Urinveisinfeksjon

- Tranebær gir lite eller ingen bivirkninger og er trygt å bruke for de aller fleste

Men om de faktisk fungerer har forskerne vært svært uenig. Er det kun en myte?

URINVEISINFEKSJON: Tranebær kan faktisk ha en effekt om du er en av de som stadig plages med urinveisinfeksjoner. Ellers er det nok fristende å holde seg unna all væske, og unngå dobesøkene så langt det går, men for å bli kvitt en urinveisinfeksjon bør du drikke nok, og prøve å ikke måtte gå og holde deg.  Foto: Shutterstock / savitskaya iryna
URINVEISINFEKSJON: Tranebær kan faktisk ha en effekt om du er en av de som stadig plages med urinveisinfeksjoner. Ellers er det nok fristende å holde seg unna all væske, og unngå dobesøkene så langt det går, men for å bli kvitt en urinveisinfeksjon bør du drikke nok, og prøve å ikke måtte gå og holde deg. Foto: Shutterstock / savitskaya iryna Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har nok hørt at tranebær skal hjelpe mot urinveisinfeksjon? Men så har du nok helt sikkert hørt det motsatte også. Her har forskerne vært uenige, og det er vanskelig å bli klok på akkurat hva som er riktig.

Hilde Barsett og Helle Wangensteen er begge førsteamanuensiser ved seksjon for farmasøytisk kjemi ved Universitetet i Oslo. De forteller KK.no at flere av studiene som har tilbakevist at tranebær har en forebyggende effekt mot urinveisinfeksjoner har vært kritisert for å for eksempel bruke ukjente tranebærprodukter eller for få forsøkspersoner.

I flere av studiene der den gode effekten av tranebær motbevises er det også brukt tranebærjuice, og ifølge Barsett vil mange av deltakerne da falle fra fordi de ikke orker å drikke så mye juice over en lang periode.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer