Dating

Tore Solvang og Stine Brorstad fant hverandre på fjellet

- Det er ikke sikkert vi hadde funnet hverandre hvis det ikke var for fjellet og de grønne luene.

TURGLADE KJÆRESTER: Tore Solvang og Stine Brorstad falt for hverandre på fjellet, og går fortsatt ofte på turer. Her er de på et av Bergens kjente byfjell, Ulriken. 
 Foto: Silje Holte
TURGLADE KJÆRESTER: Tore Solvang og Stine Brorstad falt for hverandre på fjellet, og går fortsatt ofte på turer. Her er de på et av Bergens kjente byfjell, Ulriken. Foto: Silje Holte Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I april for to år siden innførte Den Norske Turistforening (DNT) ny merking i fjellet. Denne gangen handlet det ikke om røde T-er som viser turstien, men om luer. Grønn til single, rød til de som var opptatt. Oransje til de som var åpen for kontakt, såkalt «it’s complicated» på Facebook-språk. Det fortelles om lange køer for å få skaffet seg den riktige fargen på Vinjerock den påfølgende sommeren. 

Noen få måneder etter lue-stuntet, i august samme år, var Stine Brorstad på sin første hyttetur i fjellet med venninner. Den ene venninnen jobber i Bergen og Hordaland Turlag, og tok med grønne luer til det single turfølget sitt. 

– Men hun andre skulle nok hatt oransje, for hun var mer på dateren enn hun fortalte oss, smiler Stine.

– Var du motvillig til å ta på deg luen?

– Jeg vet ikke om jeg hadde kjøpt den selv. Du føler deg veldig synlig. Men jeg hadde vært på flere dater i løpet av sommeren, både gjennom Tinder og andre nettsteder, så jeg var litt på utkikk, innrømmer Stine og legger til: 

– Dating og sjekking er ikke så seriøst, man skal ha det litt gøy, synes jeg. Det spiller jo ingen rolle om man forteller at man er singel. 

Det grønne hodeplagget gjorde jobben sin. Bare noen timer senere lå Stine an til å måtte kjøpe seg ny lue. Rask statusendring.

Nå sitter hun og kjæresten, Tore Solvang, på en kafé i Bergen. Ennå tilsynelatende nyforelskede. Leiligheten hans ligger ute for salg. De skal endelig bli formelle samboere, selv om de har bodd sammen en god stund allerede. 

– Det er ikke sikkert vi hadde funnet hverandre hvis det ikke var for fjellet og de grønne luene, sier Stine. 

LES OGSÅ: Er du lei av Tinder og Nettdating?

Hun går gjerne ut på byen for å danse med venner. Han trives best på pub og konsert. Sjansene er små for at de ville vært på de samme utestedene.

Men skjebnen ville det slik at de begge befant seg på Høgabu DNT-hytte i Bergsdalen denne augustdagen i 2014. Tore var kommet dit tidlig sammen med kompisgjengen sin. Da de spiste lunsj, falt blikket hans på en langhåret jente med grønn lue som suste forbi utenfor vinduet.

– Jeg tenkte «ka i svarten var det?». 

Men da han kom ut var det plutselig ingen som hadde luer på, så han visste ikke helt hvem han hadde sett.

– Senere gikk vi ut og satte oss i sol­veggen, og passerte tre jenter. Jeg så meg tilbake, og møtte blikket til Stine. 

– Kikket du aktivt etter noen med den rette luefargen?

– Jeg hadde nylig vært på Vinjerock, og det var mange luer der. Men jeg gikk ikke inn for å skaffe meg en selv. Tydeligvis hadde jeg ikke bruk for det heller, sier Tore og ler. 

Da kvelden kom, var det bare et seksmannsbord ledig i hytten, og gutte- og jentegjengen slo seg ned sammen, med rødvin, stearinlys og stigespill. Da de andre gikk og la seg, ble Tore og Stine sittende oppe og snakke videre, og avsluttet kvelden med tannpuss under stjernehimmelen – med hodelykt. Den felles begeistringen var et faktum. 

– Tror vi ble fascinerte der og da, men enda mer da vi gikk ned fra fjellet sammen dagen etter, sier Tore. 

Jentene og guttene tok turen ned sammen. Stine og Tore ble gående fremst, og fikk god hjelp av de andre, som tok ekstra pauser for å gi dem ekstra rom. 

– Vi snudde oss og så etter dem. De ropte at de hadde «tekniske problemer». Men egentlig stoppet de for å spise sjokolade, sier Stine og smiler bredt. 

Tore fikk ikke så rent lite kjeft fra kompisene da det viste seg at han ikke hadde sikret seg verken etternavn eller telefonnummer etter endt fjelltur. 

– Men det hadde jeg, for jeg kikket i hytte­boken der alle må skrive seg inn, røpet 
Stine. 

De fant hverandre igjen på Facebook.

– Du var veldig kjapp med å invitere på ny date, roser Stine. 

Også den fant sted på fjellet. På Lyderhorn, rett ved der Stine bor, med påfølgende middag hos henne. 

– Med stigespill igjen?

– Nei, det skulle han få slippe. Han tok sats og kysset meg på toppen av Lyderhorn, sier Stine og fniser. 

ROMANTISK STEMNING: Tore og Stine innrømmer at stearinlys, stjernehimmel og litt rødvin bidro positivt da de møttes på Høgabu turisthytte i Bergsdalen.
 Foto: Silje Holte
ROMANTISK STEMNING: Tore og Stine innrømmer at stearinlys, stjernehimmel og litt rødvin bidro positivt da de møttes på Høgabu turisthytte i Bergsdalen. Foto: Silje Holte Vis mer

LES OGSÅ: 5 viktige ting dere bør snakke om FØR dere blir sammen

Kirsten Giftekniv

Vertinne på Fondsbu turisthytte i Jotunheimen, Solbjørg Kvålshaugen, bekrefter at det er mange som finner hverandre i fjellheimen.
 
– Vet du, ja det er det! Det har vært flere bryllup etter at folk har møttes på Fondsbu, og sikkert mange andre turisthytter. Her møtes folk som de er. De legger vekk ytre ferniss og den fine fasaden som de har i sitt vanlige miljø, sier hun.

– Her er man svett og sliten etter skitur, dusjer i fellesdusj, skreller vekk ytre lag som vi bruker som beskyttelse ellers, og stiller usminket, sier Kvålshaugen, og legger til at fjellet åpner opp sinnet ditt. 

LES OGSÅ: Her kan du finne kjærligheten i vinter

– Vi tenker større tanker enn vanligvis, og kommer ofte inn i filosofiske samtaler. 

– Er det mange som kommer alene?

– Ja, støtt. Av og til blir det sjekking av det – eller bare hyggelige samtaler. 

– Du har virkelig filosofert over dette? 

– Ja, jeg har drevet med dette i 15 år. Jeg får masse informasjon av å prate med folk. Jeg er interessert i de som kommer hit. Da blir man en god menneskekjenner. Men jeg pusher ikke folk, forsikrer Fondsbu-bestyreren og legger til: 

– Kirsten Giftekniv ligger ikke for meg. Det finnes de som har kommet i resepsjonen og sagt at de møtte en jente, og gjerne vil ha kontaktinformasjon. Alle skriver seg jo inn her, og legger igjen personlige opplysninger. Men det gir vi ikke ut. Da sier jeg nei. 

Da er det bedre med luetrikset til DNT, som stadig brukes. 

– Titt og ofte, bekrefter Fondsbu-vertinnen.
 
– I påsken ser folk ekstra på hverandre. Trikset har slått veldig an, og de går med lue på sommeren også, sier Kvålshaugen. 

Gjendebu, også den plassert i Jotunheimen, ble nylig kåret til sjekkehytte nummer én. Når KK ringer, sitter vert Lars Åge Hilde og forbereder intet mindre enn tre bryllup. 

– Nå planla jeg akkurat innkjøp av mat. Vi driver ganske utstrakt Kirsten Giftekniv-virksomhet, og har ganske mange bryllup her oppe. 

– Hvordan foregår giftekniv-virksom­heten? 

– Vi går ikke aktivt inn, men det handler nok om at vi ikke har mobildekning, og heller ikke wifi-tilbud. Da blir folk tvunget til å snakke med hverandre. Klimaet her er brukbart, så ofte sitter folk i gresset og slenger på tunet her, og kommer i kontakt med hverandre. Her er det ikke speed­dating, mer slow-dating, sier Lars Åge. 

Han mener fjellet kommer med en fordel du ikke finner andre steder. 

– Det er ikke en så stor andel av Norges befolkning som driver med den typen friluftsliv, selv om vi liker å si det. I realiteten er det bare en liten del som er aktive, spesielt blant ungdom. Så sjansen for match når de møtes i fjellet, er god. Det er den sporty delen av ungdommen. 

På Hardangervidda driver Mona og Hans Olav Lægreid Rauhelleren turisthytte. 

– Det er mange som har møttes hos oss, både folk på tur og mange som har jobbet hos oss, sier Hans Olav Lægreid. 

– Det er ganske enkelt å forklare hvorfor folk møtes i fjellheimen. Vi er ikke så reserverte som til vanlig når vi er på tur. Vi blir mer åpne, mer mottakelige. Jeg tror den viktigste grunnen er at folk er mer klare for å prate med andre, det er litt lettere stemning i fjellet, forklarer han.

– Når folk er ute en hel dag, kommer lykkefølelsen. Kanskje har man vært på høye fjelltopper, og har masse adrenalin i kroppen. Da er man ekstra euforisk. Og så er det jo dette ur-instinktet: når man er ute er det trygt å trekke sammen, sier Haugaløkken. 

Tore Solvang og Stine Brorstad bekrefter alle utsagnene fra hyttevertskapene rundt i den norske fjellheimen. 

– Vi blir naturlig mer avslappet, og stresser ikke så mye som vi ville gjort på byen, sier Tore.

– Ja. Du er svett, og tenker ikke over sminke og hår. Det er uhøytidelig! Jeg hadde glemt joggebukse til bruk inne, så jeg gikk rundt i rosa Kari Traa-stillongs. Du får det ikke mer naturlig. 

Men de har noen tips til andre som leter etter en partner. For også på fjellet finnes det feller. 

– Jeg har hørt om folk som skryter på seg for god form, sier Stine og ler. 

Derfor anbefaler paret å velge fjell og løyper som ikke er for krevende. 

– Du må kunne gå og snakke, så det bør ikke være for bratt. Og heller ikke for langt, i tilfelle daten ikke går så bra, sier de to og ler. 

Stine har et ekstra tips til mannfolkene. 

– Tore briljerte med kokkekunnskaper, og blunket til meg fra kjøkkenbenken. Gutter som lager mat, det kan vi like. 

Hun er ikke redd for å anbefale fjell­sjekken til noen. 

– Finner du noen på fjellet, blir du ikke forstyrret av mobil, for det er ingen dekning. Det er bare deg og meg og et stearinlys. Jeg trodde min historie skulle bli at jeg fant kjæreste gjennom en sjekkeapp, men det er bedre med grønn lue! 

redaksjonen@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer