Skammet seg over tegn på demens:

Tonje fikk munnkurv da pappa ble syk. Ingen skulle vite hva som feilte ham.

Geir skyldte på angst da han ikke klarte de kognitive testene hos legen. Til slutt gikk det ikke lenger an å skjule sykdommen for omgivelsene.

GOD KONTAKT. Tonje besøker sin far så ofte hun kan. Hun er opptatt av åpenhet rundt demenssykdommen. Foto: Privat
GOD KONTAKT. Tonje besøker sin far så ofte hun kan. Hun er opptatt av åpenhet rundt demenssykdommen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): - Selv om vi var bekymret, klarte vi ikke å ta alvoret innover oss. Vi laget bortforklaringer på det som var vanskelig, akkurat slik pappa gjorde.

Tonje Hessevik Sandal forteller om en snill og praktisk familiefar. En pappa som alltid stilte opp dersom noen trengte hjelp. Han var også av typen som ofte glemte datoer og navn. Nøkler, mobil og pengebok hadde han sjelden oversikt over hvor befant seg.

– Pappa var en løsningsorientert mann. Hans kreativitet dekket ofte over at han ikke alltid hadde oversikt over tid og eiendeler, beskriver Tonje.

Snikende sykdomstegn

Tonjes foreldre ble kjærester da de var 16 år. I 1984 ble Joakim født, to år senere kom Tonje til verden og lillesøster Karoline ble født i 1991. Et godt familie- og arbeidsliv utspilte seg i mange år i naturskjønne omgivelser på Vågsøy sør for Stad. Da Geirs kognitive helse begynte å svikte, ble det avtalt innad i familien at forandringene ikke skulle snakkes om utenfor husets fire vegger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.