, i hus.

- Hvordan kombinerer du småbarnslivet med treningsjobben?

- Det går veldig bra. Mannen min jobber i turnus, men vi får stort sett kabalen til å gå opp likevel, da dagene mine er veldig fleksible. I familien vår har morgenstund gull i munn. Vi har alltid lange og koselige morgener som er vår kvalitetstid sammen. Siden jeg ikke har første trening før på formiddagen. har vi god tid, og jeg trenger ikke å ta de med i barnehagen så tidlig. Jeg er jo også stort sett hjemme på ettermiddagen når de er ferdig i barnehagen igjen, så jeg tror barna opplever at jeg er veldig mye til stede.

Ungene til Lystrup synes jobben mamma har er stas.

- Jeg prøver selvfølgelig også å inspirere barna til gode treningsrutiner, og gjøre de vant med å være i aktivitet. De er ofte med på ting, for eksempel hvis jeg er ute og filmer treningsvideoer til nettsiden, så løper de rundt og leker.

Ekstremsport

Da Christine var 29 år, syklet hun Norge på langs helt alene, fra Nordkapp i nord til Lindesnes i sør. En tung tur hun brukte 27 dager på totalt. Dette gjorde hun en sommer rett etter at hun hadde sluttet i jobben for å begynne å studere, og hadde ekstra lang ferie.

- Jeg var rastløs, og måtte gjøre noe, så jeg bestemte meg for å legge ut på denne turen to uker før start. Da hadde jeg nesten aldri i mitt liv syklet før, og var selvfølgelig veldig spent på hvordan det skulle gå. Dessuten hadde jeg omtrent ikke vært lengre nord i landet enn Oslo. Så det var interessant bare å reise opp til Nordkapp.

Ukene før hun kastet seg på sykkelen gikk til mye planlegging. For hva trenger man på en sånn tur? Teltet bestod av primus, kokeapparat, havregrøt, ulike gryteretter og supper.

- Jeg tror faktisk det er en kjempefordel å reise alene på en sånn reise, for da kommer man i kontakt med andre folk. Jeg møtte mange på veien og overnattet faktisk hjemme hos folk med god oppvarting. Det hadde sikkert ikke skjedd om vi reiste flere sammen.

Ensomhet

- Følte du deg noen ganger ensom?

- Jeg hadde selvfølgelig noen øyeblikk hvor jeg lengtet hjem. Det var mange tøffe tak med regn og motvind, hvor jeg var litt på felgen. Også de gangene hvor jeg stoppet opp og så på en fantastisk utsikt, hadde det vært fint å dele det med noen.

Høydepunktet var likevel bekreftelsen på at hun fikset det. Helt på egenhånd kom hun i mål.

- Jeg har alltid drømt om å gjøre store ting. Da jeg var liten elsket jeg å klatre og gå på høye topper, men jeg har hatt liten tro på at jeg kunne klare sånne ekstreme ting. En vår bestemte jeg meg likevel for å bestige Jostedalsbreen. Det var kjempetungt, men gjennom hele turen kjente jeg at det gikk bra - tross tåke hele veien.

Etter den turen fikk Christine lyst på mer. Mye mer. Hun ville være mer ute og kjenne mer på følelsen av å holde kroppen gående. Det føltes fantastisk.

LES OGSÅ: Dette er kjendisenes beste treningsøvelser

Begynte med triatlon etter fødsel

Lystrup hadde alltid gjort alt hun ville i helgene, akkurat når det passet seg. Men etter at hun fikk barn var hun plutselig bundet til hjemmet i mye større grad enn tidligere. Det resulterte brått i at hun mistet mye av treningsgleden. Da ble triatlon løsningen.

- Jeg følte jo behov for å gjøre noe ekstremt selv om jeg hadde barn. Så jeg begynte etter hvert og trene igjen, og sa forsiktig en dag til mannen min at jeg drømte litt om å fullføre en fulldistanse Ironman.

Fulldistanse Ironman vil si å svømme 3800 meter, sykle 18 mil og løpe 42 kilometer. Det har hun klart.

- Drivkraften er å klare å gjøre noe som føles umulig - samtidig som at man har bakhodet at det ikke er så farlig om man ikke klarer det heller.

- For hva foregår egentlig oppi hodet ditt mens disse løpene pågår?

- Jeg prøver å fokusere på det som skjer akkurat der og da. Hvis jeg har mye energi, spiser jeg, fokuserer på å holde takten, se på utsikten og de andre i løypa. Når det er tungt på løp, teller jeg takten, fokuserer på følelsen jeg får når jeg har gjennomført og sørger for å få i meg næring. Mat er viktig når man er sliten. Det dukker opp mange forskjellige tanker i hodet i løpet av denne tiden, både positive og negative. Man får liksom tid til å tenke på alt.

Her er Christines tips til å kle seg om du skal trene i dårlig vær:

- Når man skal kle seg for trening ute i ruskevær må man se an hvilken aktivitet man skal gjøre. Det er forskjell på hvordan man kler seg for en styrkeøkt med pauser underveis, eller tur til en fjelltopp og en mer høyintensiv treningsøkt som for eksempel intervaller. Som en generell regel er det greit å fryse litt de første minuttene i treningen. Er man varm ved start blir man fort for varm når man begynner å trene.

- Selv er jeg fan av et lag med tynt ullundertøy uansett hva man skal trene når det er kaldt og vått ute, så kan man variere hva man har utenpå.

- Skal man trene styrke eller gå tur med sekk og det er kaldt, kan man kle seg med flere lag slik at man kan regulere underveis, og lett ta av når man blir for varm. Da kan man også ha med noe tørt i sekken. Ved styrketrening og tur har man gjerne mulighet til å legge inn skiftepauser underveis. På økter som dette er det også ok med pustende regntøy over klærne slik at musklene holder seg varme.

- På løpeøkter/ mer høyintensive økter er det ofte ok å droppe regntøyet. Her pleier jeg å anbefale et tynt ullundertøy med en løpetights over, eventuelt en skibukse om det er kaldt. Og så bruker jeg enten en vindjakke eller softshelljakke avhengig av hvor kaldt det er.

- Den klassiske tabben er tights og ankelsokker på utetrening der det er litt pauser: da blir man lett kald. Selv anbefaler jeg tynne ullsokker, hansker og noe på hodet.

- Husk refleksvest i mørket.

LES OGSÅ: Så hardt kan du presse kroppen når du er gravid

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer