GJÆR: Hva er egentlig best av tørrgjær og fersk gjær? Vi har spurt bakeeksperten hva hun bruker når gjærbakst står på menyen.  Foto: Shutterstock / istetiana
GJÆR: Hva er egentlig best av tørrgjær og fersk gjær? Vi har spurt bakeeksperten hva hun bruker når gjærbakst står på menyen. Foto: Shutterstock / istetiana Vis mer

Gjær

Tørrgjær eller fersk gjær?

Dette bruker bakeeksperten når gjærbakst står på menyen!

Hjemmelaget pizza, nystekt brød, luftige rundstykker, velsmakende hveteboller og saftige skolebrød – nam!

Ja, gjærbakst smaker utrolig godt, men er dessverre også utrolig vanskelig å få til da det er mye man må tenke på – hvor lenge deigen skal heve, temperaturen på væsken og ikke minst hvilken type gjær man skal bruke.

For hva er egentlig best, tørrgjær eller fersk gjær? 

LES OGSÅ: Redskapene matbloggerne elsker

Resultatet blir tilnærmet likt

EKSPERTEN: Manuela Kjeilen. Foto: Privat
EKSPERTEN: Manuela Kjeilen. Foto: Privat Vis mer

Manuela Kjeilen, som er kvinnen bak bloggen Passionforbaking, forteller til KK.no at hun foretrekker å bake med fersk gjær.

- Personlig liker jeg best å bruke fersk gjær når jeg baker, men resultatet blir tilnærmet likt dersom du heller velger å gå for tørrgjær – hvert fall ut i fra min erfaring.

Videre forteller Kjeilen at den eneste forskjellen på de to typene er at tørrgjæren krever litt mer tid til heving enn den ferske.

- Derfor velger jeg ofte gjær ut i fra hvor lenge deigen skal heve før den stekes. Jeg bruker tørrgjær hvis det er en deig som skal stå over natten, og fersk gjær dersom den skal inn i ovnen etter kort tid.

- Deigen hever nemlig mye raskere når du bruker fersk gjær enn det den gjør når du bruker tørrgjær, forklarer hun.

GJÆRBAKST: Eksperten forteller at det er best å bruke tørrgjer desom du baker en deig som skal stå over natten.  Foto: LiliGraphie - Fotolia
GJÆRBAKST: Eksperten forteller at det er best å bruke tørrgjer desom du baker en deig som skal stå over natten. Foto: LiliGraphie - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Steinalderbrødet som bare tar ti minutter å bake

Du må prøve og feile for å meste gjærbakst

Dersom du ønsker å mestre kunsten å bake gjærbakst, mener Kjeilen det beste du kan gjøre er å prøve og feile.

- Det er nok mange som er litt redde for å bake med gjær, selv husker jeg godt hvor usikker jeg var på dette da jeg først begynte å bake. Jeg måtte rett og slett bare prøve meg fram, og lære av mine egne feil.

- Mange av følgerne mine på Instagram og bloggen spør stadig om hvordan jeg får det til, og ønsker å vite hemmeligheten bak den vellykkede baksten. Da forteller jeg dem at de må finne sin egen måte å bake på, og prøve seg frem helt til de mestrer teknikken.

Har du noen gode tips til folk som vil prøve seg på gjærbakst?

- Mitt beste tips er at man aldri må ha dårlig tid når man baker, bruk heller den tiden du trenger og la deigen heve den tiden den trenger.

- I tillegg kan det være lurt å investere i en kjøkkenmaskin dersom du ikke har dette, det kan fort bli tungt å elte deigen for hånd – men det er ikke umulig. Det er viktig å elte deigen skikkelig da det gjør den luftig og fin, sier hun.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er funnet frem igjen til nytte for nye lesere.