Gjær

Tørrgjær eller fersk gjær?

Dette bruker bakeeksperten når gjærbakst står på menyen!

GJÆR: Hva er egentlig best av tørrgjær og fersk gjær? Vi har spurt bakeeksperten hva hun bruker når gjærbakst står på menyen.  Foto: Shutterstock / istetiana
GJÆR: Hva er egentlig best av tørrgjær og fersk gjær? Vi har spurt bakeeksperten hva hun bruker når gjærbakst står på menyen. Foto: Shutterstock / istetiana Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hjemmelaget pizza, nystekt brød, luftige rundstykker, velsmakende hveteboller og saftige skolebrød – nam!

Ja, gjærbakst smaker utrolig godt, men er dessverre også utrolig vanskelig å få til da det er mye man må tenke på – hvor lenge deigen skal heve, temperaturen på væsken og ikke minst hvilken type gjær man skal bruke.

For hva er egentlig best, tørrgjær eller fersk gjær? 

LES OGSÅ: Redskapene matbloggerne elsker

Resultatet blir tilnærmet likt

EKSPERTEN: Manuela Kjeilen. Foto: Privat
EKSPERTEN: Manuela Kjeilen. Foto: Privat Vis mer

Manuela Kjeilen, som er kvinnen bak bloggen Passionforbaking, forteller til KK.no at hun foretrekker å bake med fersk gjær.

- Personlig liker jeg best å bruke fersk gjær når jeg baker, men resultatet blir tilnærmet likt dersom du heller velger å gå for tørrgjær – hvert fall ut i fra min erfaring.

Videre forteller Kjeilen at den eneste forskjellen på de to typene er at tørrgjæren krever litt mer tid til heving enn den ferske.

- Derfor velger jeg ofte gjær ut i fra hvor lenge deigen skal heve før den stekes. Jeg bruker tørrgjær hvis det er en deig som skal stå over natten, og fersk gjær dersom den skal inn i ovnen etter kort tid.

- Deigen hever nemlig mye raskere når du bruker fersk gjær enn det den gjør når du bruker tørrgjær, forklarer hun.

GJÆRBAKST: Eksperten forteller at det er best å bruke tørrgjer desom du baker en deig som skal stå over natten.  Foto: LiliGraphie - Fotolia
GJÆRBAKST: Eksperten forteller at det er best å bruke tørrgjer desom du baker en deig som skal stå over natten. Foto: LiliGraphie - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Steinalderbrødet som bare tar ti minutter å bake

Du må prøve og feile for å meste gjærbakst

Dersom du ønsker å mestre kunsten å bake gjærbakst, mener Kjeilen det beste du kan gjøre er å prøve og feile.

- Det er nok mange som er litt redde for å bake med gjær, selv husker jeg godt hvor usikker jeg var på dette da jeg først begynte å bake. Jeg måtte rett og slett bare prøve meg fram, og lære av mine egne feil.

- Mange av følgerne mine på Instagram og bloggen spør stadig om hvordan jeg får det til, og ønsker å vite hemmeligheten bak den vellykkede baksten. Da forteller jeg dem at de må finne sin egen måte å bake på, og prøve seg frem helt til de mestrer teknikken.

Har du noen gode tips til folk som vil prøve seg på gjærbakst?

- Mitt beste tips er at man aldri må ha dårlig tid når man baker, bruk heller den tiden du trenger og la deigen heve den tiden den trenger.

- I tillegg kan det være lurt å investere i en kjøkkenmaskin dersom du ikke har dette, det kan fort bli tungt å elte deigen for hånd – men det er ikke umulig. Det er viktig å elte deigen skikkelig da det gjør den luftig og fin, sier hun.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er funnet frem igjen til nytte for nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer