Kk-mila

Transplanterte hjerte og nyre for kort tid siden

I 2007 fikk hun hjerteinfarkt og ble erklært død. Lørdag nådde Inger-Hèlen Hjemvoll (41) likevel sitt store mål.

I MÅL:  Inger-Hèlen Hjemvoll er kjempeglad for å komme i mål på en time.  Foto: Vilde Borse
I MÅL: Inger-Hèlen Hjemvoll er kjempeglad for å komme i mål på en time. Foto: Vilde Borse Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De siste ti årene har livet til 41-åringen fra Tromsø vært alt annet enn en dans på røde roser.I 2003 fikk hun, som 31-åring, sitt første hjerteinfarkt forårsaket av en blodpropp i en av årene inn til hjertet. Og dette var bare begynnelsen på en rekke helseproblemer. Bare tre år senere, i 2006, fikk hun nyresvikt, noe som også skyldtes en blodpropp. Etter å ha fått konstatert at den andre nyren var «død» i 1997, betydde dette at hun nå satt igjen med kun en halvt fungerende nyre og et dårlig hjerte. LES OGSÅ: Alt om den store løpefesten

Ble erklært død

Men dette viste seg å ikke være slutten på Hjemvolls mareritt. Våren 2007 følte hun seg noe redusert, men tenkte det skyldtes at hun på det tidspunktet var direktør på to forskjellige arbeidsplasser.På slutten av sommeren da Hjemvoll var i et bryllup, fikk hun et voldsomt infarkt som stoppet hjertet hennes og hun ble erklært død. Heldigvis var det både en lege og en sykepleier på stedet som klarte å få liv i henne igjen. – Fire dager etter hendelsen våknet jeg og hadde kun 20 prosent hjertekapasitet. Dette måtte jeg bare lære meg å leve med, for jeg var for svak til å opereres på det tidspunktet. LES OGSÅ: Organdonasjon redder stadig flere liv(saken fortsetter under bildet)

Hjertestarter

På grunn av ytterligere en hjertestans i samme tidsrom, fikk Hjemvoll operert inn en hjertestarter. Denne viste seg tre år senere å være hennes livredder da hun i 2010 datt om på badet hjemme. – Det viste seg at stoffskiftet mitt var altfor høyt, noe som resulterte i at jeg hadde puls på 250 til 280. Det var hjertestarteren som vekket meg til live igjen, og innen jeg hadde ankommet sykehuset hadde den slått inn fem ganger mens jeg var i våken tilstand. – Det var så smertefullt at jeg der og da heller ville dø. Jeg hatet hjertestarteren, så det tok lang tid før det gikk opp for meg at den var min bestevenn. Hjemvoll måtte i tillegg operere bort skjoldbruskkjertelen. De intense smertene som resulterte av dette gjorde at hun utviklet angst. – Jeg ble redd for alt – redd for å sove, redd for å være alene og redd for alt som fulgte med hverdagen. Jeg hadde fått angst.I løpet av den jula greide Hjemvoll å erkjenne virkeligheten og startet arbeidet med å bli kvitt angsten. Hun møtte sin egen frykt med små steg, og det tok henne seks måneder å bli komfortabel med hverdagen igjen. LES OGSÅ: Slik tilga Monika de som voldtok henne

Ti prosent hjertekapasitet

I oktober 2012 måtte hjertestarteren til Hjemvoll byttes. Under operasjonen ble den ene hjerteklaffen hennes skadet. Dette resulterte i at hun fikk en stor lekkasje hvor blodet rant tilbake til lungen istedet for frem til hjertet for å pumpes ut i kroppen. – På sykehuset ble det ikke sjekket om operasjonen var vellykket, så jeg ble sendt tilbake til Tromsø. Her oppsøkte jeg øyeblikkelig hjertelegen min som fant ut at noe hadde gått alvorlig galt. Herfra og ut ble det et kappløp mot tiden. Hjertet til Hjemvoll var ødelagt og hun hadde nå rundt ti prosent hjertekapasitet. På tross av dette var hun i arbeid frem til begynnelsen av februar. Da datt hun om på jobb og ble hentet i ambulanse. – Da var det klar beskjed fra hjertelegen min om at nå var det slutt på å presse seg selv og hundre prosent sykemelding var et faktum, forteller hun. LES OGSÅ: – Skal jeg ligge her til jeg dør?(saken fortsetter under bildet)

Satte seg et mål

Tiden mens Hjemvoll ventet på nye organer brukte hun til å forberede seg mentalt på det hun skulle gjennom. Hun fokuserte på hva som var viktig for henne i livet, hvordan hun skulle trene seg opp og hvordan hun skulle forholde seg til de fremmede organene. – Selvsagt var det også mye fokus på alt jeg skulle gjøre etter transplantasjonen. At det ikke skulle gå bra, var aldri noe jeg brukte energi på å tenke på. Dette SKULLE gå bra. Da hun satt på rikshospitalet dagene etter transplantasjonen, bestemte hun seg for å sette seg et mål for fremtiden. – Min første kveldstur alene var en ubeskrivelig vakker og følelsesladet opplevelse. Jeg så vakre farger på himmelen og en hjort like borte i skogen. Da måtte jeg rett og slett gråte.– Det var da jeg bestemte meg for et kortsiktig mål å trene mot, og siden KK-mila var noe jeg lenge har hatt lyst å delta på var valget enkelt, det måtte bli den, forteller hun. LES OGSÅ: Her er det perfekte løpeantrekket(saken fortsetter under bildet)

Følelsesladet øyeblikk

Det er nå cirka 3-4 måneder siden Hjemvoll fikk transplantert de nye organene. I dag fullførte hun KK-milas 5 km med et stort smil om munnen. – Det føles helt fantastisk! Lykken er langt større og dypere enn hos en hvilken som helst toppidrettsutøver som vinner i OL. –Jeg er så stolt av meg selv skal klarte å fullføre på en time. Nå er jeg klar for å delta på neste løp i Tromsø også, forteller hun. Hun har også satt seg et nytt mål for fremtiden. Til neste år skal hun prøve å løpe deler KK-milas 10 km. – Selvsagt skal jeg delta til neste år også! Da skal det bli mila, og jeg satser på å kunne løpe deler av den, sier hun. Les mer om organdonasjon og hvordan last ned donorkortet på Organdonasjon.no!LES OGSÅ: Slik gikk Vanja (33) og Saskya (29) ned 10 kg før KK-mila

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer